9 trükk a karfiollal, amitől még nagyobb kedvenc lesz a zöldség

Gyerekkorunkban még ferde szemmel néztünk rá, felnőttként azonban egyik legnagyobb kedvencünkké vált a sokoldalú karfiol. Ma már tudjuk, hogy a zöldséget nemcsak párolni vagy kirántani lehet, számtalan módon tehetjük még ízletesebbé, mutatjuk is, hogyan.

Főve, rántva, levesben, pizza „tésztájaként" és rizsként is tökéletesen felhasználható zöldségünk a karfiol, amelyet ma már az év 365 napjának bármelyikén megtalálunk a hipermarketek és zöldségesek polcain. Az elmúlt pár évben különösen nagy kedvenc lett a zöldség, ezt nem--csak a szervezetre gyakorolt jótékony hatásainak, de sokszínűségének is köszönheti, ha pedig eddig nem tudtad, hogyan lehet a maximumot kihozni a karfiolból, jó helyen jársz, mutatunk 9 trükköt, amit látva egészen biztosan mindig lesz egy fej karfiol a hűtődben!

1. Karfiolrizs, a legjobb köretalternatíva

Ha alacsony szénhidráttartalmú vagy szénhidrátmentes diétát csinálsz, de akkor is, ha csak szimplán egy gyors és könnyed köretre vágysz, akkor a karfiolrizs remek alternatíva.

Kattints a képre az ízletes karfiolrizs receptjéért!

Elkészíteni sem nehéz:

A megtisztított karfiolt vágjuk nagyon apró darabokra, majd konyhai robotgépben daráljuk finomra (rizsszem nagyságúra). Serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, és dinszteljük meg rajta a reszelt fokhagymát. Majd borítsuk rá a ledarált karfiolt, és pároljuk puhára 8-10 perc alatt. Időnként kevergessük át. Sóval-borssal ízesítsük. Találáskor szórjuk meg egy kevés friss petrezselyemzölddel és chilivel. Fogyaszthatjuk magában, sült zöldségekkel, ragukkal vagy grillezett húsokkal. Vegák, vegánok és húsevők egyaránt kedvelni fogják.

2. Készíts karfiolsteaket

A sült karfiol annyira finom, hogy az első kóstolás olyan, mintha egy új világ tárulna elénk, amelyben nem kell hús ahhoz, hogy jó steaket együnk.

Karfiolsteak

A nagyszerű karfiolsteak trükkje a megfelelő vágásban rejlik. Először is éles kés és nagy karfiol kell. Fektessük a zöldséget egy vágódeszkára az oldalára úgy, hogy a szára felénk nézzen. Ezután vágjunk egész, nagyjából másfél-kettő centis szeleteket. Néhány apróbb karfiolvirág le fog válni – azokat se dobjuk ki, pároljuk meg, vagy készítsünk belőlük popcornt (lejjebb mutatjuk, hogyan). Sózzuk, borsozzuk a karfiolszeleteket, ezután pedig alufóliába csomagolva 10 percig főzzük 200°C-on őket egymás mellé fektetve. Ha készen vagyunk, csomagoljuk ki a fóliából a zöldséget, és további 10 percig süssük még 230°C-on.

3. Vágd úgy, mint a profik!

Ina Garten nevét itthon talán nem ismerik sokan, az amerikai írónő azonban külföldön számos főzőműsorban tűnt már fel, a következő tippet is tőle lestük el a karfiol felvágásához:

Ina először is fejjel lefelé fordítja a karfiolt, és egy késsel körbevágja a szárát, egy kis feszítés által pedig máris karfioldarabok hullanak le az asztalra. Ezután ezeket a darabokat szétvágja, és a kezével szépen széthúzza a virágokat. Morzsamentes megoldás fél perc alatt, érdemes kipróbálni.

4. Vagy válaszd a kés nélküli, stresszlevezető megoldást!

A következő módszert azoknak ajánljuk, akiknek nehéz napjuk volt, előre szólunk, zacskó használata erősen ajánlott:

@rachelcooksblog

Did you guys know this trick?!? It’s made me like cauliflower 10x more.

