16 izgalmas és színes gasztronómiai könyv, ami ajándéknak is tökéletes

Hamarosan itt van az év legszebb ünnepe, ha pedig szívesen lepnéd meg szeretteidet valamilyen értékes, szórakoztató, izgalmas gasztronómiai könyvvel, mi most segítünk, hogy könnyebb legyen a választás.

Nincs karácsony könyvek nélkül! Egy jó könyv egy életre szól, kedves és tanulságos történetekkel, hasznos leckékkel, emlékezetes élményekkel tölt fel minket, ha pedig szerettünknek akarnánk valamilyen szuper könyvélményt ajándékozni, most itt a lehetőség, idén ugyanis még a szokottnál is több gasztronómiai könyv jelent meg. Nem tudod, mit ajándékozz? Nézd meg ezeket a könyveket, és hidd el, a lista végére már azt is tudni fogod, mivel lepd meg idén saját magadat.

Amanda Yee: Jóbarátok – A hivatalos szakácskönyv

Jóbarátok – A hivatalos szakácskönyv

Végre megjelent a könyv, amire már rengetegen vártak! Hiába telt el 15 év a sorozat utolsó részének megjelenése óta, a Jóbarátok még ma is rengeteg embert vonz. A hivatalos szakácskönyv számos receptet tartalmaz, megtaláljuk benne Monica hálaadásnapi pulykáját, Rachel húsos trüffeljét vagy Ross kedvenc pulykás szendvicsét (amit ellopnak a munkahelyén) is, ez pedig még közel sem minden! A könyv tele van a sorozat ikonikus epizódjainak fotóival, főzési tippekkel, a receptek mellett pedig egy-egy kis történet is olvasható arról, pontosan melyik epizódban jelent meg az adott fogás. A Jóbarátok szakácskönyve rendkívül szórakoztató, színes és nosztalgikus, rajongóknak kötelező!

Megvásárolható: 6490 forint; 21. század kiadó

Dan Buettner: A hosszú élet ízei – 100 recept, hogy 100 évig élj

Dan Buettner: A hosszú élet ízei – 100 recept, hogy 100 évig élj

Loma Linda, Okinava-szigetek, Szardínia, Ikaria, Costa Rica – ezek földünk Kék Zónái, mely helyeken az emberek a legtovább élnek. Vajon mi lehet a hosszú élet titka? A szerző, Dan Buettner évek óta kutatja a titkot, a világ különböző részeit bejárva pedig úgy tűnik, meg is találta a válaszokat: nemcsak gyönyörű képeket és különleges recepteket, de életvezetési tanácsokat is találunk, amelyeket sok esetben 100 évnél idősebb emberek osztottak meg a szerzővel. A könyv csodálatos fotókkal illusztrálja a szerző utazását. Ajándékozzuk a kötetet fiatalabb vagy idősebb korosztálynak, ezt a könyvet mindenki szívesen fogja lapozgatni a hosszú élet titkát kutatva.

Megvásárolható: 6999 forint; Open Books kiadó

Tóthné Libor Mária: Limara vendégvárói

Tóthné Libor Mária: Limara vendégvárói

A Limara vendégvárói egy igazi különlegesség, amelyet még az is imádni fog, aki eddig félt az édes és sós sütemények elkészítésétől. Tóthné Libor Mária három sikerkönyv után most egy egész kötetet szentel a legfinomabb kelt tésztás, piskótás és sütés nélküli sütemények világának, a könyvben található receptek pedig nemcsak hogy közérthetőek, alaposak és könnyen követhetőek, a receptek melletti illusztrációk még a félénk otthoni cukrászokat is arra sarkallják, hogy egytől egyig próbálják ki az összes receptet. A klasszikus pozsonyi kifli vagy az aranygaluska receptjei mellett olyan különleges finomságokat is megtalálunk, mint a perecgolyó vagy a címlapon is látható, csokoládéba burkolt mézes puszedli. Ezt a letisztult, csodás képekkel illusztrált könyvet minden kezdő és haladó cukrász imádni fogja, nyugodtan merjük mondani, hogy igazi alapdarab a könyvespolcon!

