Káros fogápolási tévhitek és amit a szakorvos gondol róluk

A rendszeres fogmosás hozzájárul fogaink egészségéhez - de nem mindegy, hogy csináljuk. Az is előfordulhat, hogy többet ártunk fogainknak, mint használunk.

Nem lehet elég alaposan körbejárni a témát: a fogápolás az egyik legfontosabb napi rituálénk. Mivel a fogápolási trendek, eljárások és eszközök gyorsan fejlődnek, ma már senki számára nem elérhetetlen a tökéletesen ápolt és tiszta fogsor. Van azonban néhány szabály, amelyet érdemes betartani. Fogorvosokat kérdeztünk a kerülendő és követendő példákról, a tévhitekről és félreértésekről.

1. tévhit: "Jó erősen kell sikálni a fogakat, és akkor szép fehérek lesznek!"

A fog tisztasága és színe nem a mosás erejétől függ, sőt! Fogorvos-dentálhigiénikus szakemberek hangsúlyozzák: az erőteljes mozdulatokkal akár kárt is okozhatunk. "A fogazatot úgy kell elképzelni, mint egy bonyolult formájú tárgyat. Nem az a lényeg, hogy minél erősebben dörzsöljük a kiemelkedő részeket, mert akkor a hézagok és a nehezen elérhető fogfelszínek lepedékesek maradnak. A lényeg a megfelelő technikán és az odafigyelésen van" - magyarázza dr. Szádeczky Anikó fogorvos, fogszakorvos. Többféle helyes tisztítási technika létezik, dr. Szádeczky a pici, körkörös mozgatást ajánlja. Amit mindenképpen érdemes elkerülni: hogy fogmosás során a hézagokba nyomkodjuk a lepedéket.

"Ha valaki rossz technikával - például vízszintesen sikálva -, nem megfelelő eszközökkel, hosszú ideig mos fogat, éppen ellenkező hatást érhet el: kárt tehet a fogazatában. A helytelen mozdulatok évek alatt fognyaki kopáshoz, ínysérüléshez vagy akár íny-visszahúzódáshoz is vezethetnek" - hívja fel a figyelmet a hatékony és alapos fogmosás fontosságára Takács László fogorvos, fogszakorvos. A napi két fogmosás a legújabb ajánlás - régebben úgy tartották, hogy minden főétkezés után érdemes eltávolítani az ételmaradékot és a lepedéket -, és ez elegendő is lehet, ha hatékonyan és gondosan végezzük. Különösen, hogy a legújabb generációs fogkrémek és szájvizek már akár 12 órán át tartó védelmet is biztosíthatnak.

Hajdinás lencsesaláta

Önmagában is isteni, de akár sült húsok mellé, köretnek is tökéletes választás. Na, meg a lencseáztatással sem kell bajlódni, ugye...

Görögös rakott zöldség

Rakott zöldségre vágytunk, de csak 1-1 volt itthon, és nem akartuk a tradicionális ételeket enni, ezért megszületett ez a recept. Nagyon ízlett mindkettőnknek. macs

Egy fogmosás az ajánlások szerint átlagosan 2-3 percig tartson, attól függően, hogy kinek milyen a fogazata és milyen fogkefét használ. Ez az idő viszont kevés például a fogágybetegségben szenvedőknek. "Náluk akár tíz perc is lehet a tisztítás optimális ideje. De ha valaki fogselymet vagy fogköztisztító kefét is használ - és ez lenne a normális napi rutin -, akkor sem elég a 2-3 perc" - hívja fel a figyelmet a lehetséges eltérésekre dr. Szádeczky Anikó.

2. tévhit: "Ha sok édességet eszel, elromlanak a fogaid."

Ki ne emlékezne erre a riasztó mondatra gyerekkorából? Az állítás részben igaz, de a szakemberek hangsúlyozzák: alapvetően nem az édességfogyasztás okozza a fogromlást. "Négy tényező játszik szerepet a fogszuvasodás kialakulásában: az öröklődés, a táplálkozás, a tisztítási rutin és a használt eszköz" - ismerteti dr. Szádeczky. Mint mondja, a táplálkozásban természetesen az édességfogyasztás is benne van, de a fogak állapotának romlását elsősorban az okozza, hogy sokan nem szoktak nassolás után fogat mosni. Ha odafigyelünk rá, hogy szánkban és fogazatunkon ne maradjon hosszabb ideig cukros bevonat, és alapvetően egészséges, jól tisztítható fogaink vannak, akkor a mérsékelt édességfogyasztás nem fog különösebb problémát okozni.

Más viszont a helyzet egy szuvas fogazat esetében, ahol az üregek belsejében és a hézagokban könnyen megül a cukor és a lepedék, illetve nehézkesebb a tisztítása, így az édességmajszolás meggyorsíthatja az állapotromlást. Éppen ezért módjával érdemes nassolni, és ami különösen fontos: gyerekeknél ügyeljünk a rendszeres fogmosásra, mert ők hajlamosak egész nap falatozni.

A teljes cikk a további tévhitekkel, és dr. Szádeczky Anikó fogorvos, fogszakorvos szakvéleményével a HáziPatika.com oldalán érhető el.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via HáziPatika

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...