Az őszi és téli konyha egyik remeke a sült kacsa, melynek ízével egyszerűen nem lehet betelni. Ropogós, barna külső és puha, szaftos és omlós belső jellemzi szerintünk ezt a számtalan módon ízesíthető, tökéletes szárnyast, elkészítésekor azonban nem árt néhány jó tanácsot megfogadni. Egészben, vagy csak a combját, esetleg csak a mellét szeretnéd megsütni? Akkor jó helyen jársz!
Az egészben sült kacsa
Sokan sokféle módon készítik el a kacsasültet. A klasszikus és legegyszerűbb fűszerezés nagyjából 3 perc alatt megvan, a sütés azonban hosszadalmas tud lenni, nem mindegy ugyanis, mekkora kacsával van dolgunk.
Mielőtt nekikezdenénk a fűszerezésnek, mossuk át jól a húst, az esetleges tollmaradványokat szedjük le, a lenyúló bőrdarabokat vágjuk le (ezeket kisüthetjük később). A zsírosabb részeknél szurkáljuk meg a bőrt egy hústű vagy hegyes kés segítségével, ügyelve arra, hogy a bőrt ne szúrjuk át. Egy éles kés segítségével vagdossuk be a bőrt először hosszában majd széltében, így nemcsak szép lesz majd a hús, de nem is ugrik össze sütés közben.
Ezután jöhet az ízesítés, melyet abszolút mindenkinek a saját ízlésére bízunk, mi csak a legegyszerűbb módszert írjuk le, ez pedig a sózás, jó vastagon. Ha van időnk, akár egy éjszakán át is hagyhatjuk, hogy a só szépen megpuhítsa a bőr és a hús egy részét, pár óra pihentetés mindenképpen ajánlott. Egy plusz tipp: a nagyobb szemű tengeri só elképesztően jó ízt ad a kacsának. A zöldfűszereket inkább a kacsa hasüregébe rakjuk félre, néhány ág friss rozmaring mehet bele, illetve a lenyesett bőrdarabok is mehetnek az üregbe, szaftosabbá teszik a készülő ételt.
Ha különlegesebb ízesítésre vágysz, íme néhány extra recept:
Ha megvagyunk az ízesítéssel, és hagytuk kicsit pihenni a húst, melegítsük fel a sütőt 250°C-ra (nem kell megijedni, csak kis időre kell ilyen forróság) és a kacsát mellével lefelé fektetve tegyük be a tepsibe 20 percre sülni, pirulni. Ha az idő letelik, tekerjük le a hőfokot kb. 160°C-ra, és hagyjuk a húst sülni. Kilónként (az eredeti, nyers súlyra gondolunk) 35-40 perc sütés szükséges, és minden ilyen időintervallum lejártakor érdemes fordítani egyet a kacsán, így biztosan egyenletesen átsül majd.
A kacsacomb
Omlós, puha hús és ropogós bőr? Sima ügy!
A szépen megtisztított, sütésre előkészített kacsacomboknak a bőrét egy éles késsel bekockázzuk, és jól besózzuk, a sütőt felforrósítjuk 220 °C-ra.
Egy tepsibe fektetjük a combokat a bőrükkel lefelé, és betesszük a forró sütőbe.
Addig hagyjuk így őket (kb. 45-60 perc), míg világos aranybarna lesz a bőrük. Ezalatt tökéletesen kisül az összes zsírja!
Ha nagyon sok zsírja lett, nyugodtan kiszedhetünk belőle, elég a további sütéshez kb. 0,5 cm magasan a zsír a tepsiben, mert úgyis fog még kisülni belőle.
Vegyük vissza a sütő hőfokát 190-200°C-ra!
Ekkor megfordítjuk a combokat, és így is sütjük egy ideig, míg a húsos oldal is aranybarnás nem lesz. Ez nagyjából 25-30 perc.
Ha fiatal kacsát sikerült vásárolnunk, akkor ennyi idő alatt tökéletesen puha, omlós lesz a hús. (Egy villával, hústűvel ellenőrizzük!) A bőréből pedig kisült az összes zsírja.
Ha nem: akkor egy alufóliával nagyon szorosan lefedjük a tepsit, és kb. 25-30 percig tovább sütjük. A végén levesszük a fóliát, és sütjük még pár percet, hogy finom ropogós legyen a bőre.
Egy finom rosé kacsamell
Ehhez az ételhez nemcsak a sütőre, a főzőlapra is szükségünk lesz.
A kacsamelleket deszkára tesszük, és éles késsel beirdaljuk a bőrét. 15 percig pihentetjük, majd mindkét oldalukat sózzuk és borsozzuk.
A bőrös felükkel lefelé serpenyőbe tesszük, és közepes lángon 5 percig sütjük, majd megfordítjuk, és így is sütjük 5 percig. Előmelegített sütőbe tesszük a serpenyővel együtt, és 160°C-on sütjük további 15 percig.
Rácsra tesszük kb. 15 percre, félidőben egyszer megfordítjuk, majd éles késsel felszeleteljük. Nagy szemű tengeri sóval megszórjuk.
Ha a sütési hőfokokat és időket betartjuk, és sütés közben néha-néha egy hústű segítségével lecsekkoljuk, átpuhult-e már a hús, biztosan nem érhet minket csalódás. Köretnek párolt lila káposztát , burgonyát vagy batátát ajánlunk, ez az összeállítás tökéletes ünnepi fogás lesz!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket olvastad már?
Így lehet repedésmentes a sült hurka és kolbász – megfejtettük...
Víz vagy zsír aláöntésével, villával vagy fogpiszkálóval kiszúrva, esetleg minden nélkül – hurkát és kolbászt sütöttünk, minden módszert tesztelve. Jöjjön az ítélet.
GrétiSzerintünk ez a tökéletes, sűrű pörköltszaft 5 titka
Ahány ház, annyi pörkölt, abban viszont általában nagy az egyetértés, mitől lesz az étel igazán szaftos és sűrű.
NosaltyÍgy készülj elő a karácsonyi sütésre a konyhádban, ha jót...
Ha imádsz sütni, és alig várod a karácsonyi időszakot, mutatunk néhány egyszerű trükköt, hogy le is tudd nyűgözni a családot, de mégse töltsd a konyhában az ünnepeket.
Nábelek Zsófi