Megvásárolható: 6000 forint; Csipet kiadó

Jamie Oliver: Együtt

Jamie Oliver: Együtt

A világ egyik leghíresebb angol séfjét sem kerülte el az elmúlt két évet felölelő pandémia.  Jamie Oliver új könyvében arra törekedett, hogy az ember ne feledje el, mekkora öröm van abban, ha együtt lehet a család, ha áthívhatjuk a barátokat. és együtt, a közös étkezések által kovácsolódhatunk össze egy még erősebb közösséggé. Az idén megjelent szakácskönyvben nagyon jól átgondolt receptekkel sőt, egész menükkel találkozhatunk. Könnyen elkészíthető, nem túlgondolt, mégis különleges ízvilágú receptek gyűjteménye az Együtt, ünnepi alkalmakra és hétköznapi vacsorákra is egyaránt találunk benne recepteket. Ne féljünk variálni sem, a Jamie által összeállított menük egyfajta útmutatók csupán, az előételeket, a főételeket és a desszerteket is érdemes szabadon összeválogatni. Jamie Oliver követői ezúttal sem fognak csalódni, ez a könyv pedig mind a négy évszakra tartogat nekünk különleges meglepetéseket.

Megvásárolható: 7999 forint; Park Könyvkiadó

Krausz Gábor: Családom és egyéb receptfajták

Krausz Gábor: Családom és egyéb receptfajták

A neves magyar séf könyve egy hazánkban kevéssé ismert műfajt mutat be: a könnyed levesek, tartalmas főételek és ízléses desszertek mellett nemcsak Gábor szakmai múltját ismerhetjük meg, de magánéletének olyan részleteit is, melyeket eddig sehol máshol nem olvashattunk. Krausz Gábor első saját könyvét a kezében tartva az olvasó egy kész képet kap arról, hogyan lett a vadóc, a főzés iránt aligha érdeklődő fiúból külföldön is ismert séf, televíziós személyiség és apa. Tűpontos receptek, tippek és csodálatos képek, a Családom és egyéb receptfajták egy igazán tartalmas könyv, nem csak a gasztronómia szerelmeseinek.

Megvásárolható: 5999 forint; Partvonal kiadó

Náray Tamás: Viva España – Kedvenc spanyol süteményreceptjeim

Náray Tamás: Viva España – Kedvenc spanyol süteményreceptjeim

Alig két éve, hogy megjelent Náray Tamás első recepteskönyve, most újabb csodálatos sütemények várnak ránk. Az Utolsó reggeli Párizsban a francia cukrászat remekeit vette górcső alá, most pedig a spanyol konyha édes fogásai kerülnek főszerepbe. A közel 60 receptet tartalmazó könyv egész Spanyolországot bejárja, a gyümölcsös süteménycsodák pedig minket is azon nyomban a tengerpartra repítenek. Minden recepthez tartozik egy-egy rövid történet, leírás is, ezek által pedig még közelebb érezzük magunkat ahhoz a világhoz, amelyet Náray Tamás prezentál.

Megvásárolható: 6990 forint; BOOOK kiadó

Ruzsics Ilona: Sütés-főzés ABC – Csak képről olvasóknak

Ruzsics Ilona: Sütés-főzés ABC – Csak képről olvasóknak

Ruzsics Ilona könyve igazi hiánypótló alkotás, amely rengeteg embernek segíthet a mindennapokban főzni. Ilona gyógypedagógusként tevékenykedik, könyve pedig igazából mindenkinek ajánlott, aki nem, vagy csak nehezen tud azonosulni a díszesebbnél díszesebb gasztronómiai kiadványokkal. Ezt a könyvet mindenki megérti: azok is, akik most kezdik az önálló életet, és azok is, akik nehezen értik meg a kacifántos szövegeket. Ez a kiadvány egyaránt szól a fiatal, főzni csak most tanuló szakácsoknak, szól a demenciával küzdőknek és azoknak is, akik csak képről tudnak olvasni. A fázisfotókkal teli szakácskönyvben klasszikus, hétköznapi, mégis tartalmas és finom ételek sorakoznak fel egymás után, segít eligazodni az adagolások, a fűszerezés világában, és minden fontos intézkedést leír, ami ahhoz szükséges, hogy biztonságosan dolgozhasson a konyhában az is, akinek minden érzéke adott a főzéshez, és az is, akinek némi útmutatásra van szüksége.

Megvásárolható: 5490 forint; Smaragd kiadó

Beh Mariann: Levendula

Beh Mariann: Levendula

A Bazsalikomos kert alapítója egy hirtelen jött ötlet által kezdett el írni a levenduláról. A kertészmérnök könyve nemcsak hogy nagyon részletesen írja le ennek a közkedvelt és népszerű növénynek minden jellemzőjét, de olyan csodálatos illusztrációkkal is kiegészül, melyek a laikus levendulakedvelőknek is meghozzák a kedvet ahhoz, hogy kertükbe honosítsák a lila virágzatú növényt. A szakszerű ismertetőket követően a levendula különböző felhasználási módjait, illetve sokszínű, különleges és illatos recepteket találunk, melyeket nem csak a nyári időszakban érdemes kipróbálni.

