Kecskemét aranya, a sárgabarack

Már a színe is jókedvre derít, és akkor még nem beszéltünk ellenállhatatlan illatáról, édeskés-fanyar ízéről és felhasználásának rengeteg módjáról. Sárgabarackból sosem elég!

Miért éppen Kecskemét? Az alföldi város aranyának is nevezik a méltatlanul háttérbe szorított nyári gyümölcsöt. A régi, apróbb fajták viszonylag jól tűrték a fagyot, de hosszú, napos, szárazabb nyarat igényeltek. Az Alföld környéke tökéletes volt a termesztésükhöz. Eleinte csak a szőlők közé ültettek egy-egy fát, de az elmúlt hatvan évben sok önálló telepet is létrehoztak. A konzervgyártás, na meg a pálinkakészítés még híresebbé tette a kecskeméti sárgabarackot.

Sárgabarack-lekvár rummal

Nagy a bánat! Felbontottam az utolsó üveg rumos baracklekváromat, és hol van még a következő barack! Gyorsan közzéteszem a receptjét – míg írmagjáig fel nem faljuk –, hogy már ...

Sárgabarack hab

Ezt a gyümölcshabot bármilyen jól összezúzható és kellemes, intenzív aromájú gyümölcsből el lehet készíteni. Most éppen a sárgabaracknak van itt a szezonja. A gyerekeim úgy ...

Minden falat aranyat ér

A sárgabarack több mint 85%-a víz. Alacsony kalória- és szénhidráttartalma miatt tökéletes bármelyik fogyókúrához, a benne lévő rengeteg A- és C-vitamin miatt három szem barackkal feltölthetjük napi vitaminkészletünket! Béta-karotin-tartalmát csak a sárgarépa szárnyalja túl, így ha napozni készülünk, mindenképpen fogyasszunk előtte pár szemet! A magjából préselt olaj idegnyugtató hatású és segíti a pajzsmirigy működését.

Fűszeres sárgabarackos gombóc

Tegnap kaptam a barátnőmtől egy kosár barackot, amiből fűszeres lekvárt készítettem a fentebb leírt anyagokból, s mivel az igen ízletes lett, gondoltam, lekoppintom a gombóchoz is. ...

Készíts mindent barackból!

Mondanunk sem kell, hogy mi minden készíthető sárgabarackból: gyümölcsleves, szósz vagy töltelék szárnyas és sertéshúsokhoz, sütemény, befőtt, lekvár a lehetőségek tárháza határtalan! De azt is tudjátok, hogyan kell bánni vele? Néhány tipp, hogy ha bármit is választotok a listából, az jól sikerüljön!

  • Befőtt készítéséhez keményebb, egyforma szemeket válasszunk!
  • Ha lekvárt főzünk, inkább puhább, érettebb legyen a barack.
  • Mivel a barack utánérő, érdemesazonnal felhasználni. Havalami mégis közbejön, hűtőben egy vagy másfél hétig kemény marad.
  • 2 percre tegyük forró vízbe, így könnyedén, egy rántással lehúzhatjuk a héját!
  • Nem érdemes fagyasztani, mert kiolvasztás után „plöttyedt" lesz. Ha télen is szeretnénk barackkal sütni-főzni, tegyük el befőttnek vagy aszaljuk meg!
  • Jó termésű évben érdemes dupla adag lekvárt, befőttet vagy aszalványt készíteni – a barack rendkívül érzékeny, és egybő termésű év után általában két-hátom szűk esztendő jön.
  • Nyárias, üde ízeket kapunk, ha levendulával, markánsabb télieset, ha gyömbérrel és fahéjjal ízesítjük.

Még több sárgabarackos recept itt >>

Sárgabarack fagylalt

Sárgabarack-imádó vagyok, finoman szólva. Így nem volt kérdés, hogy kedvenc gyümölcsömből készítsem el életem első igazi, házi fagylaltját.

Sárgabarackos lepény

Egy finom, könnyű, friss süti. Nagyon szeretjük, szinte pillanatok alatt elfogy mindig. Sokat próbált recept. Nagy előnye, hogy  nem csak az éppen termő friss gyümölcsökkel, hanem ...

Legújabb receptek

Baileys-es bonbon

Tavaly gasztro ajándéknak készült, de szaloncukor helyett is bátran elkészíthetjük! Nem kifejezetten ügyesség vagy gyakorlat kell hozzá, sokkal inkább türelem.

Kókuszos-dióhabos csiga

A kókuszos sütemények nagy kedvencek nálunk, így ez az egyszerű csiga is. A sütőporos tésztába került némi túró, melytől finom és puha marad pár napig, persze csakis, ha marad ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...