A kutatásból kiderült, hogy a magyarok 92%-a rendszeresen fogyaszt sajtot, és a vásárlás során az ár és az akciók a legfontosabb szempontok. Fókuszcsoportos beszélgetések és egy ezer fős, felnőtt magyar lakosságot reprezentáló online felmérés jelentette a vizsgálat alapját, aminek célja volt magyar sajtfogyasztási szokások feltérképezése.
Kiderült, hogy egy átlagos magyar háztartás 6000 forintot költ havi szinten sajtra. A füstölt, a tömlős, a lapka, a félkemény sajt és a sajtkrém áll az élen ismertség tekintetében. Jó hír, hogy a vásárlók és fogyasztók sajtismerete sokat javult az elmúlt évekhez képest.
Trappista, mozzarella, edami
A magyarok kedvenc sajtja viszont változatlanul a trappista, amit szinte mindenki szeret, és az emberek 82%-a évente fogyasztja is, 67 százaléknak pedig mindig van a hűtőjében.
A dobogó többi fokára a mozzarella és az edami fért fel, de a rendszeres sajtfogyasztók körében ezek már elmaradnak a trappista fogyasztásától.
A kutatásból az is kiderült, hogy a "magyar sajt" fogalma nem tisztázott a vásárlók körében.
Még több friss hír: