Így lesz tökéletes a karamell – tippek a konyhai mumushoz

A karamellkészítésről nem az juthat először eszünkbe, hogy hálás feladat...pedig nem olyan bonyolult házilag kivitelezni. Mutatunk néhány jól bevált praktikát, hogy a végeredmény ízletes vajkaramell és roppanós grillázs legyen.

Ha van az embernek mumusa a konyhában - ami ráadásul egy pofonegyszerűnek tűnő művelet - , akkor az enyémet bizony úgy hívják: karamell. Milyen szépen, lágyan csengő csodás szó, és mennyi édes emléket és ízélményt idéz fel, ugye? Nos, a mi viszonyunk amolyan se veled, se nélküled, így évekig inkább a távkapcsolatot választottam, és dőzsöltem a bolti meg a nagyiféle vajkaramellák és karácsonyi grillázsok tengerében. Nyugtattam magam, hogy mennyivel egyszerűbb beszerezni, minthogy ússzon a konyha a mázban karamellkészítés közben.

A tökéletes karamell titka – tippek a konyhai mumushoz

Őrületes ragadás a pulton, odaégett edények tucatja, a kedvenc pasztell lábosom vége, düh és kétségbeesés - számomra ezt jelentette a karamellkészítés.

Nyilván ez legyen a legnagyobb problémája az embernek, mégis törekedni kezdtem rá, hogy képes legyek én is tökéletesen omlós vagy éppen vajpuha finomságokat az asztalra varázsolni, bármit, aminek alapja: a KARAMELL!

Mi is a karamell?

A karamell a Larousse gasztronómiai lexikonja szerint nemes egyszerűséggel hő hatására többé-kevésbé barnára pirított cukor. 150 celcius fok fölé melegítve a cukorszirup színe megváltozik, édesítő foka lassan lecsökken, míg előbb enyhe, majd erősebben pirított szaga egyre fokozódik. A karamellpirítás folyamatát folyamatosan ellenőrizni kell, hogy a pirulás a kívánt stádiumban megállítható legyen.

A vajkaramella az egyik legjobb dolog, ami készülhet belőle

Egy kis szósz vagy öntet a csokitorta tetejére? Bonbonok házilag, és kész is a saját kezünk által készített személyes ajándék az ünnepekre? Húsokhoz passzoló édesen krémes keverék vagy egy jó grillázs, aminél kicsit mindig félsz, hogy beletörik a fogad, de közben alig várod, hogy megízleld? Na jó, vágjunk is bele, a karamellkészítés ugyanis nem agysebészet, és ha odafigyelünk, egész egyszerűn megmenekülhetünk a leégéstől, szó szerint. Ez ugyanis minden fenti finomság alapja, utána már böngészhetünk a különböző receptek között, és el is készíthetjük a finom diós grillázsokat!

Az alap vajas karamellaszószhoz csupán ennyi hozzávaló elegendő:

  • cukor
  • víz
  • vaj
  • csipet só
  • habtejszín (ízlés dolga, van aki ezt kihagyja belőle, szerintem picit lágyabb lesz)

A vizet és a cukrot csak zutty, egybeöntjük, és nagyon alacsony lángon elkezdjük melegíteni a kb. fél centi vastag cukorréteget. Nem nyúlkálunk hozzá, megvárjuk, amíg szépen besüpped a cukor és olvadni kezd. Ha ide elértünk, akkor sem nyúlunk a spatulához - ki mivel kavar ugye - , hanem megemeljük a hőfokot. Ekkor jöhet egy mérő, amivel 170 foknál jók is vagyunk - addig ne reménykedjünk, hogy a szemünk előtt karamellizálódó szépséget látunk.

És itt már jöhetnek is a bajok, mert megéghet a cukor, és akkor bizony keserű lesz, és oda a karamellkészítés élménye.

Antonin Carême ikonikus mondása szerint:

A szép színű karamell semmiben sem hasonlít ahhoz az erős, tűzön feketére égetett keserű karamellhez, amelyet a köznyelvben "majomvérnek" neveznek.

Ne hagyjuk magára a készülő karamellát, barátkozós fajta, vagy inkább folyamatos felügyeletet igényel, mint a gyerekek. Mikor visszatettük a melegre, szépen főzzük krémesre. Keverni ekkor sem szükséges, inkább csak rázogassuk meg a tűzhelyről leemelve, ha pedig késznek érezzük, vegyük le, és a lábas falán lévő cukordarabokat is forgassuk bele a kész karamellbe.

Van még egy titkos összetevő:

Bármit is készítesz karamellával, még az elején, a cukorhoz csurgass egy csepp citromlevet, így nem lesz annyira gejl!


Még több tipp és recept:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...