4 karácsonyi étel, amiből mindenki csak a sajátját szereti

Minden családnak megvannak a maga hagyományos, minden évben visszatérő karácsonyi ételei: ezeket szeretjük, imádjuk, de csak otthon. Másnak a bejglije, halászleve vagy töltött káposztája? Na, abból inkább nem kérünk, köszönjük!

A karácsony egyet jelent az egymást érő baráti és rokonsági vendégségekkel, ahol a végtelenségig leszünk traktálva mindenféle ételekkel és italokkal. Nemet mondani nem szabad, még akkor sem, ha már pukkadásig ettük magunkat, vagy akkor, ha már első ránézésre tudjuk, hogy a nekünk kínált falat nem lesz olyan finom, mint a saját, családi verziónk. Ilyenkor nem tehet mást az emberfia, mint hogy egy kínos mosollyal elfogyaszt mindent, aztán hazafelé, a kocsiban jól kivesézi, hogy a házigazdák melyik karácsonyi ételt készítik teljesen máshogyan, mint ahogy azt kéne.

4 karácsonyi étel, amiből mindenki csak a sajátját szereti

Nos, igen, tényleg igaz a mondás, hogy „ahány ház, annyi szokás”. Nem kell mindent ugyanúgy főznünk-sütnünk, ebben a sokszínűségben rejlik a gasztronómia egyik szépsége. Persze egy kicsit élcelődni azért lehet a témán, ez a cikk is leginkább ebből a humoros okból született.

Bejgli

Az egyik legikonikusabb karácsonyi sütemény több ponton is elbukhat: a tészta, a töltelék, ezek szárazsága vagy nedvessége, a belehelyezett mazsola mind olyan faktorok, amelyek mentén megannyi bejglipermutáció születhet országszerte.

Ez pedig nyilván azt is jelenti, hogy ha valaki már csak egy kicsit is máshogy készíti a saját bejglijét, akkor az fel fog tűnni nekünk.

Ünnepi bejgli

Az örök karácsonyi kérdés: házi legyen a bejgli vagy bolti? Aki kipróbálja ezt a receptet, hamar rájön majd, hogy a bejgli igenis otthon készítve a legfinomabb. Az elkészítésbe ...

Anyukám mákos és diós bejglije

Anyukám ünnepkor átlag 10 rúd bejglit süt, de ez a szám nem fix, volt már, hogy 17 is összejött. Szegény nem készült bejglikészítő kisiparosnak, de a szerelem meg a beetető fázis ...

Halászlé

A halászlé már csak azért is jelent kihívást, mert Magyarország különböző területein máshogy készítik. Ha nem szeretjük a pontyot, a gyufatésztát vagy a belsőséget, könnyen belefuthatunk a vendégségben egy-egy olyan hallébe, amit inkább kihagynánk.

Ezen kívül pedig még ott vannak azok az eltérések, amelyek a háztartási szokások különbözőségeiből származnak: van, aki túl hígra vagy nem elég paprikásra főzi a levest, vagy egyszerűen csak nem kínál mellé kenyeret.

Karácsonyi vegyes halászlé

Szegedi vagy bajai, gyufatésztával vagy kenyérrel, passzírozva vagy hagyományosan, patkóval vagy harcsafilével...  Megannyi lehetőség, rengeteg elkészítési forma, de egy valami ...

Korhely pontyhalászlé

A halászlének van egy sokadik alternatívája, amiben nem a tészta vagy a passzírozás a lényeg, hanem, hogy citrommal és tejföllel, korhely módra készítjük el. A bajai és szegedi ...

Töltött káposzta

Szintén nehéz téma a töltött káposzta, hiszen létezik savanyú és friss káposztás, sőt, paradicsomos verzió is. És míg ezek a saját nemükben mind teljesen elfogadható ételek, nem mindenkinek jön be az összes fajta.

Felmerül még a rizs-hús arányának, az aprókáposzták jelenlétének és a tejföl használatának kérdése is: hiszen egyáltalán nem mindegy.

Sajtos rúd

Jó esetben a vendégváró sajtos belül puha, szétomlik a szánkban, a sajt pedig kellemesen pirult rajta. Persze sajnos nem minden eset jó: gyakran kaphatunk a tányérról száraz, fűrészporszerű, fullasztó darabokat.

Négysajtos stangli

Ha igazán sajtos rudacskákkal szeretnéd meglepni a családot, akkor próbáld ki ezt a receptet! Ideje sem lesz kihűlni!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több karácsonyi tartalom:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...