Kedvenc olasz tésztáink

Olasz tésztákkal nem tévedhetünk, szósszal párosítva mennyei vacsorákat rittyenthetünk belőlük! De milyet válasszunk? Sárdi Dani erre is tudja a megoldást!

Spagetti alla puttanesca recept

Olasz tészta mindig legyen otthon, mert ha nincsen, akkor nem tudunk spagettit, pennét, fusillit, farfallét, vagy bármilyen más típusú tésztaétket készíteni. Semmilyet. Pedig annál egyszerűbb és gyorsabb étel alig létezik, ráadásul nagyon finom, és az elhatározástól számítva fél órán belül már ehetjük is.

Ahány ház, annyi tészta...

Tésztafajta kapható sokféle, de nekünk elég, ha egy-, vagy ha már haladók vagyunk, akkor többféle van otthon. Eredetileg mindegyik jellegzetes tésztaételnek megvan a maga szúgója (szósza) és hozzá passzoló száraztésztája – például a penne all arrabiatát egy rendes olasz háziasszony sosem készítené spagettiből, de bevallom, velem már előfordult. Mindenki olyan formájú tésztát tartson otthon, amilyet szeret, nálunk a spagetti a legnépszerűbb. A tészták a formájukat leszámítva a szószmegkötő tulajdonságukban különböznek, egyesek a hígabb, mások a sűrűbb szószokhoz valók inkább.

Krémsajtos torchetti

Lágy krémsajttal bolondítottam meg a húsos zöldségragut, amelyet egy fáklya formájú olasz tésztával, a torchettivel tálaltam. Friss fűszerek, ropogós kaliforniai paprikák, illatos ...

Egy átlagos személynek 10 dekányi tésztát kell számítani, vagyis ha négyen eszünk, akkor egy fél kilós csomagból érdemes egy kicsit kivenni, és a többit megfőzni. Ha nagy az étvágy, akkor fél kilót is főzhetünk, legfeljebb lesz egy kis maradék.

Hogyan bánjunk vele?

Ha tésztát készítünk, figyeljünk arra, hogy lehetőleg minden esetben extra szűz olívaolajat használjunk, ennek a zamata ugyanis máris garantálja a sikert. A szószok általában egyszerűek, legtöbbször 4-5 hozzávalóból állnak. Alap, hogy majdnem mindegyik fokhagymás, sok a paradicsomos, és az is, hogy érdemes a főzési folyamat végén egy kis friss zöldfűszert szórni a szószba (petrezselymet vagy friss bazsalikomot.)Ha az adott tésztához illik a sajt, akkor igyekezzünk parmezánt használni, igaz, hogy elég drága, de nagyon kiadós és finom is, szóval megéri a beruházást.

Jamie paradicsomszósza tagliatellével recept

Az olasz tészták főzési ideje a csomagoláson általában fel van tüntetve. Fontos, hogy sok és teljesen forrásban lévő vízbe dobjuk és jó alaposan sózzuk, mert különben sótlan lesz a tészta. A főzési idő leteltével kóstoljuk meg a tésztát, ha ráharapva még egy icipici ellenállásba ütközünk, akkor jó, akkor al' dente.

Padlizsános farfalle

Amikor nagyon sok maradék zöldség felgyűlik a hűtőben, és meg kell őket menteni, általában mind tészta feltétként végzik. :) Ez a variáció annyira jól sikerült egy zöldségmentő ...

Tipp:

A sofritto titka az, hogy jó hosszú ideig főzzük, vagyis hogy a hozzávalókne legyenek felismerhetőek benne.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...