Találtak egy kávéfajt, amely megmentheti a kávézás jövőjét

Egyre többször olvashatjuk, hogy a klímaváltozás miatt 50 év múlva akár teljesen eltűnhet a kávé a boltok polcairól. Egy újra felfedezett kávéfajta a magasabb hőmérsékletet is jól bírja, így a kávétermesztőknek is segíthet felvenni a harcot a klímaváltozással járó következményekkel.

Egy újra felfedezett kávéfaj segítheti a klímaváltozás elleni küzdelemben a kávétermesztőket – írja a 24.hu az MTI hírére hivatkozva. A Coffea stenophylla névre keresztelt, nyugat-afrikai növény ízében az arabica kávéra hasonlít, viszont annál jobban viseli a magas hőmérsékletet. A magas hőmérsékletet is jól tűrő kávéfaj nemcsak melegebb helyeken lesz termeszthető, de a klímaellenállóbb fajok termesztéséhez is fő kiindulóforrásként szolgálhat - derült ki a Nature Plants című tudományos folyóiratból.

A Coffea stenophylla

A klímaváltozás az egyre növekvő hőmérséklet, az új betegségek és a kevés csapadék miatt jelentősen veszélyezteti a kávétermelést. Bár több kávéfaj is létezik, amely ellenállóbb a magas hőmérséklettel szemben, ezeknek a fajoknak nincsen olyan aromájuk, mint az arabicának, valamint nincsenek meg bennük a kereskedelmi célú tömegtermeléshez szükséges tulajdonságok – közölték a londoni Kew Gardens, a Greenwichi Egyetem, a francia Cirad kutatóközpont tudósai és a nyugat-afrikai Sierra Leone szakértői.

A Coffea stenophylla az 1920-as évekig volt elterjedt kávéfajta Nyugat-Afrikában, csaknem száz évig azonban nem használták fel a növényt kereskedelmi célokra, a növényt 2018-ban több mint 50 év után először fedezték fel újra. A faj jól tűri a szárazságot is, valamint részben immunis a kávérozsda nevű betegséggel szemben.

A klímaváltozás kezeléséhez döntő jelentőségű az ellátási láncolat biztosítása. A kávé több milliárd dolláros globális iparág, amely trópusi országok több vállalkozását támogatja, kínál több mint százmillió kávétermesztőnek megélhetést

– mondta Aaron Davis, a Kew Gardens, a brit Királyi Botanikus Kert kávékutatásért felelős munkatársa.

Az újra felfedezett faj forgalomba kerülése Davis szerint döntő jelentőségű lehet a minőségi kávéfogyasztás jövőjében, ráadásul ritka az olyan kávéfaj felfedezése, amely jó ízű, és jól bírná a szélsőséges időjárási körülményeket is.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...