Kecsegét sütöttünk, mint a sztárok!

A világ legrangosabb gasztronómiai versenyének Európai döntője előtt állunk. Ez alkalomból a hivatalos alapanyagok közül most a hazai édesvizek királyát, kecsegét sütöttünk.

A Bocuse d’Or Europe-ra továbbjutott 20 csapat számára már nem ismeretlenek a szakácsverseny hivatalos alapanyagai, a gímszarvasborjú, illetve a kecsege és kaviárja. Előbbi elkészítéséről már írtunk és megosztottunk veletek a receptet is. Most egy újabb kihívás elé néztünk, a másik alapanyagot is górcső alá vettük: kecsegét sütöttünk!

Kecsege fekete rizottóval és pirított tintahalkockákkal recept

A versenyben lévő sztárszakácsoknak, alig egy hónapjuk maradt arra, hogy tökéletesítsék a hús- és halétel receptjeiket. Mi most egy sült hal és rizottó költeményt hoztunk, mellyel szeretnénk felkelteni, maga az alapanyag- és a verseny iránti érdeklődésetek.

A kecsegéről

Ez a különleges megjelenésű, orsó alakú, karcsú hal a Dunában élő tokhalfélék legkisebbike. A kárókatonák elszaporodása, élőhelye szennyezettsége és ez általi pusztulása miatt a kecsegepopuláció igen megcsappant. A Természetvédelmi Világszövetség a fajt sebezhető státuszba sorolta, ezért az ivarérett, kihalászott egyedeket mesterségesen szaporítják tovább. A tenyésztők növekedésükkel életterüket is bővítik, így biztosítva a veszélyeztetett faj fenntarthatóságát. A kereskedelemben leggyakrabban tisztított, fagyasztott formában kapható. Nem pikkelyes, bőrét az angolnáéhoz hasonlóan le kell nyúzni. Belső vázát porc alkotja, húsa ezért egyáltalán nem szálkás, nagyon ízletes, valódi csemege!

Süss kecsegét te is, mint a sztárszakácsok! Receptért KATT ide!

A mi csodálatos példányunkat a Magyar Bocuse d'Or Akadémia arany fokozatú pártoló tagja éshivatalos alapanyag beszállítója, a METRO biztosította. A kecsege és más hozzávalók mellé a METRO Gasztroakadémia egy receptet is írt, melyet mi egy kicsit átdolgoztunk. A tempurában sütött tintahalkarikák helyet simán lepirítottuk a kockázott tintahalat. A csomagban érkezett tintát, viszont ki nem hagytuk volna a rizottóból!

Nézzétek a csodálatos tányért! A csónakalakban tálalt rizottó egyik felére felkerültek a pirított tintahalkockák, másik felén egy szórásnyi újhagyma zöldje kapott helyet. Mivel a rizottóba is került citromhéj, ezért a díszítésben is adtunk szerepet neki. A tányér másik oldalán a fantasztikus ízű és küllemű, fokhagymás vajban pirított kecsegeszelet látható, a receptért kattintsatok ide, vagy a képre!

Készülj a dönőre ezzel a kecsege recepttel, itt a receptje!

Hogy ezzel a recepttel labdába rúghatnánk-e a május 10-11-én, a Bocuse d’Or Europe magyarországi döntőjén? Nem. Inkább kifejezzük hódolatunkat hazánk édesvízi királya, a kecsege előtt és remélhetőleg, május 11-én, szerdán veletek együtt szurkolunk a nyolcadikként induló magyar csapatnak: Széll Tamás mesterszakácsnak és commisának, Szabó Kevinnek!

Aki szeretne személyesen is résztvenni az eseményen, regisztráljon itt. Aki pedig szeretne hasonlóan jó hús és hal ételeket mesterszakácsok segítségével készíteni, és tőlük a legtöbb trükköt ellesni, jelentkezzen a METRO Gasztroakadémia valamely ezirányú kurzusára. Az induló tanfolyamokról itt találtok leírást!

További információt a Bocuse d’Or Europe 2016 dötőjéről itt találtok!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek