Itt a nyár, itt a friss zöldségekben leginkább bővelkedő szezon, és most egy picit elhanyagolt alapanyagot vettem elő: a karalábét. Mert ki mondta, hogy csak a húslevesbe dobhatjuk? Most egy nagyon zsenge húsmentes karalábélevest főztem belőle.
A karalábéleves egy igazi nyári fogás, amit én inkább „lazán" és frissen szeretek készíteni, így nálam sosem kerül bele fűszerpaprika, liszt vagy túl sok tejföl.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/w4/kj/fqqFABhjybL2xxbZzQWVI8l60WpRfuW0RaK2wCJg.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=ea296d29563f2bd9f1f1a0b41349f97c)
Tudom, a vajgaluska őrült jól passzol hozzá, de mégsem szoktam hozzá készíteni, jobban élvezem ilyenkor a friss, szezonális zöldségek természetes, vagy a citrom enyhén savanykás ízét, ami ráadásul a nyári melegben fel is frissít.
Hozzávalók:
1 közepes db karalábé (meghámozva, kockákra vágva), 2 kis db sárgarépa (meghámozva, kockákra vágva), 1 közepes db fehérrépa (meghámozva, kockákra vágva), 1 közepes fej vöröshagyma (apróra vágva), 3 gerezd fokhagyma, 3 közepes szár halványító zeller (vékonyra szeletelve), 1.5 l zöldség alaplé, 1 db citrom (frissen facsarva), 3 ek tejföl (opcionális), só, bors, olívaolaj, 2 csokor petrezselyem
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/7f/cw/3WbA9Gq51fJLkD8E1LyoWOqbXlUBOv4jfRiKocNj.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=ea13c52034a2196f55b6edd911c907d3)
A karalábéleves elkészítése:
A vöröshagymát finomra vágjuk, majd 1 evőkanál olívaolajon megdinszteljük.
Ha puha a hagyma, hozzáadjuk a megtisztított és kockákra vágott karalábét, sárgarépát, fehérrépát, zellerszárat, fokhagymát (de bármilyen más, a hűtőben fellelhető maradékmentő zöldség is belefőzhető, például paprika, paradicsom, káposztalevél, vagy a karalábélevelek), majd pár percig megfuttatjuk a hagymás olívaolajon.
Ezután hozzáöntjük az alaplevet, majd közepes hőfokon elkezdjük főzni a levest, nagyjából 45-50 percig.
Amikor megpuhultak a levesben a zöldségek, fűszerezzük kedvünkre sóval és fekete borssal, facsarjuk hozzá egy egész citrom friss levét, szórjuk meg 2 friss, finomra vágott petrezselyemcsokor zöldjével.
Ha tejfölösen szeretjük, adjunk hozzá 3 evőkanál 20%-os tejfölt (opcionális), vagy tálaláskor tegyünk belőle a kimert leves tetejére.
További finomságok karalábéval:
A citromos karalábéleves teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/VG/7f/aa75qmO8E4HQbDAGjNWMBOzssH1Vs7L9MnoyNgqJ.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=417105333651ae435481e368c136235f)
Fotók és recept: Hering András
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több csodarecept itt: