Nem igazán szoktam bolti csokit venni, ha nagyon vágyom valamire, akkor általában 70%-os étcsokival csillapítom az ügyet. Kivéve, ha hat rám a "kassza mellé rakjuk a csokit a gyerekek miatt" marketing, és bekerül a kosárba a szeletes verzió. Ha már megadom magamat magamnak, általában jön a pár perc dilemma, hogy Mars csoki legyen - a nyúlós karamell és maláta meg a vastag csokiréteg miatt, a Twix, a roppanós kekszes alap és megint csak a nyúlós karamell miatt, vagy a Snickers, mert a karamell meg a sósmogyi annyira jól passzolnak egymáshoz! Amúgy totálisan tisztában vagyok vele, hogy mindegyik tele van nyomva ízfokozókkal meg tartósítókkal, de hát néha muszáj bűnbe esni - csak ne lenne olyan nehéz kiválasztani, hogy épp melyikkel.
Múlt héten aztán a szokásos receptgyűjtő szörfözgetés közben ráakadtam erre a receptre - szerelem volt első látásra. Az alsó, kicsit brownie-hoz hasonlító, ragacsos csokiréteg, majd középen a nyúlós, kávézamattal átitatott karamell, ami egész mogyorókat rejt, végül, de véletlenül sem utolsó sorban egy réteg roppanós, enyhén sós csokiréteg. Ahhoz képest, hogy hány rétegből áll, és mekkora sikert arat, egyáltalán nem macerás, csak hűteni kell minden extra réteg előtt, hogy elérje a megfelelő állagot. Illetve tálaláskor is be kell tenni a maradékot a hűtőbe, különben elkényelmesedik és szétfolyik. Nem mintha úgy nem lenne finom, csak kevésbé esztétikus.
A sütiről ordít, hogy a recept amerikai, csak ők képesek ennyi cukrot beletenni egy 15x30-as tesibe, és arra is csak ők képesek, hogy három csokoládét olvasszanak egybe - és az még jó is legyen. Valahol egyszer egy régi Reader's Digestben azt olvastam, hogy az előbb felsorolt csokik állandó részét képezték a II. világháborúban az amerikai katonák menetfelszerelésének, mert rengeteg kalória van bennük, és a hideget-meleget egyaránt bírják. Ez a süti - mint említettem - a meleget nem viseli túl jól, de remélem, hogy soha senkinek nem is kell a menetfelszerelésébe rejtenie.
Gyerekbuliba, szerelmi bánatos barátnőnek, vagy csak egy kis nasinak a hűtőbe viszont szuper - és szerencsére jó sokáig eláll. Mindenkinek bátran ajánlom, aki szereti a durva csokikat, és szívesen készítene hasonlót otthon, biztosan nem fogjátok megbánni!
Ezeket olvastad már?
Angol sült bab házilag - felejtsd el a konzervet!
Az angol reggeli elmaradhatatlan kelléke a sült bab - felejtsd el a konzerves verziót, és készítsd el otthon, nem fogod megbánni!
DacotaÚj ízek az új szezonra
Szülinapi kedvezményes árakkal és akciókkal várnak a METRO áruházak. Friss hal-, hús- valamint zöldség- és gyümölcskínálatukhoz most olcsóbban hozzájuthatsz! (x)
Nosalty14 filléres egytálétel, amiből kétszer fogsz szedni
Ezúttal olcsó, laktató egytálételeket hoztunk, hogy a körettel se kelljen külön bajlódnotok - érdemes elmenteni, amelyik tetszik!
NosaltyVajon több cukrot fogyasztunk, mint az ajánlás? Videón az igazság!
Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy alatta vagyunk a napi cukorbeviteli ajánlásnak. Lássuk, mi az igazság!
Bodon Judit dietetikus