A kávézacc segíthet az agyműködés titkainak feltárásában

Új kutatások szerint a kávézaccot elektródabevonatokként is lehetne használni biokémiai anyagok, például dopamin nyomainak kimutatására.

Kivételes felfedezést tettek a Cincinatti Egyetem kutatói: a szakértők kávézaccot használva jöttek rá arra, hogy az anyag bizonyos módosításokkal megfelelő szigetelőanyag lehetne a neurotranszmiterekkel kapcsolatos kísérleteknél – derült ki a Player.hu cikkéből.

Ha a széleskörű kutatások igazolni tudják, a használt kávézacc lehet az első környezetbarát elektródabevonat, mely a tudósok szerint segíthet az agyi aktivitás jobb megismerésében.

Mennyi mindenre jó a kávézacc?

Az Ashley Ross, PhD vezető kutató által vezetett új kísérlet kimutatta, hogy a kávézaccból származó szénnel bevont elektródák képesek kimutatni a biomolekulák nyomnyi mennyiségét. Ross szerint ez az első példa arra, hogy a kávézaccmaradékot újrahasznosítják bioszenzoros alkalmazásokhoz.

Láttam cikkeket arról, hogy az elhasznált kávézaccot porózus szén előállítására használják energiatárolásra, és arra gondoltam, hogy talán felhasználhatnánk ezt a vezető anyagot a neurokémiai detektálási munkánkban

– nyilatkozta Ross, viccesen hozzátéve, hogy ez egy jó ürügy lenne a kávévásárlásra is, hiszen az egyetem kutatói között rengeteg kávérajongó van.

Az előállítási folyamat során a kávézaccot addig hevítették, ameddig abból szén nem lett, az anyagot tovább kezelték, és vékony bevonatként applikálták rá mikroelektródákra, melyek az agyban lezajló kémiai folyamatok jelzéséért felelősek. Az eredmények szerint a kávézaccal bevont elektródák sokkal jobban reagáltak a dopaminváltozásokra a bevonat nélküli elektródákhoz képest.

A kutatók a továbbiakban különböző márkájú és pörkölésű kávékat vizsgálnak majd meg, hogy rájöjjenek, melyik típusú zacc működhet a legjobban ezzel a technikával. A megoldás nemcsak a hatékonyságot növelné az agykutatás területén, de olcsóbb, fokozottan környezetbarát és fenntartható is lehetne.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...