Kávézni vagy nem kávézni? Ez itt a kérdés

Az évek során rengeteg tanulmány látott napvilágot, ami a kávéfogyasztás mellett illetve ellen kampányolt. Összeszedtünk most párat ezek közül.

Természetesen, mint vélhetőleg az emberek nagy része, mi itt a NoSalty szerkesztőségében is imádjuk a kávét: az illatát, az ízét, a rengeteg létező variációját, és persze a hozzá tartozó rituálékat is. Napunk is általában ezzel az itallal indul, és délutánjainknak is fontos pontja kötelező kávéadagunk elfogyasztása - ilyenkor kicsit kikapcsolódhatunk, hátradőlhetünk, sőt, a téli időszakban kellemesen át is melegedhetünk, lankadó figyelmünkre gyakorolt hatásáról már nem is szólva. Nehéz lenne lemondani róla. Pedig mi is hallottunk már a kávé, vagyis inkább a koffein káros hatásairól - nyilván nem egyszerű okosnak lenni, hiszen ha csak itt, a neten nézünk utána, már akkor is rengeteg, sokszor egymásnak ellentmondó információval találkozhatunk abban a kérdésben, hogy most akkor jó-e ez nekünk vagy sem.

Az évek során sok mindennel vádolták már meg a világ egyik legnépszerűbb italát, sokszor teljesen alaptalanul. Az elmúlt időszakban két tanulmány is napvilágot látott a kávéval kapcsolatban: az egyik, amit a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közölt, azt állítja, hogy a koffein javítja a rövidtávú koncentrációt, a Birmingham Egyetemé pedig azt, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás is pont annyira hidratál, mintha tiszta vizet innánk. Na de álljunk csak meg egy kicsit, a kávé nem pont a vízhajtó hatásáról híres?

Jöjjön néhány biztató, nem annyira biztató, illetve egy-két elbizonytalanító tudományos megállapítás a kávéról:

1865: Vizelethajtó hatású. (Charles Squarey, London)

1931: A kávét fogyasztó foglyok kevesebbet rángatóznak alvás közben. (Leo Stanley, San Quentin)

1951: Fagyasztható. (O Wyler, Germany)

1970 Növeli a prosztatarák kialakulásának kockázatát. (P Stocks, Wales)

1972 A vártnál jobban felmelegíti a nyelőcső hőmérsékletét. (U. W. De Jong, France)

1974 A kávét fogyasztó késő középkorú emberek többet rángatóznak alvás közben. (U. W. De Jong , Franciaország)

1974 Nem okoz húgyhólyagrákot. (RW Morgan, Canada)

1975 Még mindig nem okoz húgyhólyagrákot. (D Simon, USA)

1975 De szívrohamot kaphatsz tőle (megjegyzés: ez csupán egy találgatás.) (RB Johnson, USA)

1976 A túlzott kávéfogyasztás növeli a vetélés kockázatát a terhesség alatt. (WD Riemer, Germany)

1985 Nem okoz epevezeték rákot, (S Yen, USA)

1987 sem mellrákot, (L Rosenberg, USA)

1989 sem fekélyt. (A Pelissero, Italy)

1992 Fogyasztása megakadályozza a májzsugor kialakulását azoknál, akik nagy mennyiségben fogyasztanak alkoholt. (AL Klatsky, USA)

1997 A török kávé növeli a koleszterinszintet, de a filteres kávé nem. (R Urgert, Netherlands)

1999 A sok kávét fogyasztó hasnyálmirigyrákos betegeknél sokkal nagyobb az esélye a veszélyes K-ras génmutációnak (M Porta, Spain)

2000 Jelentősen növeli a fogak elszíneződésének esélyét a spanyol profi úszók között. (JL Escartin, Spain)

2006 A kávéban található koffein növeli a hirtelen vérnyomás ingadozások előfordulását. (TG Papaioannou, Greece)

2006 Az ülő munkát végző, vagy sokat egy helyben maradó, szívinfarktusra hajlamos embereknél napi egy kávé fogyasztása jobban növeli az infarktus kockázatát, mintha gyakrabban, akár napi 3-4 csésze kávét fogyasztanának. (A Baylin, USA)

2006 Növeli a csontritkulás kockázatát azon svéd nők között, akik kevés kalciumot juttatnak a szervezetükbe. (H Hallstrom, Sweden)

2006 Javítja az éberséget az éjszakai vezetés során. (P Philip, France)

2006 Csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. (S Bidel, Finland)

2010 Enyhe hörgőtágító hatása van az asztmás betegeknél. (EJ Welsh, London)

2010 Csökkenti a tüdőrák kialakulásának kockázatát a kínai nőknél. (YL Chiu, Hong Kong)

2011 Csökkenti a stroke kockázatát. (SC Larsson, Sweden)

2011 Zavarólag hat a posztmenopauzális hormonokra. (MS Butt, Pakistan)

2011 Elszínezi a fogakat. (MC Goiato, Brazil)

2012 Csökkenti a stroke, a depresszió, a cukorbetegség, a rák és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. (K Hermansen, Dánia)

2013 Csökkenti a prosztatarák kockázatát. (S Cao, China)

2013 Növeli az álmatlanság előfordulását a portugál tinédzsereknél. (MO Amaral, Portugal)

2013 Fokozza a szívelégtelenség-, de csökkenti az aritmia kockázatát, a koffein pedig kálciumot von ki a csontjainkból. (SK Bhatti, USA)

2013 Csökkenti a szürkehályog kialakulásának kockázatát az idős svéd nőknél. (S Rautiainen, Sweden)

2013 Megakadályozza a memoria romlását a diabéteszes patkányok között. (N Stefanello, Brazil)

2014 A 9 és 14 év közötti ausztrál gyerekek között a lányok jobban szeretik a kávét, mint a fiúk. (S Rahmawaty, Australia)

Kimondhatjuk tehát, hogy ha egy a késő középkorát élő, terhes, nem elítélt nő szeretné csökkenteni a koleszterinszintjét, jobb ha felhagy a török kávéval. Azonban egy ülő életmódot folytató, premenopauzás idős svéd hölgy, akinek a szervezete nem jut elegendő kalciumhoz, és aki nem használja a fogsorát, kávéfogyasztással csökkentheti a szürkehályog kialakulásának esélyét a szívinfartus előfordulásának veszélye nélkül, feltéve, ha naponta legalább 3-4 csészével megiszik.

Ezek után már semmit sem tudnánk biztosan állítani, de mértéktelenül fogyasztva valószínű, hogy ártalmas az egészségünkre. Mi azért továbbra is nagyon szeretjük, a tudósoknak pedig üzenjük, hogy várjuk a további tanulmányokat!

Nos? Kávézzunk vagy ne kávézzunk? Ez itt a kérdés!

{ SZAVAZAS }

(via bon appétit)

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...