A legszebb karácsonyi köret olcsón – Csinos, mézes répatekercsek

Megéri tekercselni, hogy ilyen szép köretet adhassatok a karácsonyi sült mellé!

Milyen nevet adhatnánk ennek a csoda köretnek? A répatekercs kicsit snassz, nem ér fel a zöldségvirágos magaslatokba, itt a küllem az irányt mutat a névválasztásban. Fantasztikusan működik a recept, egyáltalán nem olyan macerás, amilyennek látszik. Na, jó az első tekercselés kicsit izgalmas, de utána megy, mint a karikacsapás! Nézzétek, így készülnek az isteni réparózsák!

Réparózsa köret - receptért kattints a képre!

Sárgarépa

Éttermi tányérokon megszoktuk már, hogy az egyik leggyakrabb díszítőelem a répából, esetleg uborkából vágott kakastaréj formájú dizájncsoda, egy kevés salátára ültetve. A réparózsa révén egy új oldaláról mutatkozik be a talán leggyakrabban használt gyökérzöldségünk, a sárgarépa. Mindenképpen szép, egyenes, szabályos formájú répákat vásároljunk. Ismeritek az örök szabályt: amelyik répának nyersen nincs jó íze, az sajnos hőkezelés után sem lesz finom, úgyhogy kóstolásra fel, aztán azt a fajtát használjátok, amelyik a legédesebb, legroppanósabb, legfrissebb!

Mandolin

Sajnos ezt a műveletet, mármint a répa csíkozását nem tudjuk egy sima, éles késsel elvégezni, szükségünk lesz hozzá egy zöldségszeletelő mandolinra, hacsak nem vagyunk kínai mesterszakácsok, mert ők egy bárddal megoldják a legmeredekebb konyhai mutatványokat is. Ha jól emlékszem, ezeket a réparózsákat is egy ázsiai tévéműsorban láttam, helyi nyelven. Ott szójaszószt használtak, én egy kicsit európaibb mederbe tereltem a recept fonalát.

Balzsamecet

Le sem tagadhatnám, hogy az olasz konyha a szívem csücske. Ennek egy kicsit ellent mond, hogy régen ki nem állhattam a balzsamecetet, de megvolt rá az okom: mindent ezerrel lelocsoltak vele, és olyan erős az íze, hogy csak ezt lehetett érezni. Aztán amikor megismerkedtem a modenai, sűrű balzsamecettel, akkor rájöttem, hogy lehet ezt így, jól is készíteni. Nem locsolom szanaszéjjel, csak a megfelelő helyekre, például a csodaszép réparózsa nyakába!

Szójaszósszal vagy balzsamecettel is jó a réparózsa, receptet itt találsz hozzá!

Méz

Karamellizálhatunk barna cukrot is, de a jó sűrű virágméz még erősebb ízlöketet ad a répának.

Ebből nyugodtan csorgathatunk még párolás közben a tekercsek tetejére. Klassz, ragacsosak lesznek tőle. A tekercsek fordításánál mindig vegyünk igénybe egy vékonyszélű lapátot, esetleg egy plusz villát, ezekkel forgassunk. Amikor elkészültek, hagyjuk kicsit hűlni, csak utána szabadítsuk meg a kötözőtől őket.

Díszítés

Előre pirítsunk fenyőmagot, ugye, milyen karácsonyi így? Fenyő nélkül nincs karácsony! A sűrű balzsamecettel, főleg, ha az üvegének jó a kinyomócsöve, szép csíkokat húzhatunk a réparózsák tetejére. Petrezselyem mindenhol jól mutat, egy kis zöld szórás itt is mehet a köret tetejére.

Tálalás

Karfiolpürén, burgonyapürén jól mutat, de babos vagy sima hummuszra is ültethetjük, a salátáról nem beszélve. A következő cikkemben viszont megmutatom a tutit, vegán menüopcióként bundázott padlizsánt készítek a réparózsa mellé, hogy a rántott ételek szerelmesei is megtalálják az ez évi karácsonyi kedvencüket!

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...