6 étel, amit a világ legidősebb emberei sosem fogyasztanak

Sokan nem lesznek boldogok, amikor átfutják a listát.

Köztudott, hogy szakértők már azonosították azokat a területeket a világon, ahol a legnagyobb arányban élnek olyan emberek, akik elérték a 100 éves kort – ezeket „kék zónáknak” nevezik. Az eredeti kék zónák közé tartozik Okinawa Japánban, Szardínia Olaszországban, Nicoya Costa Ricában, Ikária Görögországban és Loma Linda Kaliforniában. Azóta egyes helyszínek már nem sorolhatók ide a modernizáció és a nyugati étrend beszivárgása miatt, míg mások, például Szingapúr, felkerültek a listára.

Bárhogy is alakul a felsorolás, egy biztos: a szakértők számos életmódbeli hasonlóságot találtak e csoportok között, amelyek hozzájárulhatnak a hosszú élethez. A legtöbben például szem előtt tartják a mértékletességet, gyakran követik a 80/20 szabályt – vagyis a legtöbbször tápanyagban gazdag ételeket választanak, de mértékkel élvezik a kevésbé tápláló ételeket is –, valamint általában teljes értékű, elsősorban növényi étrendet követnek. Emellett nagy részük napi szinten mozog és a szociális életüket is aktívan tartják, ápolják az emberi kapcsolataikat.

De nemcsak az a fontos, hogy milyen ételeket fogyasztanak gyakran a százévesek, hanem az is, hogy melyeket mellőzik mindennapi étrendjükből.

Kattints a képre és nézd meg, mely ételek vezetik ezt a listát!

Forrásunk volt.


Még több egészség:

Legújabb receptek

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hatlapos Eszterházy-torta

A burgenlandi kirándulásunk után szereztem meg a receptet, nem is akárhonnan, az Eszterházy szakácskönyvből. Ennek ellenére nem állítom, hogy ez az eredeti, hiszen máig tisztázatlan, ...

Zserbószelet cukormentesen

Ha szeretnénk egy cukormentes alternatívát a zserbóra, amit ráadásul sütni sem kell és még vegán is, akkor itt egy szuper recept! Nem kell izgulni, ízben mennyei lesz.

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!