Kedvencünk, a PETREZSELYEM: mire jó, miért, és miben használd?

A petrezselyemről (azaz a fehérrépáról és isteni, zsenge zöldjéről) nem tudnánk túl sok rosszat mondani, de nem is akarunk. Mutatjuk inkább, miért jó, és mibe használd!

Nem nagyon telik el nálam hét anélkül, hogy vennék pár csokor friss petrezselymet, de ha jól belegondolok, inkább 2 napot írok, mert minden másnap használom valamiben, szigorúan a főzés legvégén, frissen aprítva, tépkedve. Ösztönösen imádtam mindig is, gyomornyugtató, frissítő, zöld "egészségíze" sosem unalmas. Gyökerével viszont, a fehérrépával szögesen ellentétesek az érzéseim. Nézzük, miért is jó a petrezselyem!

Hogy miért hasznos növény a petrezselyem?

  • kalóriatartalma alacsony,tápértéke viszont rendkívül magas
  • minden része ehető, gyökere, zöldje (azazlevele) ésvirága is
  • gazdag klorofillban, A-vitaminban, B-vitaminban, C-vitaminban, E-vitaminban és K-vitaminban, illóolajokban, valamint az ásványi anyagok közül foszforban, kalciumban, kénben, rézben és vasban
  • a benne található flavonoidok antioxidáns hatásúak
  • vízhajtó hatású,fogyasszuk leveles szárát napi rendszerességgel
  • hozzájárul az emésztőrendszer, valamint a máj méregtelenítéséhez
  • levelét elrágcsálva frissíti a leheletet
  • segíti az emésztést,enyhíti a hányingert, elősegíti a bélgázok távozását
  • főzetévelvagymagával a friss növénnyel agyulladt bőrt vagy a rovarcsípés helyét bedörzsölvea kellemetlen tünetekenyhülhetnek

Gyökere

A fehérrépa legfőbb felhasználás területe a levesek kategóriája:

Nyírségi gombócleves Kittitől

Nevéből adódóan a Nyírségből származik a leves, de a neten fellelhető kommentek, bejegyzések alapján itt, az ország keletibb részén is számos módon készítik, tulajdonképpen ...

Húsvéti bableves gazdagon

A húsvéti sonka főzőlevét igazán vétek lenne kidobni, amikor olyan nagyszerű leveseket lehet készíteni belőle, mint amilyen ez a húsvéti bableves is. Ráadásul mindenféle zöldség ...

Marhahúsleves

Krúdy-t olvasok éppen, a 'Szinbád gyermekkorá'-t, nyelek nagyokat, amikor a húsleves kerül szóba, nem ritkán - mit mondjak. Alig vártam, hogy legyen méltó alkalom egy valódi ...

De ne feledjük a vadast sem, amiben elengedhetetlen:

Zöldje

A petrezselyemzöld pedig húsételek, saláták, köretek, egytálételek megbolondítója, melyek esetében mindenképpen ajánljuk, hogy frissen, a főzés-sütés végén adjuk az ételhez, hogy harsogjon mind színek, mind ízek, mind hatóanyagok tekintetében:

Shakshuka, a Közel-Kelet lecsója

A shakshukát ahány ház, annyiféleképpen készítik. Én ezt a verziót kóstoltam először, és egyből teljesen beleszerettem. Eredetileg Tunéziából származik, innen került a ...

Termesztése

Nincs nagy napfényigénye, hidegtűrő és igénytelen, ezért akár árnyékosabb balkonládában is termeszthetünk magunknak metélőpetrezselymet, aminek sokkal kisebb a gyökere, mint a hagyományos fehérrépa.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

A legegyszerűbb sajtos rúd

Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!