Megvásárolható: 6990 forint; BOOOK kiadó

Szabadfi Szabolcs, Trogmayer Éva: Labi, az erdő pékje – Kovászmesék receptekkel

Szabadfi Szabolcs, Trogmayer Éva: Labi, az erdő pékje – Kovászmesék receptekkel

A Labi, az erdő pékje nemcsak hogy egy nagyon kedves történet, felnőttek és gyerekek számára egyaránt érdekes lehet az a sok recept és tipp, amelyet Szabadfi Szabolcs, vagyis Szabi, a pék mutat be nekünk. A Baracsi Gabi rajzaival illusztrált könyv elképesztően szórakoztató és tanulságos történeteket mesél el, a szereplőkről készült rajzokat nem lehet nem imádni, és ki tudja, lehet, hogy egy nap majd a kisgyermekből lett felnőttek is ebből a könyvből tanulnak meg kenyeret sütni.

Megvásárolható: 4200 forint; HVG könyvek

Bertényi Gábor, Nemes Nóra: Az elég jó konyha

Bertényi Gábor, Nemes Nóra: Az elég jó konyha

Bertényi Gábor több mint tíz éve foglalkozik a fenntartható élelmiszerrendszerek létrehozásával, társszerzője, Nemes Nóra pedig újságíróként és utánozhatatlan receptek szerzőjeként (és igen, kicsit elfogultak vagyunk, hiszen Nóra egykor éppen a Nosalty oldalát erősítette) tevékenykednek a mindennapokban. Így született meg együttes munkájukból az Elég jó konyha, mely számos fejezeten keresztül, évszakok szerint mutatja be a fenntartható táplálkozás fontosságát, lehetőségeit, valamint a hazai termelők előállítási módszereit, termékeit. Az informatív, mégis könnyen érthető és szórakoztató leírások gyönyörű receptekkel egészülnek ki. Ha a jövő évben te is változtatni akarsz az életmódodon, vásárlási szokásaidon, vagy esetleg valaki mást szeretnél a fenntarthatóbb megoldások útjára vezetni, ez a könyv kiváló választás teli érdekes, hasznos, innovatív megoldásokkal és persze szuper receptekkel.

Megvásárolható: 6499 forint; Open Books

Kárai Dávid: Ki mint vet

Kárai Dávid: Ki mint vet

A gasztroblogger legújabb könyve hasonló koncepciót követve óriási odaadással mutatja be a magyarországi termelők munkásságát és küldetését, mindezt pedig csodálatos saját receptekkel egészíti ki. A kötet nagy hangsúlyt fektet a sokszínűségre, a lényeg azonban egy téma köré épül: hogyan kerül a termelőtől az asztalra az étel. A Ki mint vet egy csodásan megalkotott könyv, melyben nemcsak a receptfotók nyűgözik le az embert, de a történetekhez mellékelt életképek is.

Megvásárolható: 9500 forint; Kárai Dávid

Andrew Rea: Filmek terítéken – Babish 100 receptje kedvenc filmjeink és sorozataink alapján

Andrew Rea: Filmek terítéken – Babish 100 receptje kedvenc filmjeink és sorozataink alapján

Filmfalóknak kötelező darab a Youtube-ról ismert videoblogger könyve. A Binging with Babish nevű videós csatorna arca az elmúlt 100 év filmjeinek és sorozatainak legjobb, legikonikusabb ételeit gyűjtötte össze kezdve a L'ecsó című meséből ismert francia eatatouille-tól a Tini nindzsa teknőcök pizzáján keresztül egészen Forrest Gump ráksalátás szendvicséig. Színes, izgalmas szakácskönyv, melynek lapozgatása közben máris egy egész filmes listát rakunk össze magunknak. Tökéletes ajándék filmőrült barátainknak, mi pedig külön azért is szeretjük, mert a könyvet a Nosalty egyik szerzője, Nábelek Zsófi fordította.

