A kávéimádóknál is beválnak ezek a fogfehérítő módszerek

Nem véletlenül mondják: a kávé nem egy egyszerű ital, inkább olyan, mint egy forró ölelés. A kávébabok illata, a kész kávé aromája mind-mind hozzáadnak a kávézás rituáléjához – nem is beszélve arról, hogy egy csésze után tettrekészebbnek, vidámabbnak és élettel telibbnek érezhetjük magunkat. Ám a kávézásnak megvannak a maga hátulütői is, amelyeket többek között a fogainkon tapasztalhatunk meg.

Számos külső és belső hatás hozzájárulhat ahhoz, hogy a fogaink elszíneződjenek. Az elsődleges ok általában a genetika, amit sajnos aligha tudunk befolyásolni. De egyes betegségek, sérülések, illetve az életkorunk is hatással lehet arra, hogy az egykor fehér fogaink már nem ragyognak ugyanúgy. Nem is beszélve az életmódunkról: hiszen a fog- és szájápolási szokásaink, valamint az általunk elfogyasztott ételek és italok is elszínezhetik a fogzománcot.

A kávéimádóknál is beválnak ezek a fogfehérítő módszerek

Ha előfordult már, hogy leöntöttük magunkat kávéval, akkor tapasztalhattunk, milyen nehéz megszabadulni a folttól – a fogainkkal pedig hasonló a helyzet. A fogzománcunkon ugyanis olyan mikroszkopikus rések vannak, amelyeken a színanyagok bejuthatnak, és kifejthetik a sárgító hatásukat. Ezt a folyamatot pedig még a legkörültekintőbb fogápolással sem tudjuk megakadályozni.

De akkor mit tehetünk, hogy ne kelljen magunkat kellemetlen fogászati kezeléseknek alávetni? Nézzük!

Öblítsük ki!

Egy nagyon egyszerű, mégis nagyszerű megoldás, hogy miután megittuk a kávénkat, kiöblítjük a szánkat. (A legjobb persze, ha várunk egy kicsit kávézás után, majd fogat mosunk, de erre nem mindig van lehetőség.) Erre még az egyszerű víz is megfelel: öblítsük vele át a szájüreget, hogy amennyire lehet, eltávolítsuk a kávé maradványait.

Olajhúzás

Egy ősi ayurvédikus módszer az olajhúzás – vagy olajrágás –, ami tulajdonképpen annyit tesz, hogy valamilyen olajjal körülbelül 10 percen át öblögetjük a szánkat. Választhatunk kókusz- vagy olívaolajat is erre a célra, a lényeg, hogy alaposan járja körbe a szájüregünket, majd köpjük ki, semmiképp se nyeljük le! Meglepődünk majd, hogy milyen sok baktériumot távolíthatunk el így a szánkból!

Szívószál

Mi lenne, ha a reggeli kávénkat is szívószállal innánk, nem csak a kávézóban rendelt tejeskávénkat? (Válasszunk természetesen fenntartható változatot!) Ilyen módon az italnak kevesebb esélye lesz közvetlen kapcsolatba lépni a fogaink felszínével, így nem is tudja majd annyira elszínezni azokat.

Mindezek mellett nem feledkezhetünk meg a rendszeres, fogorvosnál tett látogatásokról sem. A szakember ugyanis sokkal hatékonyabban tudja megtisztítani a fogak felületét, mint mi otthon, így azok egy alapos tisztítás-polírozás után sokkal fehérebbnek hathatnak.

Otthon pedig szintén tegyünk meg mindent, amit csak tudunk: használjunk elektromos fogkefét, ami hatékonyabb, mint a manuális változat, használjunk rendszeresen fogselymet és szájvizet! Ha így teszünk, azt a mosolyunk is meghálálja majd – nem is beszélve arról, hogy kevesebbet kell majd a fogorvosi székben ülnünk.

Szerző: Szabó Anna

Forrásunk volt.


Még több életmód:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...