Két útja is van annak, hogyan legyen tökéletes a keksztekercsed

Gyors, finom, könnyen elkészíthető klasszikus a keksztekercs, melyet kicsik és nagyok egyaránt imádnak. De mi a titka az omlós, mégis formáját el nem vesztő sütésmentes desszertnek? Íme két recept, amiért évek óta rajongunk.

A keksztekercs igazi jolly joker, hiszen gyorsan elkészíthetjük akkor is, ha nem várt vendégsereg jön hozzánk látogatóba, egészen kevés pénztárcabarát alapanyag kell csak hozzá, nem tud belőle kevés készülni, és ráadásul még elrontani sem lehet! Egy finom keksztekercs titkai mégiscsak a megfelelő ízesítésben rejlenek, mutatunk ezért két jól bevált receptet, melyből a másodikat akár szülinapokon is bevethetjük!

1.) A klasszikus keksztekercs

A keksztekercs két nagyon egyszerűen elkészíthető, ízletes rétegből tevődik össze: a puha, de mégis tömör kakaós kekszréteget egy finom, lágy vajas krém tartja össze.

Alapanyagok tekintetében a következőkre lesz szükségünk a kekszes alaphoz:

45 dkg háztartási keksz, 20 dkg porcukor, 5 dkg kókuszreszelék, 6 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 15 ml rumaroma vagy rum, 1.5 dl tej, 1.5 dl feketekávé

A krémhez pedig készíts elő:

22 dkg vajat, 20 dkg porcukrot, 10 gramm kókuszreszeléket (+ még egy keveset a szóráshoz)

Egy nagy tálba kimérjük a háztartási kekszet, a porcukrot, az 5 dkg kókuszreszeléket, a kakaóport, a rumaromát, a tejet, valamint a kávét, és az egészet összegyúrjuk. Ebből a mennyiségből két rúd lesz.

Ne féljünk tőle, hogy a kávé keserűvé teszi a végeredményt, ez a hozzávaló éppen hogy tökéletes egyensúlyt fog teremteni a sok édes íz között.

Egy másik tálban krémesre keverjük a vajat a porcukorral, majd hozzáforgatjuk a kókuszreszeléket.

Egy nyújtódeszkát folpackkal befedünk. Rátesszük a kekszes massza felét, és sodrófával 4-5 mm vékonyra nyújtjuk. Ha ragadna, szórjuk meg egy kevés kókuszreszelékkel vagy darált keksszel.

A kinyújtott kakaós massza széleit vágjuk le úgy, hogy szabályos téglalapot kapjunk. Ezt kenjük meg a vajkrém felével, majd óvatosan tekerjük fel. A második rúddal ugyanígy járjunk el.

A tekercseket körben szórjuk be kókuszreszelékkel, majd éjszakára tegyük hűtőbe.

A klasszikus kókuszos keksztekercs receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

2.) Az ünnepi változat

Ez a recept készülhet ugyanúgy, mint a sima keksztekercs (a tortához szükséges alapanyag-arányok betartásával), de ha nyitottak vagyunk az új dolgokra, ne hagyjuk ki a kakaópor mellett a csokit és a pudingot sem a receptből!

A tésztához a következőkre lesz szükséged:

60 dkg kekszmorzsa, 10 dkg porcukor, 7 dkg cukrozatlan kakaópor, 20 dkg vaj, 15 dkg étcsokoládé (olvasztva), 2 evőkanál rum, 2 dl tej (kb.)

A krémhez készíts elő:

3 dl tejet, 7.5 dkg cukrot, 1 tasak vaníliás pudingport, 20 dkg vajat
1 db vanília kikapart belsejét, díszítéshez pedig legyen elől 10 dkg kókuszreszelék

A tészta hozzávalóit a tej kivételével jól összedolgozzuk, majd addig puhítjuk (részletekben adagolva) a tejjel, hogy jól formázható masszát kapjunk.

A masszát 6 egyenlő részre osztjuk (egyszerűbb és biztosabb, ha mérlegen le is mérjük a 6 részt), majd kókuszreszelékkel szórt munkalapon kb. fél cm vastag, 18 cm átmérőjű, kerek lapokat nyújtunk belőle, 5 darabot. A hatodik részből egy kb. 10×20 cm-es téglalapot nyújtunk.

A krémhez hagyományos módon pudingot főzünk a tejből, a cukorból és a vaníliás pudingporból, a kikapart vaníliával együtt. Ha kihűlt, habosra keverjük a puha vajjal. A krémből félreteszünk 3-4 evőkanálnyit (plusz a díszítéshez), a többivel megkenjük a kerek lapokat, és rétegezzük.

A félretett krémmel vékonyan megkenjük a téglalap alakú lapot is, majd folpack segítségével szorosan feltekerjük, és a hűtőbe tesszük dermedni egy rövid időre, utána 1 cm széles tekercseket vágunk belőle.

A tortát a vékony szeletekre vágott kókusztekercsekkel díszítjük, a maradék krémet csillagcsöves habzsákból nyomjuk rá. Tálalásig hűtőszekrénybe tesszük dermedni.

A kókuszos keksztekercstorta teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezeket a finomságokat is próbáld ki:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...