Így válassz tökéletes diót a karácsonyi bejglihez

Karácsony környékén még a szokottnál is több dió fogy. Bejgli, flódni, zserbó – ez csak néhány sütemény a legfinomabb diós desszertek közül. Hogyan válassz tökéletes minőségű csonthéjast? Segítünk!

A dió nemcsak tökéletes süteménytöltelék, de valóságos egészségbomba is. Nagy mennyiségben található meg benne az A- és az E-vitamin, többféle B-vitamint is tartalmaz (a benne lévő tiamin remek izom- és idegvédő, sok benne a magnézium és a kálium is, valamint megtalálható benne a csontok megfelelő növekedéséért felelős fluor és a szívizmot is erősítő szelén is.

A jó dió termése nem száraz, nincs összeesve és majdnem aranysárga színű

Na de hogyan lehet kiválasztani a megfelelő minőségű diót?

A karácsonykor felhasználni kívánt diót érdemes még az ünnepek előtt beszerezni, amikor a gyümölcs (mert hogy a dió egy csonthéjas gyümölcs) húsa még édes, enyhén krémes, és még nem volt esélye megsavanyodni. A piacokat járva akár egész diókba is belefuthatunk, azonban ma már inkább az előre hámozott termés árusítása a gyakoribb.

A minőségi és jó dió vékony héjú

Ha a dió a héjában van, akkor egészben kell lennie, mechanikai sérülés nélkül. Vásároljunk egész, felaprítatlan diót, mivel így jobban látható, hogy milyen minőségű. Nem lehet penészes, foltos, a színe legyen kívül barnás, belül pedig és aranybarnás, enyhén sárgás. A jó dió feltörésekor nem keletkezik por.

Ha a diónak sajátos, olajos szaga van, az azt jelzi, hogy tavalyi, ebben az esetben keressünk tovább. A dió színe élénksárga. Az ilyen diót nem érdemes megvenni. Ha még héjas diót vásárolunk, fel kell ráznunk. Ha dübörög,kopog a belseje, akkor a termés régi. A friss diót nehezebb felhasítani, mint a tavalyit. Szintén figyelni kell a szárazságára, nem lehet nedves vagy nyirkos.

A már hámozott dió kényelmes választás, de figyelembe kell vennünk, hogy viszonylag gyorsan megromlik. Válasszunk olyan diót, amelyik dús (nincs kiszáradva) és világos; kerüljük az összezsugorodott vagy elszíneződött dióhúst, és figyeljünk arra, hogy a termés ne legyen avas (kóstolni minden piacon szabad), valamint még véletlenül se legyen penészes.

Tökéletes zserbó

A zserbó nem egy egyszerű műfaj - sok lépésből áll, és ha csak egy is félremegy, akkor vagy kiszárad, vagy nem sül át, és így tovább. Ha ezzel a recepttel próbálkoztok, biztosan jól ...

Diós és mákos bejgli 3. (Bejgli 6.)

Ez az egyik kedvenc karácsonyi süteményem, és mióta a cukrász suliban megtanultam megcsinálni, mindig sikerül. Azóta én csinálom a család azon tagjainak, akik nem bajlódnak vele.

Somlói galuska

Ritkán járunk cukrászdába, ha útba is vesszük a kedvenc helyünket, célirányosan tesszük: somlói galuskáért megyünk. Most először megpróbálkoztam az elkészítésével itthon. Kissé ...

Hogyan tároljuk?

Az egész diófélék szobahőmérsékleten több hétig elállnak, a pucolt dióféléket azonban azonnal hűtőszekrénybe kell helyezni. Még jobb, ha szorosan lezárt zacskóban lefagyasztjuk, így akár egy évig is eláll a gyümölcs.

Forrásunk volt


Ezeket a cikkeket is olvasd el!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...