A karácsonyi köret nem egy szigorúan meghatározott kategória, sokkal inkább támadnak vele szemben minőségi, semmint alapanyagbeli elvárások. Tehát készülhet burgonyából, csak valamilyen extravagáns módon, egzotikus kiegészítőkkel, egyszóval lenyűgözően. Pedig abszolút nem kell ekkora túlzásokba esnünk – a karácsonyi köreteink igenis lehetnek egyszerűen elegánsak, az alábbi módokon.
Nézd meg galériánkban, hogyan lesz az egyszerű karácsonyi köret is elegáns
5 trükk, ami az egyszerű köretedből elegáns ünnepit varázsol
Burgonyapüré
Több lehetőségünk is van, ha elegáns köretté tennénk a pirét: használhatunk hozzá sima vaj helyett barnítottat, hogy mély, diós aromát kapjon, esetleg a tejföl helyett görög joghurtot, hogy enyhén pikánsabb, fanyarkás legyen. A prezentálásnál pedig használjuk fel a (megtisztított!) burgonya vékonyra szeletelt, majd olajban kisütött héját: ezt halmozzuk a krémes köretdombra.
Hagymás krumpli
Egy klasszikus köret, ami bármilyen rántott vagy roston sült hússzelet mellett megállja a helyét: persze nem árt neki némi ünnepi csillogás, ha karácsony napján is az asztalra tennénk. A barnított vaj itt is sokat dobhat a krumplin, csakúgy, mint a külön serpenyőben, nagyon hosszan karamellizált hagyma vagy erre a célra összedobott hagymalekvár. Ha akad otthon, szórjuk meg a kész köretet pirított, aprított földimogyoróval vagy dióval.
Rizs és gabonák
Bátran tálalhatunk egyszerű gabonaköreteket karácsonykor is, de azért annyit tegyünk meg, hogy ízesítjük az apró szemek főzőlevét. Ezt rengeteg úton-módon megtehetjük: használjunk egy keveset az ünnepi húslevesből vagy dobjunk egész fűszereket (fahéjrúd, szegfűszeg, csillagánizs) a fazékba, esetleg tegyük a már kifőtt gabonát eszméletlenül aromássá frissen reszelt narancs- vagy citromhéjjal és a gyümölcsök levével. Plusz tipp: már egy apró kocka vaj is rengeteget hozzáad a körethez, selymesebbé teszi az állagát, teltebbé az ízét.
Majonézes saláták
Nyilván a legegyszerűbb és legnagyszerűbb dolog, amit megtehetünk a salátáink érdekében, ha házi majonézt készítünk. Tojás és olaj úgy is akad majd otthon az ünnep környékén, ezeken kívül pedig némi izomerőre és minimális koncentrációra lesz szükségünk. A frissen aprított zöldfűszerek (menta, metélőhagyma, petrezselyem, koriander) is mind csodákra képesek.
Párolt káposzta
A jó öreg és megbízható karácsonyi köret megannyi aromával kiegészülhet, miközben csendesen, nyugalmasan párolódik a fedő alatt. Az egyik legtalálóbb párja a vörösbor, azt követi a narancslé (esetleg a kifilézett gyümölcs egészben maradt húsa), az aszalt szilva és végül a birs. Ezek közül bármelyikkel egyszerűen feldobhatjuk a káposzta amúgy szerény ízét.
Még több elegáns karácsonyi köret receptje vár:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több ötlet a konyhába, hogy szép legyen az ünnep: