Nem nagyon telik el nálam hét anélkül, hogy vennék pár csokor friss petrezselymet, de ha jól belegondolok, inkább 2 napot írok, mert minden másnap használom valamiben, szigorúan a főzés legvégén, frissen aprítva, tépkedve. Ösztönösen imádtam mindig is, gyomornyugtató, frissítő, zöld "egészségíze" sosem unalmas. Gyökerével viszont, a fehérrépával szögesen ellentétesek az érzéseim. Nézzük, miért is jó a petrezselyem!
Hogy miért hasznos növény a petrezselyem?
- kalóriatartalma alacsony,tápértéke viszont rendkívül magas
- minden része ehető, gyökere, zöldje (azazlevele) ésvirága is
- gazdag klorofillban, A-vitaminban, B-vitaminban, C-vitaminban, E-vitaminban és K-vitaminban, illóolajokban, valamint az ásványi anyagok közül foszforban, kalciumban, kénben, rézben és vasban
- a benne található flavonoidok antioxidáns hatásúak
- vízhajtó hatású,fogyasszuk leveles szárát napi rendszerességgel
- hozzájárul az emésztőrendszer, valamint a máj méregtelenítéséhez
- levelét elrágcsálva frissíti a leheletet
- segíti az emésztést,enyhíti a hányingert, elősegíti a bélgázok távozását
- főzetévelvagymagával a friss növénnyel agyulladt bőrt vagy a rovarcsípés helyét bedörzsölvea kellemetlen tünetekenyhülhetnek
Gyökere
A fehérrépa legfőbb felhasználás területe a levesek kategóriája:
De ne feledjük a vadast sem, amiben elengedhetetlen:
Zöldje
A petrezselyemzöld pedig húsételek, saláták, köretek, egytálételek megbolondítója, melyek esetében mindenképpen ajánljuk, hogy frissen, a főzés-sütés végén adjuk az ételhez, hogy harsogjon mind színek, mind ízek, mind hatóanyagok tekintetében:
Termesztése
Nincs nagy napfényigénye, hidegtűrő és igénytelen, ezért akár árnyékosabb balkonládában is termeszthetünk magunknak metélőpetrezselymet, aminek sokkal kisebb a gyökere, mint a hagyományos fehérrépa.
Ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
SÓSKA: a megosztó savanykás finomság, és ami mögötte van
A sóska a tavasz egyik kedves alapanyaga, mégis sokan elfelejtkezünk róla. Sok benne a tápanyag, és a legfincsibb savanykás főzeléknek is ő a főszereplője! De mire jó még?
Brecz JuditMegmutatjuk, hogyan fagyaszthatod le a tojásokat!
Ha valaha is elgondolkodtál azon, le lehet-e fagyasztani a tojást, van egy jó hírünk: IGEN! A tojás fagyasztása megengedett, csak nem mindegy, hogyan csináljuk.
Masszi- Rigó CsillaSPÁRGA: így vedd, pucold, főzd és ízesítsd, hogy a legtöbbet...
Csak hat hétig terem, így érdemes minél többször és többféleképpen készíteni, ha szeretjük, ha pedig nem, ideje megkedvelni.
adminSe nem saláta, se nem káposzta, mégis imádjuk: ez a...
Az ázsiai konyha egyik legszuperebb kiegészítője szinte fogyaszt, tele van értékes tápanyaggal, és sokféle ételt feldob.
Nosalty