Eltűnik a megszokott kávéd, de megvan, mi helyettesíti majd

Úgy tűnik, búcsút inthetünk a legismertebb kávéfajtának, és hamarosan egy új fajta veszi majd át a helyét.

A Kenyában tomboló szárazság pusztító mértéket kezdett ölteni, az esőzések pedig egyre kiszámíthatatlanabbá válnak az utóbbi időben. Ezenfelül a klímaváltozás hatására eddig nem tapasztalt betegségek ütik fel a fejüket a térségben, emiatt lassan már nem éri meg kávét termeszteni – írja a Sokszínű vidék.

Eltűnhet a kávé a polcokról, de megvan mi helyettesíti majd

A helyi gazdák szerint hatalmas veszélyben van a kávéipar

Az arabica kávéfaj teszi ki jelenleg a kávékereskedelem 70 százalékát világszerte, ám mivel nagyon érzékeny az említett szeszélyes időjárási változásokra, így az elmúlt két évben a fogyasztói kereslet már jelentősen meghaladta a kínálatot. Tehát egyszerűen nem tudnak elegendő mennyiséget termelni belőle.

A kávéipar emiatt nemsokára egy másik kávéfajt részesíthet előnyben, amelynek ízével eddig csak kevesen találkozhattak.

Bemutatkozik a liberica kávéfajta

A kissé édeskés, mogyorós ízű liberica Nyugat- és Közép-Afrikában őshonos, viszont kereskedelmi célból csak a Fülöp-szigeteken termesztik. Az említett fajta mindössze a globális kereskedelem 2 százalékát teszi ki jelenleg. Nem túl erőteljes az íze, de rendkívül jól ellenáll a klímaváltozás hatásainak, így a jövőben biztosan közkedveltté fog válni. A körülbelül egy centiméter hosszú szemű liberica nagyjából dupla akkora méretű, mint a jól ismert arabica.

Úgy tűnik, hogy a fajta ellenállóképessége nagyon jól fog jönni a jövőben.

Ha ugyanis 2 Celius-fokkal emelkedik a hőmérséklet a világon, akkor az arabica termelőinek negyede komoly visszaesést fog tapasztalni a termőterületein.

Biztosan elterjed majd a liberica, a kérdés csak az, hogy mikor

Egy esetleges 2,5 Celsius-fokos emelkedés pedig már a gazdák 75 százalékára lenne negatív hatással. Ha a piac nem veszi komolyan az említett változásokat, akkor egyrészt kevesebb kávé lesz, másrészt pedig jóval drágábban lehet majd hozzájutni. Arról nem is beszélve, hogy a termelők bevételektől eshetnek el.

Full extrás jegeskávé

Koffein- és cukorutánpótlásra van szükségetek? Biztosíthatunk benneteket, hogy ez az elképesztő, full extrás jegeskávé-recept lesz a tuti befutó erre a célra. Sőt, ugyanolyan jó lesz, ...

Dalgona kávé egyszerűen

A Dalgona kávé egy felhabosított kávé valójában. Instant kávé, cukor és víz elegye. Egy titka van, hogy mindenből ugyanannyi kell bele. Az indiai eredetű "felvert kávét" az internet ...

Vietnami tojásos kávé

Krémesen lágy, könnyű tojáshab, alatta forró feketekávé! Az egyik legnagyobb kedvencünk volt Vietnamban, amit nem nagy kunszt összedobni. Ha van vietnami kávéfőzőnk, akkor úgy az ...

Ezek alapján úgy tűnik, hogy a liberica terjedésének oka elsősorban nem az aromája lesz, hanem maga a szükség. A teafogyasztással szemben ugyanis a kávéfogyasztás már most olyan mértékben emelkedik évente, hogy ezt az arabica kávébabokból lehetetlenség lesz kielégíteni.

Forrásunk volt.


Ezek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...