Milyen nevet adhatnánk ennek a csoda köretnek? A répatekercs kicsit snassz, nem ér fel a zöldségvirágos magaslatokba, itt a küllem az irányt mutat a névválasztásban. Fantasztikusan működik a recept, egyáltalán nem olyan macerás, amilyennek látszik. Na, jó az első tekercselés kicsit izgalmas, de utána megy, mint a karikacsapás! Nézzétek, így készülnek az isteni réparózsák!
Sárgarépa
Éttermi tányérokon megszoktuk már, hogy az egyik leggyakrabb díszítőelem a répából, esetleg uborkából vágott kakastaréj formájú dizájncsoda, egy kevés salátára ültetve. A réparózsa révén egy új oldaláról mutatkozik be a talán leggyakrabban használt gyökérzöldségünk, a sárgarépa. Mindenképpen szép, egyenes, szabályos formájú répákat vásároljunk. Ismeritek az örök szabályt: amelyik répának nyersen nincs jó íze, az sajnos hőkezelés után sem lesz finom, úgyhogy kóstolásra fel, aztán azt a fajtát használjátok, amelyik a legédesebb, legroppanósabb, legfrissebb!
Mandolin
Sajnos ezt a műveletet, mármint a répa csíkozását nem tudjuk egy sima, éles késsel elvégezni, szükségünk lesz hozzá egy zöldségszeletelő mandolinra, hacsak nem vagyunk kínai mesterszakácsok, mert ők egy bárddal megoldják a legmeredekebb konyhai mutatványokat is. Ha jól emlékszem, ezeket a réparózsákat is egy ázsiai tévéműsorban láttam, helyi nyelven. Ott szójaszószt használtak, én egy kicsit európaibb mederbe tereltem a recept fonalát.
Balzsamecet
Le sem tagadhatnám, hogy az olasz konyha a szívem csücske. Ennek egy kicsit ellent mond, hogy régen ki nem állhattam a balzsamecetet, de megvolt rá az okom: mindent ezerrel lelocsoltak vele, és olyan erős az íze, hogy csak ezt lehetett érezni. Aztán amikor megismerkedtem a modenai, sűrű balzsamecettel, akkor rájöttem, hogy lehet ezt így, jól is készíteni. Nem locsolom szanaszéjjel, csak a megfelelő helyekre, például a csodaszép réparózsa nyakába!
Méz
Karamellizálhatunk barna cukrot is, de a jó sűrű virágméz még erősebb ízlöketet ad a répának.
Ebből nyugodtan csorgathatunk még párolás közben a tekercsek tetejére. Klassz, ragacsosak lesznek tőle. A tekercsek fordításánál mindig vegyünk igénybe egy vékonyszélű lapátot, esetleg egy plusz villát, ezekkel forgassunk. Amikor elkészültek, hagyjuk kicsit hűlni, csak utána szabadítsuk meg a kötözőtől őket.
Díszítés
Előre pirítsunk fenyőmagot, ugye, milyen karácsonyi így? Fenyő nélkül nincs karácsony! A sűrű balzsamecettel, főleg, ha az üvegének jó a kinyomócsöve, szép csíkokat húzhatunk a réparózsák tetejére. Petrezselyem mindenhol jól mutat, egy kis zöld szórás itt is mehet a köret tetejére.
Tálalás
Karfiolpürén, burgonyapürén jól mutat, de babos vagy sima hummuszra is ültethetjük, a salátáról nem beszélve. A következő cikkemben viszont megmutatom a tutit, vegán menüopcióként bundázott padlizsánt készítek a réparózsa mellé, hogy a rántott ételek szerelmesei is megtalálják az ez évi karácsonyi kedvencüket!
Fotók és recept: Bagdi Gréta
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szépség Grétitől: