Köztudott, hogy szakértők már azonosították azokat a területeket a világon, ahol a legnagyobb arányban élnek olyan emberek, akik elérték a 100 éves kort – ezeket „kék zónáknak” nevezik. Az eredeti kék zónák közé tartozik Okinawa Japánban, Szardínia Olaszországban, Nicoya Costa Ricában, Ikária Görögországban és Loma Linda Kaliforniában. Azóta egyes helyszínek már nem sorolhatók ide a modernizáció és a nyugati étrend beszivárgása miatt, míg mások, például Szingapúr, felkerültek a listára.
Bárhogy is alakul a felsorolás, egy biztos: a szakértők számos életmódbeli hasonlóságot találtak e csoportok között, amelyek hozzájárulhatnak a hosszú élethez. A legtöbben például szem előtt tartják a mértékletességet, gyakran követik a 80/20 szabályt – vagyis a legtöbbször tápanyagban gazdag ételeket választanak, de mértékkel élvezik a kevésbé tápláló ételeket is –, valamint általában teljes értékű, elsősorban növényi étrendet követnek. Emellett nagy részük napi szinten mozog és a szociális életüket is aktívan tartják, ápolják az emberi kapcsolataikat.
De nemcsak az a fontos, hogy milyen ételeket fogyasztanak gyakran a százévesek, hanem az is, hogy melyeket mellőzik mindennapi étrendjükből.
Kattints a képre és nézd meg, mely ételek vezetik ezt a listát!
6 étel, amit a világ legidősebb emberei sosem fogyasztanak
Finomított gabonák
A fehér liszt és az erősen feldolgozott kenyerek ritkák az étrendjükben, míg a teljes kiőrlésű gabonákat már megtalálhatjuk a tányérjaikon. Ez persze olyasvalami, amit a legtöbb nyugati egészségügyi szakember is gyakran hangsúlyoz. A finomított, „fehér” gabonatermékek, mint a fehér tészta, a rizs, a kenyér és a müzli ugyanis nagyon kevés tápanyagot tartalmaznak. Ezek ráadásul gyakran erősen feldolgozottak, azaz különféle adalékanyagokat és tartósítószereket tartalmaznak.
Csomagolt élelmiszerek
Ha benézünk egy százéves ember kamrájába, akkor nem valószínű, hogy sok csomagolt élelmiszert találunk majd. Ezek az ételek nem részei a hagyományos egészséges étrendeknek, hiszen tartósítószereket, mesterséges ízfokozókat és túlzott mennyiségű cukrot tartalmaznak.
Tejtermékek
Meglepő lehet sokak számára, de a tehéntejből készült termékek is ritkán fordulnak elő a kék zónák lakóinak étrendjében. Bár a tejtermékekben fehérjét, kalciumot, foszfort és néha D-vitamint is bőséggel találhatunk, csakúgy mint probiotikumokat, ugyanígy gazdagok lehetnek telített zsírokban és étrendi koleszterinben is, ami már nem túl egészséges.
Cukros édességek
Nem azt mondjuk, hogy sosem fogyasztanak cukros nassolnivalókat – gondoljunk csak a már említett 80/20 szabályra –, így itt inkább a mértékletességet kell hangsúlyoznunk. Ehetünk olykor ilyen finomságokat akkor is, ha 100 évig szeretnénk élni, csak ne essünk túlzásokba!
Feldolgozott húsok
Végül, de nem utolsósorban: ritkán láthatjuk a kék zónák lakóit úgy, hogy nagy mennyiségben fogyasztanának feldolgozott húsokat. Az olyan ételek, mint a kolbász, a szalonna és a virsli ritkán képezik egy egészséges étrend részét, elsősorban azért, mert ezeket sokszor összefüggésbe hozzák a szívbetegséggel és a rákos megbetegedésekkel.
Még több egészség: