Karácsonyi kedvenceink

Kivételesen nem hónap elején, hanem közvetlenül a decemberi ünnepek előtt jelentkezünk a kedvenceinkkel - ezek a szerkesztőség karácsonyi kedvencei!

Anna

Narancsos lilakáposzta recpet

A szentesti menü már évek óta az én feladatom, a 80 fokon sült marhahúst szerdán már be is pácoltam, szépen megérik kedd délutánra. Jó négy órán át sül, hogy mire az asztalra kerül, omlós és elképesztően ízletes legyen, ez a pár óra pedig lehetővé teszi, hogy az egyik kedvenc ünnepi konyhai foglalatosságomnak hódoljak, a köretkészítésnek. Ilyenkor végre szabadon túlzásba eshetek. Nigella-féle gesztenyés-szalonnás kelbimbó, citrusos krumplipüré, spárga, hagymás krumplisaláta és sorolhatnám. Az év többi napján lebeszélhető vagyok a tetemes számú és mennyiségű köretkészítésről, de ilyenkor sajnos hajthatatlan vagyok. Ennek következményeként általában köretet eszünk körettel egy jó pár napig. Jöjjön három kedvenc, amit szívesen viszontlátnék az ünnepi asztalon.


Kitti

Sült kacsacomb 3. recpet

Bár az év jelentős részében próbálok kevesebb húst enni (ehhez még hozzáadódik az ételek energiatartalmával vívott állandó Dávid-Góliát harcom), karácsonykor elengedem a gyeplőt, és a legjobb húsokat használom. Idén töltött káposzta projektbe fogok, mert eddig egyszer sem volt türelmem végigcsinálni a procedúrát, de most rászánok egy napot. Pár éve a kacsahúsról vagyok képtelen lekattanni, muszáj ennem belőle, sült kacsacombbal engem nagyon boldog emberré lehet tenni. Bejglit is gyártok (idén, költözés után, és nagy konyhaasztal híján az íróasztalomon nyújtom), illetve ÍzHuszár meglehetősen fogamra való szilvalekváros máktortáját is elkészítem. Boldog karácsonyt mindenkinek!

Hagymalekvár 1.

A lilahagyma nem futott be nagy karriert a magyar konyhában. Való igaz, hogy a hamisítatlan paraszttálat el sem tudjuk képzelni nélküle és belekerül még egy-két salátába is, azonban ...

Szilvalekváros máktorta liszt nélkül

Ebben az esetben a dizájn szülte a receptet. Pontosabban még tavaly tél végén szerettem volna egy fehér csipke mintás sütit alkotni, úgyhogy ehhez kerestem a receptet. A lényeg az volt, ...


Gréti

Töltött káposzta gazdagon Grétitől recept

Nehéz egy dolgot kiválasztanom, mint kedvenc karácsonyi étel. Elsőre biztosan rávágom, hogy: töltött káposzta. De ha a megannyi finomsággal hívogató ünnepi asztalra gondolok, rögtön tudom folytatni a sort: töltött tojás, lencsesaláta, kacsasült, libamáj. Itt és most viszont csak egy lehetőségem van, úgyhogy maradok a töltött káposztánál. Szeretem szabolcsiasan édes káposztába tekerve és paradicsommal sűrítve, de imádom savanyú káposztából készítve is. A fő, hogy nagyon sok füstölt husi és kolbász legyen benne, ez adja meg a zamatát. Idén is készítek káposztát, méghozzá a savanyú változatot, és lehet, hogy kaprot is teszek bele, tejföllel pedig biztosan telepakolom a hűtőt. Én magam nem rontanám el az ízét semmilyen tejtermékkel, de tudom, hogy a családom él-hal a tejfölös-káposztás, füstölt ízekben gazdag szaftért.

Karácsonyi egybesült fasírt

Egy békebeli hangulatú, budai étteremben készítik ezt a fasírtot Karácsonykor a kedves törzsvendégek számára. A tulajdonos hölgy a valódi receptet – mely libamájjal íródott ...

Mustáros - tojásos lencsesaláta

A hiedelem szerint, ha szilveszter és újév napján sok lencsét eszik az ember, az elkövetkezendő évben azt a pénztárcája se fogja bánni. Hát ezen igazán ne múljon, így nálunk a ...


Nora

Lazac céklaágyon recept

Karácsonykor a legtöbb ünnepi asztalon óriási sült-, illetve töltött húsok kapnak helyet - ahogyan nálunk is, de bevallom, én nem vagyok oda értük. Minden évben ugyanazt a menüt esszük a családdal: halászlé és töltött pulyka málnaszósszal. Ebből én főleg a szószt és a zsemlés tölteléket fogyasztom előszeretettel (mert az valami isteni), a vacsora elpusztítása után pedig általában alig várom a másnapot. Ilyenkor jönnek ugyanis a nagy kedvenceim: gomba- vagy spárgaleves, mákos guba és hal! Na ez az igazán nekem való. Zöldség és szénhidrát jöhet minden mennyiségben, na meg a tojáslikőr - anélkül nem is igazi a karácsony!

Odett göcseji gombalevese

Odett a zalai konyha egyik népszerű receptjét, a göcseji gombalevest készítette nekünk, az édesanyja receptje alapján. A végeredmény osztatlan sikert aratott!

Mákosguba 3.

Bíró Lajos Kossuth kiflije adta az ötletet, hogy a mákosgubát is hasonlóan készítsem el. A tojás és a tejföl, ami a hagyományos mákosgubában nem szerepel, finomabbá tette.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...