Így lesz tökéletes a karamell – tippek a konyhai mumushoz

A karamellkészítésről nem az juthat először eszünkbe, hogy hálás feladat...pedig nem olyan bonyolult házilag kivitelezni. Mutatunk néhány jól bevált praktikát, hogy a végeredmény ízletes vajkaramell és roppanós grillázs legyen.

Ha van az embernek mumusa a konyhában - ami ráadásul egy pofonegyszerűnek tűnő művelet - , akkor az enyémet bizony úgy hívják: karamell. Milyen szépen, lágyan csengő csodás szó, és mennyi édes emléket és ízélményt idéz fel, ugye? Nos, a mi viszonyunk amolyan se veled, se nélküled, így évekig inkább a távkapcsolatot választottam, és dőzsöltem a bolti meg a nagyiféle vajkaramellák és karácsonyi grillázsok tengerében. Nyugtattam magam, hogy mennyivel egyszerűbb beszerezni, minthogy ússzon a konyha a mázban karamellkészítés közben.

A tökéletes karamell titka – tippek a konyhai mumushoz

Őrületes ragadás a pulton, odaégett edények tucatja, a kedvenc pasztell lábosom vége, düh és kétségbeesés - számomra ezt jelentette a karamellkészítés.

Nyilván ez legyen a legnagyobb problémája az embernek, mégis törekedni kezdtem rá, hogy képes legyek én is tökéletesen omlós vagy éppen vajpuha finomságokat az asztalra varázsolni, bármit, aminek alapja: a KARAMELL!

Mi is a karamell?

A karamell a Larousse gasztronómiai lexikonja szerint nemes egyszerűséggel hő hatására többé-kevésbé barnára pirított cukor. 150 celcius fok fölé melegítve a cukorszirup színe megváltozik, édesítő foka lassan lecsökken, míg előbb enyhe, majd erősebben pirított szaga egyre fokozódik. A karamellpirítás folyamatát folyamatosan ellenőrizni kell, hogy a pirulás a kívánt stádiumban megállítható legyen.

A vajkaramella az egyik legjobb dolog, ami készülhet belőle

Egy kis szósz vagy öntet a csokitorta tetejére? Bonbonok házilag, és kész is a saját kezünk által készített személyes ajándék az ünnepekre? Húsokhoz passzoló édesen krémes keverék vagy egy jó grillázs, aminél kicsit mindig félsz, hogy beletörik a fogad, de közben alig várod, hogy megízleld? Na jó, vágjunk is bele, a karamellkészítés ugyanis nem agysebészet, és ha odafigyelünk, egész egyszerűn megmenekülhetünk a leégéstől, szó szerint. Ez ugyanis minden fenti finomság alapja, utána már böngészhetünk a különböző receptek között, és el is készíthetjük a finom diós grillázsokat!

Az alap vajas karamellaszószhoz csupán ennyi hozzávaló elegendő:

  • cukor
  • víz
  • vaj
  • csipet só
  • habtejszín (ízlés dolga, van aki ezt kihagyja belőle, szerintem picit lágyabb lesz)

A vizet és a cukrot csak zutty, egybeöntjük, és nagyon alacsony lángon elkezdjük melegíteni a kb. fél centi vastag cukorréteget. Nem nyúlkálunk hozzá, megvárjuk, amíg szépen besüpped a cukor és olvadni kezd. Ha ide elértünk, akkor sem nyúlunk a spatulához - ki mivel kavar ugye - , hanem megemeljük a hőfokot. Ekkor jöhet egy mérő, amivel 170 foknál jók is vagyunk - addig ne reménykedjünk, hogy a szemünk előtt karamellizálódó szépséget látunk.

És itt már jöhetnek is a bajok, mert megéghet a cukor, és akkor bizony keserű lesz, és oda a karamellkészítés élménye.

Antonin Carême ikonikus mondása szerint:

A szép színű karamell semmiben sem hasonlít ahhoz az erős, tűzön feketére égetett keserű karamellhez, amelyet a köznyelvben "majomvérnek" neveznek.

Ne hagyjuk magára a készülő karamellát, barátkozós fajta, vagy inkább folyamatos felügyeletet igényel, mint a gyerekek. Mikor visszatettük a melegre, szépen főzzük krémesre. Keverni ekkor sem szükséges, inkább csak rázogassuk meg a tűzhelyről leemelve, ha pedig késznek érezzük, vegyük le, és a lábas falán lévő cukordarabokat is forgassuk bele a kész karamellbe.

Van még egy titkos összetevő:

Bármit is készítesz karamellával, még az elején, a cukorhoz csurgass egy csepp citromlevet, így nem lesz annyira gejl!


Még több tipp és recept:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...