Kávékapszula segíthet megelőzni a koronavírus-fertőzést

Kávékapszulás koronavírus-tesztet fejlesztett ki egy nápolyi kémikus. A CoroNespresso névre keresztelt teszt nemcsak hogy biztos eredményt mutat, de előállítása is olcsó.

Gyors és hatékony koronavírus-tesztet fejlesztett ki Vittorio Saggiomo nápolyi kémikus holland kollégáival. A Wageningen Egyetem bio-nanotechnológiai csoportjának találmányát független tesztelők is ellenőrizték már, a Qubit információi szerint pedig a kávékapszulába telepített tesztek olcsók, szenzitívek, ráadásul otthon is könnyen alkalmazhatóak.

Jelenleg két különböző típusú koronavírus-teszt van forgalomban, az időigényesebb és speciálisabb eszközöket igénylő PCR tesztek a koronavírus örökítőanyaga alapján állapítják meg kis mennyiségű mintából, fertőzöttek vagyunk-e. A mintában található RNS-t többször felhevítik, az DNS-sé alakul, felszaporodik, majd az így létrejött tenyészetből speciális eszközökkel válik kimutathatóvá az, megtalálható-e bennünk a vírus.

Az ugyancsak nagy gyakorisággal használt antitestteszt a PCR-rel szemben sokkal gyorsabb és egyszerűbb is. Az antitest tesztek eredménye nem 100 százalékig megbízható, a pontos értékhez ugyanis a vírusnak nagyon magas koncentrációban kell jelen lennie a szervezetben.

Dr. Saggiomo módszere a PCR tesztekhez hasonlóan a mintavételi kenetben található anyagot megsokszorozza, a reakció beindulásakor pedig a mintába helyezett speciális viasz színe aszerint változik meg, fertőzött-e a tesztelt személy. A sárga szín pozitív eredményt, a piros szín negatív eredményt mutat. Ahhoz, hogy a mintavételi kenetanyag megsokszorozódjon, állandó, 65 °C-os hőmérsékletet kell biztosítani a folyamatnak.

A CoroNespresso nevet viselő teszt egyetlen kávékapszulába belehelyezve tud a szakértők szerint biztos és gyors eredményt mutatni. A kapszulába a teszthez szükséges összes alkatrész belefér, otthoni használathoz pedig csupán egy lábosnyi felforralt vízre lenne szüksége a felhasználónak. Dr. Saggiomo találmányának előállítása darabonként mindössze 20 eurocentbe kerülne, a felhasznált anyagok nagy része pedig újrahasznosítható, így az előállítási költségek is alacsonyak lennének, a teszteket nagyobb mennyiségben is le lehetne gyártani. Bár a teszt még kísérleti fázisban van, Mark Lorch független kémikus szerint a kapszulák gyors és biztos eredményt mutatnak, az eddigi kísérletek során ugyanis még egy fals teszt sem került feljegyzésre.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Forrásaink voltak.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...