Katalin hercegné újra babát vár, de terhessége nem felhőtlen - ezzel a sajátos betegséggel kell megküzdenie

Tegnap jelent meg a brit királyi család közleménye, hogy Katalin hercegné harmadik babáját várja. Terhessége azonban nem felhőtlen: egy sajátos betegséggel kell megküzdenie.

A Kensington-palota hétfőn jelentette be, hogy Katalin hercegné harmadik gyermekével várandós. A közleményből kiderül, hogy a hercegnő – csakúgy, mint az előző két terhessége esetén – vészes terhességi hányástól szenved. Mit jelent ez pontosan, mennyire veszélyes és hogyan kezelhetjük?

Dr. Gullai Nóra, a Rózsakert Medical Center szülész-nőgyógyásza megválaszolja a kérdéseket.

Dr. Gullai Nóra, a Rózsakert Medical Center szülész-nőgyógyásza

Mit jelent a vészes terhességi hányás?

A kismamák nagy része szenved kisebb-nagyobb rosszullétektől a terhesség alatt: jellemző a hányinger, hányás, ami leginkább az első trimeszterben jelentkezik, és általában nem okoz súlyos problémákat.

Ha azonban az erőteljes tünetek, a gyakori hányás mellett nem tud a kismama elegendő folyadékot fogyasztani, azonnali kezelésre van szükség, mert az állapot az anyát és a magzatot is veszélyeztetheti. Sajnos, akik az első várandósságuk során vészes terhességi hányással küszködnek, azoknál valószínű, hogy a következő terhességeknél is jelentkezni fog.

Hogyan ismerhetjük fel?

A vészes terhességi hányás tünetei:

  • állandó hányinger
  • gyakori hányás
  • előfordulhat epés hányás, esetleg véres hányás
  • a gyakori hányásból adódó kiszáradás
  • gyors súlycsökkenés
  • vitamin- és ásványianyag-hiány
  • kimerültség, szédülés, ájulásérzés, gyengeség, szapora pulzus.

Mi okozza a betegséget?

A terhességi vészes hányás pontos oka egyelőre ismeretlen. A betegség valamivel gyakoribb ikerterhességek esetén, illetve amennyiben a várandós nő túlsúlyos vagy első terhességét viseli. Valószínűleg több tényező együttesen áll a betegség kialakulásának hátterében, ezek a következők lehetnek:

  • hormonális változások (ösztrogén, progesztron, β-HCG)
  • helicobacter pylori fertőzés
  • reflux betegség
  • pajzsmirigy túlműködés
  • kóros vérzsírszintek
  • genetikai faktorok
  • vitaminhiány vagy helytelen táplálkozás
  • az immunrendszer téves reakciója a terhességre
  • kóros gasztrointesztinális motilitás
  • pszichológiai faktorok.

Miért veszélyes ez?

Kezelt esetben nem kell tartani attól, hogy a magzatnál vagy az anyánál hosszú távú szövődmények lépnek fel, azonban ha nem kezelik, a tünetek súlyosabbá válhatnak és számos veszély fenyegethet. Ez lehet egy ájulás kapcsán történő sérülés, de akár májkárosodáshoz, neurológiai eltérésekhez is vezethet, illetve a magzat súlyfejlődése is elmaradhat, valamint az esetleges hiányállapotok miatti következményekkel is számolnunk kell.

Hogyan kezelhető a vészes terhességi hányás?

A kiszáradás megelőzése érdekében nagyon fontos az elvesztett folyadék-, ásványi anyag- és vitamin pótlása, ez vészes hányás esetén általában infúziós kezeléssel érhető el. Az orvos emellett általában javasol hányinger enyhítésére szolgáló gyógyszereket is, bizonyos készítmények a terhesség alatt is biztonsággal szedhetők. Fontos, hogy amennyiben a hányinger és hányás enyhébb eseteivel állunk szemben, a kismamák akkor is fokozottan figyeljenek a folyadékpótlásra és ha a fenti tüneteket észlelik, haladéktalanul keressék fel orvosukat.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...