Kéken foszforeszkáló csirkét vásároltak egy hazai üzletláncban

A férfi fotót is készített a kéken foszforeszkáló húsról, mielőtt azt kidobta volna.

„Kéken foszforeszkáló csirkét vett egy nagyáruházláncnál egy budakeszi férfi még februárban" – számolt be a bizarr hírről az nlc.hu a szeretlekmagyarorszag.hu cikke alapján.

Egy baktérium okozhatta a nem mindennapi látványt

Egy baktériumfajta lehet felelős a kék színért

A 29 éves Dávid elmondása szerint a megvásárolt csirkefarhát becsomagolt állapotban, fogyasztás előtt és valószínűsíthetőleg friss állapotban fluoreszkált kéken. A bizarr kék szín mellé azonban még orrfacsaró bűz is társult.

A hús kéken foszforeszkált még felkapcsolt villany mellett is. Olyan hihetetlen volt számomra, hogy gyorsan lefotóztam, mielőtt kidobtam

– mondta. A fotót az eredeti oldalon tudod megtekinteni.

Az áruházlánc szerint a foszforeszkálás, vagy fluoreszcencia akkor alakulhat ki, ha egy úgy nevezett Pseudomonas baktériumfajjal szennyeződik a hús, ami a konyhai előkészítés vagy a helytelen tárolás folyamán bármikor megtörténhet. A probléma csak az, hogy a vásárló hűtőben, bontatlanul tárolta a csirkét.

Az említett baktérium csak akkor fluoreszkál, ha UV-fénnyel találkozik

A Nébih tájékoztatása szerint ők már korábban is hallottak hasonló esetről, ám mivel sem laboratóriumi, sem visszakövetéses vizsgálatok nem történtek, ezért csak feltételezni lehet a baktériummal való szennyezettséget.

A hatóság továbbá azt is elárulta, hogy az említett baktérium csak akkor fluoreszkál, ha UV-fénnyel megvilágítják. Továbbá, ha már ennyire szennyezett a csirke, akkor ennek jól észlelhető romlási jelei vannak.

Az élelmiszer-biztonsági hatóság szerint azonban az is lehetséges, hogy a csirkék gyors csontnövekedése folytán a beépülő foszforvegyületek okolhatók a kékes fény miatt. Utóbbiban a takarmány is nagy szerepet játszhat.

Forrásunk volt.


Ezek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...