Nagyon magyaros, nagyon sűrű: karfiolleves, ahogy szerintünk a legjobb

A karfiol egy csodálatosan sokoldalú zöldség, mely a levesektől kezdve a főzelékeken át a rakott egytátételekig mindenben helyt áll. A mi magyaros karfiollevesünk gyorsan elkészíthető, pénztárcabarát, gazdag ízvilágú és kiadós. Főzzétek meg velünk!

A karfiol a Brassica oleracea családból származik, amely a brokkolit, a kelbimbót, a kelkáposztát és számos más növényt is magába foglaló növénycsoport. Ősi zöldség, amelyet a 12. vagy 13. század óta termesztenek. A Földközi-tenger vidékén és Ázsiában őshonos, első dokumentált előfordulási helye viszont Ciprus volt, onnan került Olaszországba, később pedig XIV. Lajos francia király idejében kezdték el használni, nagyszabású vacsorákon.

A karfiolt néha túrónak is nevezik, mert fehér kis virágai kicsit hasonlítanak a tejtermékre

Mi most egy nagyon magyaros, nagyon kiadós karfiollevest dobtunk össze belőle.

Lessétek meg a hozzá készült videót:

Karfioltippek

A karfiol vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy a fejek tiszta, krémfehér színűek legyenek. Bármilyen barna elszíneződésre utaló nyom azt jelentheti, hogy a zöldség rohadásnak indult, és már cseppet sem friss. Bár legtöbbször nem használjuk fel a leveleket (pedig kéne), mindenképpen ellenőrizzük, és győződjünk meg róla, hogy nem fonnyadtak-e. Ha igen, az annak a jele, hogy a növény túl sokáig volt kint. A karfiol magas C-vitamin- és K-vitamin-tartalmú, ami a szív, a csontok és az immunrendszert egészségét is támogatja.

A mi magyaros karfiollevesünk

Mi tehát egy egyszerű, de annál laktatóbb karfiollevest készítettünk, amibe még a karfiol zsenge leveleit is belevágtuk, hogy még tartalmasabb és ízesebb legyen.

Sok fűszerrel főtt, és őszintén szólva, nem hasonlít semmilyen más karfiolleveshez igazán, hiszen ezt a fajta rántottleves-műfajt leginkább csak mi, magyarok ismerjük. És nagyon is jól tesszük!

A magyaros karfiolleves teljes receptjét a képre kattintva megtaláljátok!

Ha még nem vagy a karfiol híve, akkor ezeket próbáld ki

A legegyszerűbb elkészítési mód, ha a karfiolt egyben befűszerezzük, és sütőben sütjük. Enyhén karamellizálódik, puha lesz belül, kívül pedig ropogós, így tökéletesen kijönnek az édes és diós jegyei - ez annyira finom, hogy egyenesen a tepsiből fogjátok megenni az egészet. Olaszosra vágytok? Próbáljátok ki a karfiolcarbonara-t, ami növényi alapanyagokból készült, tej- és tojásmentesen, ropogós morzsával. Ha már morzsa: könnyű hétköznap esti vacsorának a prézlis karfiol a legjobb deal. Gyors nassolnivalót kerestek? Próbáljátok ki a ropogós rántott karfiollal pakolt taco-kat, vagy a sült karfiolos tojássalátát. Le akartok valakit nyűgözni? Itt egy komolyabb hangvételű sajtos-karfiolos pite, ami nem maradhat ki a repertoárból. Sőt, a karfiol annyira menő, hogy még steaket is lehet belőle készíteni!

A magyaros karfiolleves teljes receptjét a képre kattintva megtaláljátok!

Fun fact

A karfiolt viccesen túrónak is nevezik, mert fehér kis virágai kicsit hasonlítanak a tejtermékre. Neve egyébként a káposzta és a virág latin megfelelőjének kombinációjából származik, mivel a karfiolt nem a levelei, hanem a bimbós virágszárai miatt fogyasztjuk. Főzéskor a karfiol néha a kén szagára emlékeztethet, sőt mi több, kissé kellemetlen is lehet. Bár ez senkit ne tántorítson el, irány karfiolt enni!

A magyaros karfiolleves teljes receptjét a képre kattintva megtaláljátok!

Magyaros karfiolleves - a receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Fotók, videó és recept: Gerzsenyi Flóra & gettyimages


Még több ínycsiklandozó levesrecept itt vár rád:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...