Ha azt gondoljuk, a kelbimbó nem más, mint a kelkáposzta kistestvére, egyáltalán nem tévedünk nagyot. A XIX. században Belgiumban nemesítették a vadkáposztának ezt a kicsi és tetszetős alakú változatát. A belga eredet máig felfedezhető a nevében, angolul „brüsszeli bimbónak” (brussel sprouts) hívják.
Amennyire kicsi, annyira szívós növényről van szó, az oszlopszerű száron növő kicsi kelbimbók jól tűrik a szárazságot és a kisebb fagyokat is, épp ezért találkozhatunk vele télen és koratavasszal a boltokban, piacokon. Magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma, sőt C-vitamin-tartalmát főzve és mélyhűtve is jól megtartja, íze pedig sokkal erőteljesebb, aromásabb, mint a nagy káposztáé.
Sokan éppen ezt a nagyon erős káposztaízt és kesernyésséget nem kedvelik a kelbimbóban, hiszen a kemény, roppanós zöldségbe beleharapva tényleg lehengerlő lehet az ízélmény – érdemes egy kicsit előkezelni ilyenkor a kelbimbót, hogy megszelídítsük az ízeket.
Pár percig blansírozzuk a zöldséget, azaz pár perces forralás után jéghideg vízfürdőbe tesszük a bimbókat, így roppanóssága nem vész el, íze viszont sokkal kellemesebb lesz.
Így készülhet belőle rakottas
Bár kicsi mérete miatt nem feltétlenül jut eszünkbe, hogy akár rakott zöldség is készülhet belőle, a blansírozott kelbimbókat így is felhasználhatjuk. Ha van kedvünk, akkor párosítsuk csíkokra vágott csirkével, és öntsük nyakon tejszínes-sajtos mártással vagy épp besamellel, de vega változatban is remek, ekkor a sajt mennyiségét növeljük, és süssük a tetejét aranybarnára. A tejszínes-sajtos mártás remekül illik a kelbimbóhoz, a kész étel mellé kerülhet rizs vagy bulgur, de akár magába rakott zöldségbe is beletehetjük ezeket, ekkor a rizses / bulguros alap kerüljön alulra, majd erre halmozzuk a kelbimót a tejszínes-sajtos / besameles mártással.
Sőt, a vajas tésztákkal készülő tartok és sós piték, quiche-ek sem vetik meg, ha kelbimbóval töltjük meg őket, érdemes ezekhez is tejszínes, tojásos, sajtos mártást adni, hogy ne legyen túl száraz az eredmény.
Tésztába és sütve
A sült kelbimbó remekül működik ázsiai tésztákban, de olaszos változatokban is, ez utóbbihoz érdemes blansírozni a zöldséget, majd félbe-negyedbe vágni, és olívaolajon adni neki egy kis kérget, nagyon jól illik mellé valamilyen karakteres, kemény sajt reszelve, de a bacont is szereti, gondoljunk csak az angolok kedvenc karácsonyi köretére, a baconnel sült kelbimbóra.
És ennek kapcsán jutunk el ahhoz, hogy a sült kelbimbót milyen szuper további ízekkel érdemes még feldobni: nemcsak a bacon sós-füstölt íze remek mellé, de a zöldség kesernyés, diós ízét még jobban kiemeli, ha diót vagy más magot, csonthéjast pirítunk mellé. A fanyarságát pedig nemcsak a sós, ropogós elemekkel tudjuk ellensúlyozni, hanem az édessel is: próbáljuk ki, hogy aszalt áfonyával, mazsolával vagy épp szilvával párosítjuk, nem fogjuk megbánni.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több érdekes cikk: