A kedvenc üdítőgyártód gyártja a világ legtöbb szemetét

Most már tényleg ideje elgondolkodni, mielőtt megveszed a napi üveg üdítőd, csak mert szereted az ízét. Tuti, hogy nem bírod megállni?

2019 őszén mintegy 70 ezer ember gondolta úgy körülbelül50 országban, hogy kutató célzatú szemétszedésbe kezd világszerte.

A Break Free From Plastic nevezetű zöld szervezet célja volt, hogy kiderüljön, melyik cég termeli a legtöbb szemetet, hogy szembesíthessék őket: kötelességük felhagyni az egyszer használatos műanyag használatával.

A 50 országból összegyűjtött mintegy 476 ezer műanyag tárgyból 43%-nál tudták egyértelműen beazonosítani a gyártó céget - írja a g7.

Ezt is nézd meg:

Ezekkel helyettesítsd környezetbarát módon az alufóliát és a celofánt!

Miből mennyit találtak?

  • Első helyen a műanyag zacskók végeztek,
  • őket követték a főleg Nigériában használt (víz tárolására alkalmas)műanyag tasakok (itt szedték a legtöbb szemetet),
  • harmadikaka műanyag palackok lettek,
  • őket pedig a cigicsikkek, sörösdobozokés kávéspoharak követték.

Fontos kitétel volt: nem az számított a sorrend felállításakor, hogy egy adott gyártótól mennyi szemetet találtak, hanem az, hogy hány országban találták meg a terméküket.

via GIPHY

Ebben a versenyben a végeredmény a következő lett:

  1. Coca-Cola (37 ország)
  2. Nestlé (31 ország)
  3. Pepsi Co. (28 ország)
  4. Mondeléz (23 ország)
  5. Unilever (21 ország)

A sort olyan gyártók folytatják, mint a Mars, a Procter & Gamble, a Colgate- Palmolive, a Philip Morris és aPerfetti van Melle.

A vesztes egyértelműen és kimagaslóan a Coca-Cola lett, mivel több szemetet állított elő a tanulmányt szerint, mint az őt közvetlenül követő három globális vállalat összesen.

via GIPHY

A tanulság pedig az volt, hogy a legtöbb szemetet az egyszer használatos, főleg üdítős PET-palackok illetve vastagabb műanyag tárolók (samponos, kozmetikai flakonok) adják.

Mi a megoldás?

A megoldást egyre többen nem a szelektív gyűjtésben és az újrahasznosításban (ez sajnos a statisztikák szerint sem hatékony), hanem a TÖBBSZÖR HASZNÁLATOS MŰANYAG BEVEZETÉSÉBEN látják.

Azaz vissza az alapokhoz, amikor is visszaváltottuk a boltban a vastag műanyag kólásflakont. Vagy üveget.

+ 1 tipp:

Szimplán igyunk kevesebb kólát. Vagy semennyit se.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Legfinomabb limonádé

Ki ne imádná a limonádét, az első nyáriasan meleg napokon pedig semmi sem esik jobban, mint egy nagy pohár jeges frissítő ebből a citromos kedvencből! Ebben a verzióban egész citromokat ...

Legegyszerűbb tiramisu

Mindenki imádja, mindenki ismeri: a tiramisu az olasz gasztronómia egyik hamisítatlan és örök szereplője. A sütésmentes desszert bármilyen alkalomra gyorsan elkészíthető, bár az ...

Spárgás rizottó sütőben

A rizottó egyik legbosszantóbb része, a folyamatos és fárasztó kavargatás egyszerűen kiváltható azzal, ha az egytálételt a sütőben készítjük el. Az alábbi recept ugyanolyan ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Ezek a mi kedvenc fagyizóink az országban: a retrótól a...

Hamarosan indul a fagyiszezon, se vége se hossza nem lesz a különböző ízvariációkat kínáló, hívogató fagyispultoknak az országban. Azért, hogy titeket se érjen váratlanul a fagylaltdömping, ajánlunk hat helyet az országban, kézművest, retrót, modernet és klasszikust egyaránt, ahol biztosan nem fogtok csalódni.

Kormos Lili

További cikkek

Az orchidea jobban szereti, mint a vizet: csak 2 evőkanál...

Az orchideák csoportja az egyik legsokszínűbb virágcsoport, több mint 25 000 fajával. Itthon is előszeretettel tartjuk a lakásban, mivel azonban elég kényes növény, muszáj kellő figyelemmel gondoskodni róla. Mutatunk egy szuper trükköt a locsolásához, amivel egész évben virágoztathatod!

Top Receptek

Klasszikus májgombócleves

Egy egyszerű zöldséglevest viszonylag könnyen varázsolhatunk gazdag, tartalmas levessé, főleg, ha májgombócokat főzünk hozzá. Igazi klasszikus recept, amin tényleg nincs miért csavarni ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!