Nem csoda, ha egy jól bevált íz- vagy textúrakombináció újra és újra felbukkan különböző nemzetek receptkönyveiben. Ha egyszerűen működik az ötlet, borítékolható lesz, hogy többen is elkezdenek majd alkotni vele és különböző variációkat, változatokat hoznak létre körülötte. Kiváló példa erre a krémes, ami nemcsak Magyarországon található meg, hanem más formáiban a minket körülvevő országok gasztronómiájának is részét képezi.

Kelet-Európa, a krémesek szerelmese
Aki utazott már a régióban, találkozhatott Szlovéniában a bledi kremšnitával, Horvátországban a csokis tetejű zagrebačka kremšnitával, Lengyelországban pedig vagy a kremówkával vagy a karpatkával.
Mindegyik ilyen-olyan tésztákat (leveles, omlós vagy égetett) és hatalmas mennyiségű vaníliakrémet vonultatnak fel, a tölteléket esetlegesen kiegészítve némi tejszínhabbal.

Persze végigvehetnénk az összes verziót, ebben a cikkben most mégis csak a lengyel süteményre, a Kárpátok-krémesre fogunk koncentrálni. Az összes fent felsorolt édességek közül talán ez tér el a legjobban a magyarok által is ismert és szeretett házi krémestől – elsősorban azért, mert leveles helyett égetett tésztával készül. Ez pedig nem véletlen.
Havas krémes a hegyekből
Már a név alapján is rájöhetünk, hogy a süteménynek köze van a havas csúcsokkal tornyosuló hegyláncra, amely kis medencénket körbefogja: persze a kapcsolat nem azért jött létre, mert az unatkozó hegyi pásztorok ezzel a, lássuk be, macerásabb süteménnyel űzték volna el unalmukat nyájlegeltetés közben.

Nem, a név természetesen a sütemény lankás, porcukorral behavazott kinézetére utal, amely az égetett tészta jellegzetes, sütőben tanúsított viselkedése miatt jöhet létre. A főzött, tojásos massza ugyanis extrém módon felpuffad hő hatására, ha pedig ezt egy tortaforma által körbezárt térben teszi, nem lesz más választása, mint létrehozni egy ilyen lankás felületű domborzati térképet.
Nézd meg videón is a kárpátok-krémes elkészítését:
Egy tüzetesen átfésült eredettörténet
Maga a sütemény eredete legalább olyan sűrű homályba vész, mint amilyen hajnaltájt borítja a kis falvak fölé tornyosuló, havas hegycsúcsokat: az édesség első dokumentált említésére 1972-ben került sor, ekkor egy cukrászipari szakkönyvben hivatkoztak rá. Ekkor tehát már bekerült a köztudatba, olyannyira, hogy elkészítését az élelmiszeripari tanulóknak is oktatták.
Egy lengyel nyelvészdoktor, Dr. Katarzyna Smyk érdeklődését igencsak felkeltette a téma, kutatásai során pedig arra jött rá, hogy az általa megkérdezett, különböző korcsoportba tartozó emberek mind ugyanazt a mentális képet hívták elő a karpatka szó hallatán, azonban annak pontos eredetéről egyikőjük sem tudott határozottan nyilatkozni.

A legidősebb válaszadók szerint a torta már az 1950-es években is fellelhető volt, ezen a ponton azonban elszakad a fonál. Hogy először ki, hol és milyen indíttatásból készített, az bizony titok marad.
Sebaj, a lényeg, hogy a közkedvelt sütemény nem esett áldozatául a feledésnek: a mai napig népszerű maradt Lengyelországban, sőt, az internetnek, de főleg a közösségi médiának köszönhetően azóta más országokba is eljutott a krémes, vaníliás, porcukorral hintett torta. Aki krémesfronton valami újra vágyik, mindenképpen adjon neki egy esélyt!
Itt a kárpátok-krémes teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók, recept és videó: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több érdekes recept és konyhai megoldás vár:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!