Kedvencünk, a PETREZSELYEM: mire jó, miért, és miben használd?

A petrezselyemről (azaz a fehérrépáról és isteni, zsenge zöldjéről) nem tudnánk túl sok rosszat mondani, de nem is akarunk. Mutatjuk inkább, miért jó, és mibe használd!

Nem nagyon telik el nálam hét anélkül, hogy vennék pár csokor friss petrezselymet, de ha jól belegondolok, inkább 2 napot írok, mert minden másnap használom valamiben, szigorúan a főzés legvégén, frissen aprítva, tépkedve. Ösztönösen imádtam mindig is, gyomornyugtató, frissítő, zöld "egészségíze" sosem unalmas. Gyökerével viszont, a fehérrépával szögesen ellentétesek az érzéseim. Nézzük, miért is jó a petrezselyem!

Hogy miért hasznos növény a petrezselyem?

  • kalóriatartalma alacsony,tápértéke viszont rendkívül magas
  • minden része ehető, gyökere, zöldje (azazlevele) ésvirága is
  • gazdag klorofillban, A-vitaminban, B-vitaminban, C-vitaminban, E-vitaminban és K-vitaminban, illóolajokban, valamint az ásványi anyagok közül foszforban, kalciumban, kénben, rézben és vasban
  • a benne található flavonoidok antioxidáns hatásúak
  • vízhajtó hatású,fogyasszuk leveles szárát napi rendszerességgel
  • hozzájárul az emésztőrendszer, valamint a máj méregtelenítéséhez
  • levelét elrágcsálva frissíti a leheletet
  • segíti az emésztést,enyhíti a hányingert, elősegíti a bélgázok távozását
  • főzetévelvagymagával a friss növénnyel agyulladt bőrt vagy a rovarcsípés helyét bedörzsölvea kellemetlen tünetekenyhülhetnek

Gyökere

A fehérrépa legfőbb felhasználás területe a levesek kategóriája:

Nyírségi gombócleves Kittitől

Nevéből adódóan a Nyírségből származik a leves, de a neten fellelhető kommentek, bejegyzések alapján itt, az ország keletibb részén is számos módon készítik, tulajdonképpen ...

Húsvéti bableves gazdagon

A húsvéti sonka főzőlevét igazán vétek lenne kidobni, amikor olyan nagyszerű leveseket lehet készíteni belőle, mint amilyen ez a húsvéti bableves is. Ráadásul mindenféle zöldség ...

Marhahúsleves

Krúdy-t olvasok éppen, a 'Szinbád gyermekkorá'-t, nyelek nagyokat, amikor a húsleves kerül szóba, nem ritkán - mit mondjak. Alig vártam, hogy legyen méltó alkalom egy valódi ...

De ne feledjük a vadast sem, amiben elengedhetetlen:

Zöldje

A petrezselyemzöld pedig húsételek, saláták, köretek, egytálételek megbolondítója, melyek esetében mindenképpen ajánljuk, hogy frissen, a főzés-sütés végén adjuk az ételhez, hogy harsogjon mind színek, mind ízek, mind hatóanyagok tekintetében:

Shakshuka, a Közel-Kelet lecsója

A shakshukát ahány ház, annyiféleképpen készítik. Én ezt a verziót kóstoltam először, és egyből teljesen beleszerettem. Eredetileg Tunéziából származik, innen került a ...

Termesztése

Nincs nagy napfényigénye, hidegtűrő és igénytelen, ezért akár árnyékosabb balkonládában is termeszthetünk magunknak metélőpetrezselymet, aminek sokkal kisebb a gyökere, mint a hagyományos fehérrépa.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...