Hiszitek vagy nem, 100 évvel ezelőtt teljesen más volt egy klasszikus karácsonyi menü, mint az elmúlt években. Ez leginkább azzal magyarázható, hogy régen sokkal nagyobb szerepet játszott a vallás. Emiatt fordulhatott elő, hogy ostyával kezdett a család, ezek után mézbe mártott fokhagymát, diót, almát és aszalt szilvát fogyasztottak.
Ezeknek az ételeknek különös jelentőséget tulajdonítottak: az almától a szépséget remélték, a diót egészségügyi jóslásra használták. Ezen kívül lencséből, borsóból, mákból és babból készült ételeket ettek, hiszen az apró szemű ételek mindig is a pénzbőséget szimbolizálták.
Máshol Európában
Franciák
Természetesen nemcsak nálunk változott sokat a karácsonyi menü, hanem a környező országokban is. Franciaországban a 20. század elején fésűkagyló, osztriga és füstölt lazac került az asztalra, ha meg tudta fizetni a család. A desszert egzotikus gyümölcsökből és aszalványokból állt, illetve csokoládéból.
Németek és olaszok
A németeknél a liba volt középpontban, amihez általában valamilyen krumplis köretet és káposztát tálaltak. A sütemények közül a mézeskalács és stollen volt a legnépszerűbb náluk. Az olaszok karácsonykor is hűek maradtak tésztaimádatukhoz, hiszen lasagne-t, bolognait, raviolit főztek, manapság azonban inkább hal, liba és kacsa kerül az ünnepi asztalukra.
Még több karácsony: