Te tudod, miként távolítják el a kávéból a koffeint?

Nem is olyan egyszerű kivonni a koffeint a kávéból, mint azt gondolnád...

A szabályozások szerint a kávé koffeintartalmának 97 százalékát kell kivonni ahhoz, hogy hivatalosan is megkaphassa a „koffeinmentes" jelzést. Emiatt azonban a koffeinmentesként árult termékek koffeintartalma fajtánként változhat, vagyis ha napi 5-10 csészével megiszunk belőlük, akkor pont annyi koffeint fogyasztunk el, mintha két csésze hagyományos kávét ittunk volna meg.

Na de miként zajlik pontosan a koffeinmentesítő eljárás? Összesen négy fő technika létezik: a diklórmetános áztatás, az etil-acetátos áztatás, a vizes áztatás és a szén-dioxidos kezelés. Az alábbiakban részletesebben is bemutatjuk őket.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Forrásaink voltak.


Még több érdekesség a kávéról:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...