A keksztekercs igazi jolly joker, hiszen gyorsan elkészíthetjük akkor is, ha nem várt vendégsereg jön hozzánk látogatóba, egészen kevés pénztárcabarát alapanyag kell csak hozzá, nem tud belőle kevés készülni, és ráadásul még elrontani sem lehet! Egy finom keksztekercs titkai mégiscsak a megfelelő ízesítésben rejlenek, mutatunk ezért két jól bevált receptet, melyből a másodikat akár szülinapokon is bevethetjük!
1.) A klasszikus keksztekercs
A keksztekercs két nagyon egyszerűen elkészíthető, ízletes rétegből tevődik össze: a puha, de mégis tömör kakaós kekszréteget egy finom, lágy vajas krém tartja össze.
Alapanyagok tekintetében a következőkre lesz szükségünk a kekszes alaphoz:
45 dkg háztartási keksz, 20 dkg porcukor, 5 dkg kókuszreszelék, 6 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 15 ml rumaroma vagy rum, 1.5 dl tej, 1.5 dl feketekávé
A krémhez pedig készíts elő:
22 dkg vajat, 20 dkg porcukrot, 10 gramm kókuszreszeléket (+ még egy keveset a szóráshoz)
Egy nagy tálba kimérjük a háztartási kekszet, a porcukrot, az 5 dkg kókuszreszeléket, a kakaóport, a rumaromát, a tejet, valamint a kávét, és az egészet összegyúrjuk. Ebből a mennyiségből két rúd lesz.
Ne féljünk tőle, hogy a kávé keserűvé teszi a végeredményt, ez a hozzávaló éppen hogy tökéletes egyensúlyt fog teremteni a sok édes íz között.
Egy másik tálban krémesre keverjük a vajat a porcukorral, majd hozzáforgatjuk a kókuszreszeléket.
Egy nyújtódeszkát folpackkal befedünk. Rátesszük a kekszes massza felét, és sodrófával 4-5 mm vékonyra nyújtjuk. Ha ragadna, szórjuk meg egy kevés kókuszreszelékkel vagy darált keksszel.
A kinyújtott kakaós massza széleit vágjuk le úgy, hogy szabályos téglalapot kapjunk. Ezt kenjük meg a vajkrém felével, majd óvatosan tekerjük fel. A második rúddal ugyanígy járjunk el.
A tekercseket körben szórjuk be kókuszreszelékkel, majd éjszakára tegyük hűtőbe.
A klasszikus kókuszos keksztekercs receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
2.) Az ünnepi változat
Ez a recept készülhet ugyanúgy, mint a sima keksztekercs (a tortához szükséges alapanyag-arányok betartásával), de ha nyitottak vagyunk az új dolgokra, ne hagyjuk ki a kakaópor mellett a csokit és a pudingot sem a receptből!
A tésztához a következőkre lesz szükséged:
60 dkg kekszmorzsa, 10 dkg porcukor, 7 dkg cukrozatlan kakaópor, 20 dkg vaj, 15 dkg étcsokoládé (olvasztva), 2 evőkanál rum, 2 dl tej (kb.)
A krémhez készíts elő:
3 dl tejet, 7.5 dkg cukrot, 1 tasak vaníliás pudingport, 20 dkg vajat
1 db vanília kikapart belsejét, díszítéshez pedig legyen elől 10 dkg kókuszreszelék
A tészta hozzávalóit a tej kivételével jól összedolgozzuk, majd addig puhítjuk (részletekben adagolva) a tejjel, hogy jól formázható masszát kapjunk.
A masszát 6 egyenlő részre osztjuk (egyszerűbb és biztosabb, ha mérlegen le is mérjük a 6 részt), majd kókuszreszelékkel szórt munkalapon kb. fél cm vastag, 18 cm átmérőjű, kerek lapokat nyújtunk belőle, 5 darabot. A hatodik részből egy kb. 10×20 cm-es téglalapot nyújtunk.
A krémhez hagyományos módon pudingot főzünk a tejből, a cukorból és a vaníliás pudingporból, a kikapart vaníliával együtt. Ha kihűlt, habosra keverjük a puha vajjal. A krémből félreteszünk 3-4 evőkanálnyit (plusz a díszítéshez), a többivel megkenjük a kerek lapokat, és rétegezzük.
A félretett krémmel vékonyan megkenjük a téglalap alakú lapot is, majd folpack segítségével szorosan feltekerjük, és a hűtőbe tesszük dermedni egy rövid időre, utána 1 cm széles tekercseket vágunk belőle.
A tortát a vékony szeletekre vágott kókusztekercsekkel díszítjük, a maradék krémet csillagcsöves habzsákból nyomjuk rá. Tálalásig hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
A kókuszos keksztekercstorta teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket a finomságokat is próbáld ki: