Köztudott, hogy szakértők már azonosították azokat a területeket a világon, ahol a legnagyobb arányban élnek olyan emberek, akik elérték a 100 éves kort – ezeket „kék zónáknak” nevezik. Az eredeti kék zónák közé tartozik Okinawa Japánban, Szardínia Olaszországban, Nicoya Costa Ricában, Ikária Görögországban és Loma Linda Kaliforniában. Azóta egyes helyszínek már nem sorolhatók ide a modernizáció és a nyugati étrend beszivárgása miatt, míg mások, például Szingapúr, felkerültek a listára.
Bárhogy is alakul a felsorolás, egy biztos: a szakértők számos életmódbeli hasonlóságot találtak e csoportok között, amelyek hozzájárulhatnak a hosszú élethez. A legtöbben például szem előtt tartják a mértékletességet, gyakran követik a 80/20 szabályt – vagyis a legtöbbször tápanyagban gazdag ételeket választanak, de mértékkel élvezik a kevésbé tápláló ételeket is –, valamint általában teljes értékű, elsősorban növényi étrendet követnek. Emellett nagy részük napi szinten mozog és a szociális életüket is aktívan tartják, ápolják az emberi kapcsolataikat.
De nemcsak az a fontos, hogy milyen ételeket fogyasztanak gyakran a százévesek, hanem az is, hogy melyeket mellőzik mindennapi étrendjükből.
Kattints a képre és nézd meg, mely ételek vezetik ezt a listát!





Még több egészség:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!