Született június 4-én
1586. Miután meglepetésszerű támadással elfoglalta, kifosztotta és megsarcolta Santo Domingót és a mesésen gazdag Cartagenát (ma Kolumbia) a Királynő Kalóza, Sir Francis Drake flottájával és a zsákmánnyal a ködös Albion felé araszol a Karib-szigetek között, sarkában az üldöző spanyolokkal. A legénységet vérhas és skorbut gyötri, ezért egy ötfős egységet Kubánál partra küld beszerzendő az indiánok által használt gyógyító keverék őserdei összetevőit.
Az egészségügyi kommandó látogatásának tényét egy spanyol őrjárat öt nappal későbbi feljegyzése dokumentálja. Innen tudjuk a dátumot, a Nemzeti Emlékezés Napjáét, amelyen megszületett a mojito őse, amelynek összetevői az aguardiente de caňa (cukornádból készült tüzes víz, a rum nyers változata), a cukornádszirup, a friss citromlé és a menta voltak. Az ital az admirális tiszteletére az „El Draque”, azaz a „Sárkány” nevet kapta – így hívták, félték és gyűlölik azóta is Drake-et a spanyolok.
Nevét vagy a „mojo” nevű, citrusalapú kubai öntetről vagy a „mojadito”, vagyis „kicsit nedves” jelentésű szóról kapta, valamikor a 19. vagy a múlt században. Sok más ital mellett ez is a legnagyobb kedvence volt Hemingwaynek, erről árulkodik az idézet: „My mojito in La Bodeguita, Mydaiquiriin El Floridita”, sok más kocsma mellett ezek a havannai bárok is a törzshelyei voltak a világirodalom e két lábon járó itallapjának.
A recept
A mojito egy kevert (nem rázott) ital, voltaképpen egy long drink. Az International Bartenders Association ekképpen adja meg a siker receptjét!
Hozzávalók
- 40 ml, 4 rész fehér rum
- 30 ml, 3 rész friss citrom- vagy lime-lé
- 6 mentalevél
- 2 teáskanál cukor vagy megfelelő mennyiségű cukorszirup
- szóda
- kockajég
Collins pohárban készítjük, ami a kb. 3 dl-es, magas, egyenes pohár fedőneve. Elsőként alaplevet csinálunk: a citrus levét kinyomkodjuk a muddlerrel, azaz az alul rücskös fabottal, összekeverjük a cukorral és rátesszük a mentaleveleket, amelyeket szintén kissé megnyomkodunk, félig összetörünk. Keverünk egy-kettőt a keverőkanállal. Hozzáadjuk a rumot, a poharat tetszés szerinti kockajéggel töltjük. A jégkását szerintem kerüljük, bár gyakorta azzal adják, de az felvizezi az italt. Megint keverünk, felhúzunk a keverőkanállal, hogy a pohárban egyenletesen eloszoljanak a mentalevelek és a lime-darabok, majd szódát töltünk a tetejére. Mentával, lime-mal díszítjük.
Javallott extra: Pár csepp angostura! Az angostura-keserűcsepp dél-amerikai összetevők, gyógynövények és fűszerek és rum keveréke, a Dél svédcseppje. Néhány csepp a mojitóra kis fanyarságot ad az amúgy édes-savanyú mixtúrához, és jó.
Más mojitók
- Vodkával: ha nincs rum
- Dirty Mojito: nem fogják kitalálni, barna rummal
- Mojito Royale: szóda helyett champagne-nyal vagy más, minőségi pezsgővel, habzóborral készítjük és pár csepp angosturát mindenképpen teszünk rá. Üt, mint a koronázási kard.
- English Mojito: ginnel. Én biztos, hogy sohasem fogom kipróbálni, maximum, ha manchesteri vasmunkás legénybúcsúzók csapatába keveredve lábamnál fogva lógatva kényszerítenek, hogy igyak a másnap nősülő Wayne vagy Phil vagy Dave egészségére.
Italszeretettel:
Al
Az ital a budapesti The Barban készült, köszönjük Tüke Péter mixer segítségét!