♬ original sound - Rachel Gurk

5. Próbáld ki a pikáns Buffalo karfiolokat is

Só, bors, chiliszósz, paradicsomszósz, méz és olívaolaj, valamint egy fűszeres-lisztes bunda, és kész is életed legfinomabb Buffalo karfiolja, amely garantált kedvenc lesz. Az eredeti amerikai recept csirkeszárnyakkal készül, és míg Amerikában egy egész étteremlánc ismert Buffalo-szószos csirkefalatkáiról, addig mi a karfiolos változattól dobunk hátast!

6. Vadászd le a színes karfiolokat!

Bár ritka kincs, néhány nagyobb piacon és termelőnél te is találhatsz színes karfiolokat, melyek nemcsak látványosak, ugyanolyan egészségesek is, mint fehér társaik!

Vegyük például a vibráló színű lila karfiolt, amely a fehér karfiolban található összes jó tulajdonsággal rendelkezik, de egy olyan antioxidánssal is kiegészül, amely a vörösborban is megtalálható. Van még zöld karfiol is, mely klorofillt, a narancssárga karfiol pedig béta-karotint tartalmaz. Ott van még a zöldessárga tüskés római karfiol vagy más néven pagodakarfiol, amely valójában a brokkoli és a karfiol hibridje. Ezek a színváltozatok más és más főzési időt igényelnek ahhoz, hogy igazán puhák legyenek, míg a narancssárgás karfiolt hosszabb ideig kell főzni, addig a zöldet nem szabad sokáig főzni (inkább csak párolni), mert ha túlfő, hamar bebarnul.

Hát nem gyönyörűek?

7. Előzd meg a besárgulást

Minél tovább áll a hűtőben a fehér karfiol, annál jobban elkezd sárgulni, barnulni. A sárgulás könnyen megelőzhető: először is figyeljünk arra, hogy a kés, amivel a karfiolt felvágjuk, rozsdamentes acél legyen, amely nem lép reakcióba, és nem okoz változást a savtartalomban. Ha karfiolt főzöl, kerüld a tapadásmentes és alumínium serpenyőket, mivel ezek elszíneződéshez vezetnek. Az is praktikus megoldás, ha a karfiolt felhasználás előtt lefedve tartjuk, és nedves papírtörlőbe csomagoljuk, hogy megőrizze frissességét és színét.

8. Popcorn helyett piríts karfiolt!

Megkívántad a pattogatott kukoricát, de nem akarsz nagyon olajos nasit enni? Piríts apró karfiolrózsákat, amelyek nemcsak jó ropogósak, de kellemesen édesek is lesznek a pirítás hatására. Ennek oka, hogy a hő hatására a zöldségekben lévő természetes cukrok lebomlanak, és beindul a karamellizációs folyamat, ami végül gazdag, diós ízvilágot, valamint rengeteg összetettséget és mélységet eredményez. Csak be kell sózni előzetesen a karfiolt, esetleg más fűszert használni az ízesítéshez kedv szerint, ezt követően pedig kevés olajon, magas hőfokon addig pirítani, míg a kis rózsák aranybarnára nem pirulnak.

Currys-kókusztejes karfiolkrémleves

Ezt a levest az ünnepek utánra ajánljuk, hiszen a kissé fűszeres, de könnyed krémlevesek ilyenkor igazán szív-, lélek- és pocakmelengetőek. Egy bekuckózós, jéghideg napon ideális ...

9. Ne főzd! Legalábbis ne első körben

Ahhoz, hogy a karfiol megpuhuljon, nem feltétlenül kell főzni. Elég csupán átmosni, szétszedni kisebb-nagyobb darabokra, majd fűszerezve, kevés olajjal lelocsolva 160-180°C-on 10-15 percig elősütni. Ezalatt az idő alatt a zöldség megpuhul, átsül, és lesz egy ízletes, karakteres, finom beütése. Ezután még ledarálhatod, levesbe és köretként is felhasználhatod, hidd el, sokkal finomabb lesz minden karfiolos étel, ráadásul nem kell attól félned, hogy pillanatok alatt szétfő.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...