Sajnos a karfiol nem áll el sokáig, már pár nap után láthatjuk, hogy elkezd elszíneződni a rózsák teteje – ami a természetes oxidációs folyamatnak köszönhető. Bármikor előfordulhat azonban, hogy nem tudjuk azonnal felhasználni a hazavitt zöldséget, ilyen esetekben pedig be kell vetnünk néhány trükköt, amelyekkel egy kicsit kitolhatjuk a frissességét.
Menjen a hűtőbe?
Ha azt szeretnénk, hogy a karfiol minél tovább elálljon, akkor a legjobb tárolási hely a hűtőszekrény. A hűtés lelassítja a romlási folyamatot, és több napos frissességet biztosít.
A legjobb számára a száraz környezet, ahol van légáramlás is. Ha egészben vásároltuk a karfiolt és úgy, hogy nem volt becsomagolva, akkor lazán takarjuk be vagy tegyük egy olyan zacskóba, amin van szellőzőnyílás. Az sem mindegy, hogy milyen helyzetben tároljuk: a legjobb, ha szárral felfelé és a rózsákkal lefelé helyezzük el, ez ugyanis megakadályozza, hogy a nedvesség összegyűljön a tetején, ami felgyorsítaná a romlási folyamatot.
A karfiolt gyakran zsugorfóliázva vagy szorosan műanyagba csomagolva árusítják. Ez abból a szempontból előnyös, hogy a csomagolás felfogja a nedvességet, miközben biztonságban tartja a rózsákat. Az viszont fontos, hogy ne hagyjuk nagyon szorosan becsomagolva hosszú ideig, a zacskót inkább vágjuk ki vagy óvatosan szúrjunk rá lyukakat.
A karfiol továbbá csak akkor tárolható több napig, ha nem éri nedvesség, azaz: mielőtt a hűtőbe tesszük, semmiképp ne mossuk meg. Erre majd csak akkor kerüljön sor, amikor felhasználjuk.
Hogyan fagyasszuk le?
Ha arra jutunk, hogy még jó ideig nem fogjuk felhasználni a zöldséget, akkor bátran le is fagyaszthatjuk: ilyen módon akár egy évig is biztonsággal tárolhatjuk. Nem mindegy azonban, hogy ezt hogyan csináljuk.
Először vágjuk le a leveleket és a szárakat. Ezután ellenőrizzük, hogy a fejen nincsenek-e barna foltok, ha ilyet látunk, akkor azt óvatosan vágjuk le. Ezután vágjuk ki a közepét és szedjük rózsákra! Közben forraljunk fel egy nagy fazék erősen sós vizet és egy nagy tál jeges vizet. Tegyük a karfiolt egy szitába, és öblítsük le, majd amikor a víz felforrt, tegyük bele az összes karfiolt, és forraljuk körülbelül 3 percig. Ezután egy lyukas kanál segítségével óvatosan szedjük át a karfiolt a jeges vízbe. Amíg hűl, két tepsit béleljünk ki konyharuhával, majd tegyük át a karfiolt ezekre. Miután pár perc alatt megszáradtak a rózsák, a tálcákat béleljük ki viaszpapírral, és ezeken terítsük szép azokat! Fontos, hogy ne érjenek egymáshoz.
Ezután tegyük be a fagyasztóba, és hagyjuk megdermedni legalább 3 órán keresztül. Ha a karfiol teljesen megfagyott, helyezzük át egy fagyasztóbiztos és feliratozott, légmentesen zárható zacskóba. Ezzel biztosíthatjuk, hogy a karfiolrózsák ne tapadjanak össze, és könnyen használhatóan legyenek, amikor eljön az ideje.
Még több konyhai tipp és trükk: