Találtak egy kávéfajt, amely megmentheti a kávézás jövőjét

Egyre többször olvashatjuk, hogy a klímaváltozás miatt 50 év múlva akár teljesen eltűnhet a kávé a boltok polcairól. Egy újra felfedezett kávéfajta a magasabb hőmérsékletet is jól bírja, így a kávétermesztőknek is segíthet felvenni a harcot a klímaváltozással járó következményekkel.

Egy újra felfedezett kávéfaj segítheti a klímaváltozás elleni küzdelemben a kávétermesztőket – írja a 24.hu az MTI hírére hivatkozva. A Coffea stenophylla névre keresztelt, nyugat-afrikai növény ízében az arabica kávéra hasonlít, viszont annál jobban viseli a magas hőmérsékletet. A magas hőmérsékletet is jól tűrő kávéfaj nemcsak melegebb helyeken lesz termeszthető, de a klímaellenállóbb fajok termesztéséhez is fő kiindulóforrásként szolgálhat - derült ki a Nature Plants című tudományos folyóiratból.

A Coffea stenophylla

A klímaváltozás az egyre növekvő hőmérséklet, az új betegségek és a kevés csapadék miatt jelentősen veszélyezteti a kávétermelést. Bár több kávéfaj is létezik, amely ellenállóbb a magas hőmérséklettel szemben, ezeknek a fajoknak nincsen olyan aromájuk, mint az arabicának, valamint nincsenek meg bennük a kereskedelmi célú tömegtermeléshez szükséges tulajdonságok – közölték a londoni Kew Gardens, a Greenwichi Egyetem, a francia Cirad kutatóközpont tudósai és a nyugat-afrikai Sierra Leone szakértői.

A Coffea stenophylla az 1920-as évekig volt elterjedt kávéfajta Nyugat-Afrikában, csaknem száz évig azonban nem használták fel a növényt kereskedelmi célokra, a növényt 2018-ban több mint 50 év után először fedezték fel újra. A faj jól tűri a szárazságot is, valamint részben immunis a kávérozsda nevű betegséggel szemben.

A klímaváltozás kezeléséhez döntő jelentőségű az ellátási láncolat biztosítása. A kávé több milliárd dolláros globális iparág, amely trópusi országok több vállalkozását támogatja, kínál több mint százmillió kávétermesztőnek megélhetést

– mondta Aaron Davis, a Kew Gardens, a brit Királyi Botanikus Kert kávékutatásért felelős munkatársa.

Az újra felfedezett faj forgalomba kerülése Davis szerint döntő jelentőségű lehet a minőségi kávéfogyasztás jövőjében, ráadásul ritka az olyan kávéfaj felfedezése, amely jó ízű, és jól bírná a szélsőséges időjárási körülményeket is.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...