Megvásárolható: 7990 forint; Gabo Kiadó

Yotam Ottolenghi – Ixta Belfrage –Tara Wigley: Zamat

Yotam Ottolenghi – Ixta Belfrage –Tara Wigley: Zamat

Ugyan hogyan is lehetne jellemezni korunk egyik legnagyobb gasztronómiai alakjának legújabb könyvét? Ottolenghi kizárólag növényi alapanyagokból készült ételeken keresztül mutat meg nekünk számtalan elkészítési módszert, technikát, mindeközben észrevétlenül, mégis elemi egyszerűséggel bizonyítja be, hogy a növényi alapú táplálkozás kulcsfontosságú lesz a jövőben, átállni pedig sokkal könnyebben és gördülékenyebben, ráadásul élvezetesebben lehet, mint azt elsőre gondolnánk. Elképesztően látványos receptek és életre szóló technikák, megoldások a világ egyik legjobbjától. Ezt a kötetet egyszerre érdemes annak is megszereznie, aki még csak ismerkedik a növényi alapú étrenddel, és annak, aki már haladó szinten foglalkozik az életmódváltással, de csodás alapmű lehet azok számára is, akik szimplán csak egy új, értékes könyvet szeretnének a magukénak tudni.

Megvásárolható: 7990 forint; Gabo Kiadó

Kate Allinson – Kay Featherstone: Egészséges és finom

Kate Allinson – Kay Featherstone: Egészséges és finom

A legnépszerűbb brit ételblog, a Pinch of Nom készítői nemcsak finom és mutatós, de nagyon egészséges recepteket mutatnak be, sikerüket pedig aligha lehet kétségbe vonni, ugyanis férfiak és nők ezrei köszönhetik nekik életmódváltásuk sikerességét. Olyan hozzávalókat használnak, amelyek hozzájárulnak a fogyáshoz, mindenki számára hozzáférhetőek, és nem kényszerítenek arra, hogy kalóriákat számítgassunk vagy bizonyos összetevőket kihagyjunk, a receptek mégis megfelelnek a népszerű étrendi programoknak. Színes, szép, és finom, az egészséges táplálkozás híveinek pedig hasznos könyv.

Megvásárolható: 6990 forint; Gabo Kiadó

Kordos Szabolcs: Restaurant, Hungary

Kordos Szabolcs: Restaurant, Hungary

A neves újságíró könyve bár egy kicsit elüt koncepciójában az általunk ajánlott kiadványoktól, nagyon érdekes olvasmánynak ígérkezik, és nem csak azoknak, akiket külön érdekel az, hogyan is működik pontosan a magyar vendéglátás.

Az elmúlt években és napjainkban valóságos gasztroforradalom zajlik Magyarországon, egyre több a Michelin-csillag a hazai konyhaművészet egén. A felszín alatt azonban egy különleges világ rejtőzik, tele fényűzéssel és szemfényvesztéssel, szenvedéllyel és pénzéhséggel, titkokkal és sztorikkal. A csúcsgasztronómiában utazó fine dining éttermeken, a felkapott belvárosi bisztrókon át az ázsiai falatozókig és privát szakácsokig minden helynek, így minden séfnek, pincérnek, tulajdonosnak megvannak azok a történetei, amelyekről inkább hallgatnának, ha nem faggatta volna ki őket Kordos Szabolcs, akinek már számos szakma féltve őrzött titkaihoz sikerült közel férkőznie.

Megvásárolható: 3290 forint; 21. század kiadó

Lidl Konyha: Az étel iskolája Széll Tamással

Lidl Konyha: Az étel iskolája Széll Tamással

Idén is különleges szakácskönyvvel lepi meg a Lidl leghűségesebb vásárlóit. Az üzletlánc Széll Tamással együtt hónapokat dolgozott Az étel iskolája című könyvön, amely nemcsak hogy különleges recepteket tartalmaz, de még új főzési technológiákat is elsajátíthatunk belőle. Az új könyvben a szerzők Széll Tamás Michelin-csillagos séf irányításával a korábbi évek során megjelent könyvek tudásanyagát gyűjtötték össze és egészítették ki, hogy egy jól használható, gyakorlatias alapszakácskönyvvel támogathassák vásárlóikat a mindennapi főzésben. Az új kötet összesen 40 receptet és 40 konyhatechnológiai eljárást ismertet hat fejezeten keresztül, kiegészítésként pedig dietetikai szaktanácsokat és az ételekhez passzoló borpárosításokat is találhatunk. A kötet kereskedelmi forgalomba nem kerül, csak limitált példányszámban és az áruházlánc hűségakciója keretében juthatnak hozzá a vásárlók.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Hangolódj rá még jobban az ünnepekre!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...