A kávézacc segíthet az agyműködés titkainak feltárásában

Új kutatások szerint a kávézaccot elektródabevonatokként is lehetne használni biokémiai anyagok, például dopamin nyomainak kimutatására.

Kivételes felfedezést tettek a Cincinatti Egyetem kutatói: a szakértők kávézaccot használva jöttek rá arra, hogy az anyag bizonyos módosításokkal megfelelő szigetelőanyag lehetne a neurotranszmiterekkel kapcsolatos kísérleteknél – derült ki a Player.hu cikkéből.

Ha a széleskörű kutatások igazolni tudják, a használt kávézacc lehet az első környezetbarát elektródabevonat, mely a tudósok szerint segíthet az agyi aktivitás jobb megismerésében.

Mennyi mindenre jó a kávézacc?

Az Ashley Ross, PhD vezető kutató által vezetett új kísérlet kimutatta, hogy a kávézaccból származó szénnel bevont elektródák képesek kimutatni a biomolekulák nyomnyi mennyiségét. Ross szerint ez az első példa arra, hogy a kávézaccmaradékot újrahasznosítják bioszenzoros alkalmazásokhoz.

Láttam cikkeket arról, hogy az elhasznált kávézaccot porózus szén előállítására használják energiatárolásra, és arra gondoltam, hogy talán felhasználhatnánk ezt a vezető anyagot a neurokémiai detektálási munkánkban

– nyilatkozta Ross, viccesen hozzátéve, hogy ez egy jó ürügy lenne a kávévásárlásra is, hiszen az egyetem kutatói között rengeteg kávérajongó van.

Az előállítási folyamat során a kávézaccot addig hevítették, ameddig abból szén nem lett, az anyagot tovább kezelték, és vékony bevonatként applikálták rá mikroelektródákra, melyek az agyban lezajló kémiai folyamatok jelzéséért felelősek. Az eredmények szerint a kávézaccal bevont elektródák sokkal jobban reagáltak a dopaminváltozásokra a bevonat nélküli elektródákhoz képest.

A kutatók a továbbiakban különböző márkájú és pörkölésű kávékat vizsgálnak majd meg, hogy rájöjjenek, melyik típusú zacc működhet a legjobban ezzel a technikával. A megoldás nemcsak a hatékonyságot növelné az agykutatás területén, de olcsóbb, fokozottan környezetbarát és fenntartható is lehetne.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...