Ha túlzásba viszed, káros, ha mértéket tartasz, csodaszer

Amennyiben képes vagy mértéket tartani, ez az ital csodákat művel a testeddel. Például sikeresen segíthet abban, hogy elkerüld a krónikus betegségeket!

Nehéz igazságot tenni: évtizedek óta megy a vita a kávé jótékony és ártalmas hatásairól. Egy biztos, egy friss tanulmány azt állítja, hogy azok, akik naponta 2-3 csésze kávét isznak, tovább élhetnek, mint azok, akik a koffeinfogyasztást teljes mértékben kerülik.

Egy csésze erős eszpresszóban 50-175 milligramm koffein van

Jó hír a kávéimádóknak!

A kutatás során a szakemberek 12 éven át követték nyomon 58 év átlag életkorú brit állampolgárok kávéfogyasztási szokásait. Az eredmények azt mutatták, hogy az általános halálozási kockázat azoknál volt a legalacsonyabb, akik napi 2-3 csésze kávét ittak, függetlenül attól, hogy az őrölt vagy instant formából származott-e.

A szív- és érrendszeri betegségek tekintetében napi egy csészénél tűnt a legalacsonyabbnak a kockázat, az aritmia, vagyis a szabálytalan szívverés esetében viszont 4-5 csésze kávé kellett a rizikófaktor csökkentéséhez.

Fontos gyorsan leszögezni: a tanulmány eredménye természetesen nem kőbe vésett, és nem is húzható rá mindenkire, hiszen a kutatás csak egy középkorú brit népcsoport szokásait vette alapul, és a krónikus betegségek kialakulásának szempontjából sok más befolyásoló tényező létezik!

Tovább is van, mondjuk!

A BMJ-ben megjelent tanulmány tovább méltatja a kávé jótékony hatását.

A kutatók több tucat korábbi vizsgálat adatait átnézve arra jutottak, hogy a kávéfogyasztóknál valóban alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek, a szélütés, egyes rákos megbetegedések, valamint bizonyos máj-, gyomor- és bélrendszeri betegségek kockázata.

A kockázatok csökkentéséhez szükséges kávémennyiség gyakran napi 3-4 csészének felelt meg. A hivatalos adatok szerint napi 400 milligramm koffein a határ. Ennél a szintnél a kávé fogyasztása még nem jár káros mellékhatásokkal.

Egy csésze erős eszpresszóban 50-175 milligramm koffein van, míg egy hosszú kávé körülbelül 40-80 milligrammot tartalmaz.

Összességében tehát azt lehetni mondani, hogy ha nem kávézol, akkor a kutatások eredményei miatt ne is kezdd el, ha viszont igen, napi 3-4 csésze lehet az optimális mennyiség.

Forrásunk volt.


Még több a kávéról:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...