Íme a Katsu Sando, a japánok rántott húsos szendvicse, mely a szósztól isteni!

Ropogós, szaftos sertésszeletet, pihe-puha japán tejes kenyérszeletek között, pikáns szósszal és friss káposztával. Ez volna a japán Katsu Sando, ami egy egyszerű kis szendvics, de annál extrább. Lépj túl az uncsi párizsis zsömlén ezzel az új kedvenccel!

A japán szendvicskészítés művészetében mindig rengeteg a fantázia: néha kissé meghökkentő, de mindig vonzó variációk születnek náluk. A Katsu Sando a kényelem jegyében készült, ropogós rántott hússal, puha fehér kenyérrel és további friss kiegészítőkkel. Mint ahogy nálunk a restik sztárja, a rántott húsos zsemle, Japánban is ez az egyik legtutibb utazós kaja. Nem véletlenül, hiszen nagyon praktikus, egyszerűen tárolható, és hidegen is finom. A pályaudvarokon lévő különböző boltokban mindenhol kapható, és általában a vonaton utazás közben fogyasztják el.

Japán rántott húsos szendvics, azaz Katsu Sando, teljes recept a képen!

Mi az a Katsu Sando?

A szendvicseket Japánban Sandónak hívják, mint például a Tamago Sandót (tojásos szendvics). Szinte mindig shokupan, azaz japán tejes kenyér dukál az ehhez hasonló szendvicsekhez, amely egy puha, könnyed fehér kenyér enyhén édeskés, tejes ízzel. A Katsu sertés- és/vagy csirkehúsból készült szeletet jelent, amelyet panko zsemlemorzsába forgatnak, és olajban sütnek aranybarnára.

Japán rántott húsos szendvics, azaz Katsu Sando, teljes recept a képen!

Ez a fogás a yoshoku, vagyis a nyugati kulinária által spirált japán ételek egyik legnépszerűbbike. A nyugati stílusú rántott hústól abban különbözik, hogy pankoval, azaz japán zsemlemorzsával vonja be a húst. A panko héj nélküli kenyérből készül (ezért fehér), könnyű, légies, nagyobb pelyhei általában tovább maradnak ropogósabbak, mint a hagyományos zsemlemorzsa, mert nem szívnak magukba annyi zsiradékot. Sokkal jobbá teszik a szeletek állagát, ezáltal még kívánatosabb tőle minden étel.

Japán rántott húsos szendvics, azaz Katsu Sando, teljes recept a képen!

A Katsu Sando elkészítéséhez szükséges hozzávalók szinte bármely szupermarketben egyszerűen beszerezhetők:

sertéskaraj, só és bors, pankomorzsa, semleges ízű olaj, tojás, finomliszt, shokupan (a japán stílusú kenyér vagy bármilyen puha fehér kenyér), vaj, dijoni mustár (sima is jó), Tonkatsu szósz (ketchup, nádcukor, szójaszósz és Worcestershire-szósz keveréke) végül vékonyan felaprított káposzta (bár utóbbit nem minden Katsu Sando tartalmazza).

Japán rántott húsos szendvics, azaz Katsu Sando, teljes recept a képen!

Néhány hasznos tipp a szendvics készítéséhez:

  1. Ne hagyjuk ki a vajat!
    A kenyérszeletek (mindkét oldalát) feltétlenül kenjük meg vajjal, hogy "vízálló" legyen, és ne ázzon át. Nem kell belőle sok, de egy vékony réteg mindenképp.
  2. Ne spóroljunk a Tonkatsu szósszal!
    A Tonkatsu szósz a szendvics egyik legfontosabb kiegészítője.
  3. Tegyünk súlyt a szendvicsre!
    Japánban a szendvics lesúlyozása a félbevágás előtt bevett módszer, ha nem akarjuk, hogy a hozzávalók kiessenek a szendvicsből.

A japán rántott húsos szendvics, azaz a Katsu Sando teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több ínycsiklandozó recept vár rád:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...