Anna
A szentesti menü már évek óta az én feladatom, a 80 fokon sült marhahúst szerdán már be is pácoltam, szépen megérik kedd délutánra. Jó négy órán át sül, hogy mire az asztalra kerül, omlós és elképesztően ízletes legyen, ez a pár óra pedig lehetővé teszi, hogy az egyik kedvenc ünnepi konyhai foglalatosságomnak hódoljak, a köretkészítésnek. Ilyenkor végre szabadon túlzásba eshetek. Nigella-féle gesztenyés-szalonnás kelbimbó, citrusos krumplipüré, spárga, hagymás krumplisaláta és sorolhatnám. Az év többi napján lebeszélhető vagyok a tetemes számú és mennyiségű köretkészítésről, de ilyenkor sajnos hajthatatlan vagyok. Ennek következményeként általában köretet eszünk körettel egy jó pár napig. Jöjjön három kedvenc, amit szívesen viszontlátnék az ünnepi asztalon.
Kitti
Bár az év jelentős részében próbálok kevesebb húst enni (ehhez még hozzáadódik az ételek energiatartalmával vívott állandó Dávid-Góliát harcom), karácsonykor elengedem a gyeplőt, és a legjobb húsokat használom. Idén töltött káposzta projektbe fogok, mert eddig egyszer sem volt türelmem végigcsinálni a procedúrát, de most rászánok egy napot. Pár éve a kacsahúsról vagyok képtelen lekattanni, muszáj ennem belőle, sült kacsacombbal engem nagyon boldog emberré lehet tenni. Bejglit is gyártok (idén, költözés után, és nagy konyhaasztal híján az íróasztalomon nyújtom), illetve ÍzHuszár meglehetősen fogamra való szilvalekváros máktortáját is elkészítem. Boldog karácsonyt mindenkinek!
Gréti
Töltött káposzta gazdagon Grétitől recept
Nehéz egy dolgot kiválasztanom, mint kedvenc karácsonyi étel. Elsőre biztosan rávágom, hogy: töltött káposzta. De ha a megannyi finomsággal hívogató ünnepi asztalra gondolok, rögtön tudom folytatni a sort: töltött tojás, lencsesaláta, kacsasült, libamáj. Itt és most viszont csak egy lehetőségem van, úgyhogy maradok a töltött káposztánál. Szeretem szabolcsiasan édes káposztába tekerve és paradicsommal sűrítve, de imádom savanyú káposztából készítve is. A fő, hogy nagyon sok füstölt husi és kolbász legyen benne, ez adja meg a zamatát. Idén is készítek káposztát, méghozzá a savanyú változatot, és lehet, hogy kaprot is teszek bele, tejföllel pedig biztosan telepakolom a hűtőt. Én magam nem rontanám el az ízét semmilyen tejtermékkel, de tudom, hogy a családom él-hal a tejfölös-káposztás, füstölt ízekben gazdag szaftért.
Nora
Karácsonykor a legtöbb ünnepi asztalon óriási sült-, illetve töltött húsok kapnak helyet - ahogyan nálunk is, de bevallom, én nem vagyok oda értük. Minden évben ugyanazt a menüt esszük a családdal: halászlé és töltött pulyka málnaszósszal. Ebből én főleg a szószt és a zsemlés tölteléket fogyasztom előszeretettel (mert az valami isteni), a vacsora elpusztítása után pedig általában alig várom a másnapot. Ilyenkor jönnek ugyanis a nagy kedvenceim: gomba- vagy spárgaleves, mákos guba és hal! Na ez az igazán nekem való. Zöldség és szénhidrát jöhet minden mennyiségben, na meg a tojáslikőr - anélkül nem is igazi a karácsony!