Kedvencünk, a görög konyha

Még benne vagyunk a nyárban, nem késő nyaralni menni. Ha  idén kimaradt a nyaralás, akkor se búsuljunk – bármikor a konyhánkba varázsolhatjuk a fantasztikus Görögországot!

Az 1990-es évek legelején, mikor megnyíltak a határok, a külföldön nyaralók két pártra szakadtak: olasz- és a göröghívőkre. Valószínűleg ez az oka annak, hogy a pizza és a spagetti mellett hosszú ideig a gyros volt a kedvenc külföldi ételünk. A mára már fesztivál- és utcakajává avanzsálódott, pitába csomagolt húscafatoknak ugyan nem sok köze van a görög konyhához, mégis sokat tett annak érdekében, hogy kíváncsiak legyünk rá. Lássuk hát közelebbről, milyen is a görög konyha!

Görög fetakrém

Régebbi recepteket nézegetve láttam meg ezt a mártogatóst. Körülnéztem itt a NoSalty-n és úgy láttam, még nem töltötte fel senki.

Paszticio

Laktató görög tésztaétel, leginkább frissen jó. A fahéjtól ne idegenkedjünk, csak egy csipet kell bele, jól kiemeli az ízeket.

Stifado

Most így a tél közepén járva, már vágyunk egy kissé a napfényes Görögország ízeire. Jól esik felidézni azokat az ételeket, amiket ottani nyaralásaink alkalmával ettünk. Igazából ...

Hedonista múlt

Ha a görög konyha eredetét akarjuk kutatni, nagy szerencsénk van – az európai kultúra bölcsőjének is nevezett Görögország régészeti leletek tárházát vonultatja fel a gasztronómia szintjén is. A történetírók nemcsak ókori csaták vagy sportesemények történeteit osztják meg velünk, hanem a mindennapokat is, így a lelkes kutató könnyedén utánajárhat, milyen is volt a görög konyha az idők kezdetén. Az étkezés mindig rendkívüli fontosságú társadalmi eseménynek számított Görögországban, nemcsak a család, hanem a tágabb szociális háló kiépítése és ápolása szempontjából is. Az igazi görög lakomák sokszor napokig tartottak, és hihetetlen gasztronómiai gazdagság jellemezte őket. Egy átlagos görög lakomáról nem hiányozhatott a juh-, kecske- és marhahús, a különleges zöldségek, mint a spárga, az olajbogyó, valamit a gyümölcsök. Az édes ízek szeretete már ekkor is kitűnik – cukor helyett ekkoriban még mézzel készültek a mediterrán konyhára jellemző sütemények és kalácsok. A mindennapos étkezés jóval egyszerűbb volt – általában sok hüvelyes, kevesebb hús, de rengeteg kenyérféle jellemezte az ókorban a mindennapi görög konyhát. Egy ókori feljegyzés összesen 72-féle kenyeret említ – ma valószínűleg egy menő párizsi pékség kevesebbet állít elő.

Szuvla

Ez volt a húsvéti ebéd... Persze a görög húsvét az idén egy héttel később volt mint a katolikus, azért késtem el egy kicsit a recepttel, de nem baj jön a tavasz és a nyár, hátha ...

Egy kicsit innen, egy kicsit onnan

Ha csak nem egy kéthetes all inclusive ellátással egybekötött utazásra fizettünk be, ahol a reggeli, ebéd, vacsora a külföldieknek kitalált „görögösch" stílusban zajlik, érdemes utánanézni a helyi specialitásoknak, és azokat megkóstolni. Mert természetesen vannak ételek, amelyek országszerte megtalálhatóak, de regionális eltérések is akadnak jócskán. Az ország legnagyobb kiterjedésű, szárazföldi része a klasszikus görög konyha hagyományait őrzi. A földrajzi adottságoknak köszönhetően rengeteg hüvelyest, babot, lencsét és zöldséget fogyasztanak nyersen és saláta formájában, az olívabogyó elkészítési módjainak tucatjait ismerik, gyakori vendég az asztalukon a sajt és egyéb tejtermékek, a gyümölcsök, húsok közül pedig főleg a kecske, a juh, a marha és a szárnyas a mérvadó, leginkább nyárson elkészítve. A tengerparti részekhez közeledve egyre több halat és tengeri finomságot kóstolhatunk.

