4 alap keleti fűszerkeverék, amit otthonra szerezz be

A különböző fűszerkeverékek teljesen új karaktereket adhatnak a megszokott ízeknek is, érdemes időről időre feldobni kicsit a megszokott otthoni repertoárt. A közel-keleti konyhákban is számos olyan fűszerpárosítás és keverék létezik, amelyeket bátran használhatunk zöldséges és húsételekhez és nem is nehéz beszerezni őket.

A keleti fűszerek és azon belül is az arab térség fűszerei előszeretettel keverik a sós, édes és csípős ízeket, gazdag, meleg és harmonikus finomságot adnak zöldségnek, húsnak egyaránt. A sokféle zúzott és szárított fűszer nemcsak ízesít, hanem tartósít is a térségben, hazai használatuk pedig különösen most, a téli időszakban adhat egy kis pluszt nekünk. Most négy olyan különleges, de itthon is beszerezhető keleti fűszerkeveréket mutatunk be, amelyeket hideg és főtt ételeknél is használhatunk, könnyű velük dolgozni, nem okoznak gyomorpanaszokat, sőt egyenesen jót is tehetnek az emésztésnek, energetizálnak, felvidítanak.

A libanoni konyha kedvelt fűszere a Baharat

Arab hétfűszerkeverék, azaz a Baharat

Húsok pácolásához, ízesítéséhez, sőt arab fasírtfélék elkészítéséhez is nélkülözhetetlen fűszerkeverék, a libanoni konyha kedvelt fűszere, amely a térség fontos fűszereit és ízeit használja egy komplex keverékben. Magunk is elkészíthetjük, de könnyebb (és az arányok megtalálása miatt is jobb), ha előre összekevert változatban szerezzük be.

Zatar

Fekete- és fehér bors, szegfűbors, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió és koriander található meg benne.

De más változataiban feketebors, szerecsendió, paprika, kömény, szegfűszeg, fahéj, koriander és kardamon található, a paprika pedig sokszor valamilyen chili-féle. Mély, kellemes ízű, illatos finomság, ami garantáltan hangulatjavító hatással bír.

A közel-keleti és arab konyha másik jellegzetes keveréke, amely a baharattal ellentétben zöldes színű finomság, amit gyakorlatilag bármilyen sós ételhez használhatunk, keverhetjük paradicsomos ételekbe, zöldségekhez, sőt nyers zöldségekre is szórhatjuk. Mártásban, sült húsokhoz, krumplihoz, de akár egy szelet vajas kenyérre szórva is remek. Szezámmag, oregánó, kakukkfű és szumák remek összhatása eredményezi ezt a különleges finomságot.

Zatar

Harissa

Ami a magyaroknak az erős pista, az a keleti térségben a harissa, amely nem más, mint egy fűszeres paprikakrém, amelyet rengetegféleképpen használnak. Kerül ragukba, húsokra és zöldségekre, eszik nyersen szinte magában mártogatósként és teszik más krémekre és kencékre, leveseket gazdagítanak vele vagy épp szendvicsbe kerül belőle egy kevés. Érdemes belőle mindig tartani egy keveset a hűtőben, mert tényleg új szintre emeli a legunalmasabb krémlevest vagy melegszendvicset is. A kápiapaprika, a koriander, chili, fokhagyma és kömény, valamint jó minőségű olívaolaj keveréke adja ki ezt a fűszeres és kellemesen csípős pasztát.

Shakshuka, a Közel-Kelet lecsója

A shakshukát ahány ház, annyiféleképpen készítik. Én ezt a verziót kóstoltam először, és egyből teljesen beleszerettem. Eredetileg Tunéziából származik, innen került a ...

Ras El Hanout

A Ras el hanout egy összetett, aromás marokkói fűszerkeverék, jelentése csillagos minőséget takar, azaz a fűszerek királyaként is tekintenek rá. Nagyon sok változata ismert, régiónként változhat az összetétele, de a szerecsendió, koriander, kömény, fahéj mindegyikben megtalálható, ezen kívül gyakran tartalmaz chilit, szárított gyömbért, paprikát, szegfűszeget, kurkumát és görögszénát is. Húsok, hal és rizs, valamint kuszkusz ízesítésére használják.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalom:

Legújabb receptek

Panettone cukorbetegeknek

A kalács tésztája nagyon könnyű és laza annak ellenére. hogy tönkölyliszttel készült. Ünnep előtt pár nappal megsüthetjük, majd száraz, hűvös helyen konyharuhával letakarva ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...