Granatír, granatér, grenadírmars, gránátos kocka - és ez még csak egy pár azokból a nevekből, ahogy a krumplis tésztát nevezik. Nem teljesen tisztázott, honnan ered, egyesek szerint a slambuc nevű pásztorétel "polgáribb" változata - sokkal valószínűbb azonban, hogy a Monarchia korában alakult ki, és eredetileg katonák eledele volt. Állítólag akkoriban sem a katonai koszt volt gasztronómia csúcsa, a laktanyákban pedig gyakran szolgáltak fel főzeléket vagy paprikás krumplit tésztával kiegészítve. Ha csak a nevét nézzük, akkor ez hangzik valószínűbbnek.
Voltaképpen mindegy is, honnan ered a krumplis tészta, az egyszerű, laktató és olcsó ételen generációk nőttek fel azóta is. Nyáron kovászos uborkával, tavasszal friss salátával, télen pedig csalamádéval vagy céklával.
A Konyhafőnök első adásában ezt a népszerű ételt készítette el a séf receptje alapján az összes szakács is. A séf saját tésztát készített, nem a megszokott kockát, hanem szélesmetéltet. Kolbászt aprított, a fővő krumplihoz adta, majd a paprikás krumpli alapot lepürésítette, átszűrte, habszifonba töltötte, és ezt a krémet adta a tésztához.
Négy kedvenc a Nosalty krumplistészta-receptjei közül
Ezeket olvastad már?
Mindenkinek megvan a maga saját kedvenc receptje, hiszen ha krumplis tésztáról van szó, ahány ház, annyi szokás - van, aki paprikásabbra, más sápadtabbra készíti, akad, aki tesz bele kolbászt vagy szalonnát. Ha egyszer ráértek, készítsétek el házi tésztával a séf receptje nyomán - és figyeljétek meg, ráismernek-e a vendégek!