Spenótos-fetás kosárkák

A spenót az egyik jellemző tavaszváró zöldség. Gyönyőrű, élénk színe miatt látványos dolgokat tudunk belőle alkotni. Ez a sós desszert is az online receptverseny húsvét témájú ...

Az ország keleti részén, Kis-Ázsiához közel, a törökök több évszázados jelenléte erőteljes nyomot hagyott a gasztronómiában is. Az alapanyagok nagyjából hasonlóak (ugyanúgy a többi, térségbeli országban is), de a fűszerezés és az elkészítési mód sokkal erőteljesebb. A szárazföld és a szigetek görög konyhája olyan, hogy a mediterrán diéta hívei évtizedig elélnének rajta, a kis-ázsiai erőteljesen emlékeztet a törökre és a perzsára, ahol a húson mindig van egy kis plusz szósz, a sütemények méztől csöpögnek, a marhahús egyik legjobb kiegészítője a mazsola. A fűszerezés és az elkészítés inkább a mesés keletre emlékeztet, mint a klasszikus görög konyhára.

Kleftiko

A lopott hús (kleftiko = lopott, ellopott) története az 1800-as évekig vezethető vissza, az ottománok elleni görög felszabadító háború idejéig. A görög hegyekben bujkáló harcosok, ...

Loukoumades

A görög tradíciók szerint az asszonyok Vízkereszt napján loukoumadest sütnek, és a háztetőre dobálják őket, hogy a föld alól előjövő gonosz teremtmények ezeket megegyék, és ...

Bugatsa

A Galaktobureko mellett a másik nagy görög klasszikus... Észak-Görögország, Makedonia, Theszaloniki... aki ott járt, biztosan evett már, nagyon komoly hagyománya van, a Bugatsa cukrászdák ...

És akkor vannak a szigetek... attól függően, hogy az európai kikötővárosok vonzáskörzetébe vagy inkább az arab hajók útjába estek, egészen más fajta a gasztronómiájuk. Közös jellemzőjük a rengeteg hal és tengeri herkentyű fogyasztása, a natúr és joghurtos saláták sokasága, és az egzotikus fűszerek is feltűnnek egy-egy fogásban. Mivel a szigeteken van a legnagyobb meleg – eltekintve talán a belső szárazföldi területektől, ahol nyáron az 50 fok teljesen természetes –, a nehéz ételeket igyekeznek elkerülni. Ha idetévednénk, egyszerű halételeken, salátákon és olívabogyókon hetekig elélhetünk, mégsem fogjuk kétszer ugyanazt enni.

Kalamaraki

Nincs olyan haltaverna, amelyik menüjéből kimaradna, a gyerekmenüben is első helyen áll, egészséges, nincs szálka benne... Jobb mélyhűtöttet használni, mert annak már megpuhulnak az ...

Dakos

Ha Dakos, akkor Kréta... a második kedvenc nagyszigetem Ciprus után. Nem véletlenül a krétai konyha az alapja a legegészségesebb életmódnak... a mediterrán diétának. Egy kis darab ...

Ciprusi almás-diós

A konyhát vanília, fahéj, almaillat lengi be, készül a nagyi almás pitéje, a gyerekek előbújnak a komputer mellől, "van itthon vaníliafagyi"...? A süti magában is nagyon finom, de ...

Sült paprika 2.

Nálunk ez a sült paprika kedvelt elkészítési módja. Szívesen fogyasztjuk mindenféle sültekhez, sajtokhoz, pláne, ha véletlenül grillezésre adjuk fejünket. A 2. pontot el lehet hagyni, ...

A jövő héten megtudhatjátok, melyek a legtipikusabb görög ételek, és milyen is az igazi görög étkezés!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...