Tippek, amelyekkel hosszabb ideig frissen tarthatjuk a karfiolt

A karfiol nem véletlenül népszerű élelmiszer: amellett, hogy finom és telis-tele van vitaminokkal, rostokkal illetve ásványi anyagokkal, sokszínűen felhasználható a konyhában. De hogyan tároljuk, ha nem akarjuk azonnal felhasználni egy levesben, köretként vagy éppen salátában?

Sajnos a karfiol nem áll el sokáig, már pár nap után láthatjuk, hogy elkezd elszíneződni a rózsák teteje – ami a természetes oxidációs folyamatnak köszönhető. Bármikor előfordulhat azonban, hogy nem tudjuk azonnal felhasználni a hazavitt zöldséget, ilyen esetekben pedig be kell vetnünk néhány trükköt, amelyekkel egy kicsit kitolhatjuk a frissességét.

Tippek, amelyekkel hosszabb ideig frissen tarthatjuk a karfiolt

Menjen a hűtőbe?

Ha azt szeretnénk, hogy a karfiol minél tovább elálljon, akkor a legjobb tárolási hely a hűtőszekrény. A hűtés lelassítja a romlási folyamatot, és több napos frissességet biztosít.

A legjobb számára a száraz környezet, ahol van légáramlás is. Ha egészben vásároltuk a karfiolt és úgy, hogy nem volt becsomagolva, akkor lazán takarjuk be vagy tegyük egy olyan zacskóba, amin van szellőzőnyílás. Az sem mindegy, hogy milyen helyzetben tároljuk: a legjobb, ha szárral felfelé és a rózsákkal lefelé helyezzük el, ez ugyanis megakadályozza, hogy a nedvesség összegyűljön a tetején, ami felgyorsítaná a romlási folyamatot.

A karfiolt gyakran zsugorfóliázva vagy szorosan műanyagba csomagolva árusítják. Ez abból a szempontból előnyös, hogy a csomagolás felfogja a nedvességet, miközben biztonságban tartja a rózsákat. Az viszont fontos, hogy ne hagyjuk nagyon szorosan becsomagolva hosszú ideig, a zacskót inkább vágjuk ki vagy óvatosan szúrjunk rá lyukakat.

A karfiol továbbá csak akkor tárolható több napig, ha nem éri nedvesség, azaz: mielőtt a hűtőbe tesszük, semmiképp ne mossuk meg. Erre majd csak akkor kerüljön sor, amikor felhasználjuk.

Hogyan fagyasszuk le?

Ha arra jutunk, hogy még jó ideig nem fogjuk felhasználni a zöldséget, akkor bátran le is fagyaszthatjuk: ilyen módon akár egy évig is biztonsággal tárolhatjuk. Nem mindegy azonban, hogy ezt hogyan csináljuk.

Sajtos-csirkés rakott karfiol

A rakott karfiolt is rengeteg formában el lehet készíteni, de most ezt a nagyon egyszerű és gyors verziót mutatjuk meg, amiben sült csirke és rengeteg sajt van. Próbáljátok ki, nem fogtok ...

Egyszerű rakott karfiol

Kis hűtés, ha kibírjátok, nem árt neki, akkor fantasztikusan lehet szeletelni, tálalni. Plusz tejfölt ér adni mellé, és a petrezselyemszórás is megdobja a látványt. Ez a legjobb melegen ...

Először vágjuk le a leveleket és a szárakat. Ezután ellenőrizzük, hogy a fejen nincsenek-e barna foltok, ha ilyet látunk, akkor azt óvatosan vágjuk le. Ezután vágjuk ki a közepét és szedjük rózsákra! Közben forraljunk fel egy nagy fazék erősen sós vizet és egy nagy tál jeges vizet. Tegyük a karfiolt egy szitába, és öblítsük le, majd amikor a víz felforrt, tegyük bele az összes karfiolt, és forraljuk körülbelül 3 percig. Ezután egy lyukas kanál segítségével óvatosan szedjük át a karfiolt a jeges vízbe. Amíg hűl, két tepsit béleljünk ki konyharuhával, majd tegyük át a karfiolt ezekre. Miután pár perc alatt megszáradtak a rózsák, a tálcákat béleljük ki viaszpapírral, és ezeken terítsük szép azokat! Fontos, hogy ne érjenek egymáshoz.

Ezután tegyük be a fagyasztóba, és hagyjuk megdermedni legalább 3 órán keresztül. Ha a karfiol teljesen megfagyott, helyezzük át egy fagyasztóbiztos és feliratozott, légmentesen zárható zacskóba. Ezzel biztosíthatjuk, hogy a karfiolrózsák ne tapadjanak össze, és könnyen használhatóan legyenek, amikor eljön az ideje.

Forrásunk volt.


Még több konyhai tipp és trükk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...