Kedvenc karácsonyi ételeid, amikről a diétád miatt sem kell lemondanod

Ha egy kicsit odafigyelsz, esetleg egy-két ponton módosítasz a recepten, akkor biztos, hogy nem kell lemondanod kedvenc ünnepi fogásaidról diétád idején sem.

Gyakran gondoljuk, hogy a hazánkban hagyományos karácsonyi ételek nem férnek bele a diétánkba. Ez szerencsére egyáltalán nincs így! Van, amelyiknél csak kicsit kell odafigyelni, van, amelyiket egy kicsit át kell alakítani - de azt bizton állíthatjuk, hogy nem kell megszokott ünnepi kedvenceinkről teljes mértékben lemondani.

Nézzük őket egyesével!

Halászlé

A halászlé az egyik legkönnyebben beépíthető ünnepi étel. Gazdag teljes értékű fehérjében, szénhidrátot maga az étel gyakorlatilag egyáltalán nem tartalmaz, a zsírtartalma pedig csak tőlünk függ. Válasszunk a halászléhez alacsony zsírtartalmú halakat és készítsük kevés zsiradékon a halászléalapot. Ebédnél, vacsoránál pedig csak arra figyeljünk, hogy ne három karéj fehér kenyérrel kísérjük, és ne előételként fogyasszuk. Gondoljunk rá úgy, mint egy egytálételre, alacsony szénhidráttartalma egyébként még jól is jöhet, ha utána megkóstolnánk a frissen kisült süteményt.

Zalai pontyhalászlé halgombócokkal

Az ünnepi asztal egyik főszereplője, a végtelen viták kiváltója, a leves, amiről mindenkinek van egy jó sztorija. Tudjuk "ahány ház, annyi szokás, ahány ház, annyiféle halászlé", ...

Magyaros halászlé

Nyáron és ősszel a természetbe vágyunk, ilyenkor jól esik a szabad ég alatt főzni és fogyasztani az ételt. Ezt a halászlevet úgy készítettük el, hogy ne kelljen az egész fűszeres ...

Karácsonyi vegyes halászlé

Szegedi vagy bajai, gyufatésztával vagy kenyérrel, passzírozva vagy hagyományosan, patkóval vagy harcsafilével...  Megannyi lehetőség, rengeteg elkészítési forma, de egy valami ...

Töltött káposzta

Szintén egy diétába tökéletesen beilleszthető étel a töltött káposzta is. Készítsük zsírszegény darált húsból (sovány sertéshús, pulyka), és a gombócok mellett pároljunk az ételben sok-sok káposztát is - mintegy köretként. Ugyan nem hagyományos hús-köret-zöldség formában kerül tálalásra, de a gombócokban lévő rizs gyakorlatilag a hús körete, a sok-sok káposzta pedig a zöldségrész. Az alapot ez esetben is kevés zsiradékkal készítsük, füstölt húst, kolbászt csak az íze kedvéért főzzünk bele. Ne kísérjük kenyérrel (hiszen szénhidrátnak ott a rizs és a káposzta), és ha tejföllel szeretjük, akkor az max. egy teáskanálnyi mennyiség legyen/adag, de kipróbálhatjuk görög vagy natúr, light joghurttal is. Hasonlóan a halászléhez, ne előételként, hanem egytálételként tekintsünk rá, és tartsunk mértéket az elfogyasztott gombócok számában!

Rántott hal

Sok hazai családnál a karácsony az egyetlen alkalom az évben, amikor hal kerül az asztalra. Ilyenkor is általában rántott vagy paprikás lisztben forgatott, bő olajban kisütött halétel formájában. Ha mindenképpen ezekhez a változatokhoz ragaszkodunk, akkor bő olaj helyett süssük ezeket kevés olajjal megkenve sütőben. Ha azonban nyitottak vagyunk az újra, akkor fűszeres sült hal formájában is tálalhatjuk ezt az alapanyagot - hiszen semleges íze miatt gyakorlatilag bármilyen fűszerezést elbír.

Ünnepi sültek

Az ünnepi pulykánál, egészben sült csirkénél, karajnál koncentráljunk az ünnepi, különleges fűszerezésre, és ne a sós-zsíros kiegészítőkre. Ezek mellé köretként is bátran tálaljunk friss salátákat vagy tepsiben sült zöldségeket. 

Fügelekvárral sült sertéscomb

Egy ideje a kamrapolcomon állt egy adag füge chutney, amit így füge szezonban elővettem, és ezzel dobtam fel a sült hús, na meg került hozzá az idei gyümölcsből is. Szerintem isteni ...

Szaftos karácsonyi pulyka

Tökéletes karácsonyi ünnepi fogás - nem lesz vele sok dolgunk, csak 40 percenként át kell kenni, majd a végén párszor pihentetni. cserébe szaftos és omlós lesz, és garantáltan az ...

Hidegtálak és majonézes saláták

Jól tervezhetőek és előre elkészíthetőek a hidegtálak. Ezeknek sztenderd szereplői a sült húsok hidegen tálalva, és az elmaradhatatlan majonézalapú saláták. A hidegtálak összeállításához mindig válasszunk sovány húsrészeket (csirke-, pulykamell, sertéskaraj, -szűz), és szalonna, bacon helyett izgalmas fűszerezéssel dobjuk fel őket. Ha ragaszkodunk a majonézes salátákhoz, akkor ezekhez használjunk - csökkentett zsírtartalmú - natúr joghurtot, és light majonézt. De bátran lépjünk ezeken is túl, egy fűszeres joghurtos, vagy épp balzsamecetes-olívaolajos saláta is tökéletes eleme lesz az ünnepi hidegtálnak. Ezek mellett pakolhatunk a tálra hagyományos savanyúságot, és friss zöldségeket, fűszeres mártogatósokat is.

Tzatziki a Danone konyhájából

Ez a frissítő görög uborkasaláta magában kenyérrel vagy sült húsok mellé is kiváló. Kapor helyett vagy akár azzal együtt mentát is keverhetünk bele. www.nyissavaltozatossagra.hu

Vitaminbomba vérnarancsos saláta

Engedd el a fantáziád! Tegyél zöld leveleket, uborkát, bébispenótot és/vagy rukkolát a tál aljára. Erre jöhet az energiabomba avokádó, színezőnek piciny paradicsomok, lila hagyma, ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...