6 étel, amit a világ legidősebb emberei sosem fogyasztanak

Sokan nem lesznek boldogok, amikor átfutják a listát.

Köztudott, hogy szakértők már azonosították azokat a területeket a világon, ahol a legnagyobb arányban élnek olyan emberek, akik elérték a 100 éves kort – ezeket „kék zónáknak” nevezik. Az eredeti kék zónák közé tartozik Okinawa Japánban, Szardínia Olaszországban, Nicoya Costa Ricában, Ikária Görögországban és Loma Linda Kaliforniában. Azóta egyes helyszínek már nem sorolhatók ide a modernizáció és a nyugati étrend beszivárgása miatt, míg mások, például Szingapúr, felkerültek a listára.

Bárhogy is alakul a felsorolás, egy biztos: a szakértők számos életmódbeli hasonlóságot találtak e csoportok között, amelyek hozzájárulhatnak a hosszú élethez. A legtöbben például szem előtt tartják a mértékletességet, gyakran követik a 80/20 szabályt – vagyis a legtöbbször tápanyagban gazdag ételeket választanak, de mértékkel élvezik a kevésbé tápláló ételeket is –, valamint általában teljes értékű, elsősorban növényi étrendet követnek. Emellett nagy részük napi szinten mozog és a szociális életüket is aktívan tartják, ápolják az emberi kapcsolataikat.

De nemcsak az a fontos, hogy milyen ételeket fogyasztanak gyakran a százévesek, hanem az is, hogy melyeket mellőzik mindennapi étrendjükből.

Kattints a képre és nézd meg, mely ételek vezetik ezt a listát!

Forrásunk volt.


Még több egészség:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...