Így válassz tökéletes diót a karácsonyi bejglihez

Karácsony környékén még a szokottnál is több dió fogy. Bejgli, flódni, zserbó – ez csak néhány sütemény a legfinomabb diós desszertek közül. Hogyan válassz tökéletes minőségű csonthéjast? Segítünk!

A dió nemcsak tökéletes süteménytöltelék, de valóságos egészségbomba is. Nagy mennyiségben található meg benne az A- és az E-vitamin, többféle B-vitamint is tartalmaz (a benne lévő tiamin remek izom- és idegvédő, sok benne a magnézium és a kálium is, valamint megtalálható benne a csontok megfelelő növekedéséért felelős fluor és a szívizmot is erősítő szelén is.

A jó dió termése nem száraz, nincs összeesve és majdnem aranysárga színű

Na de hogyan lehet kiválasztani a megfelelő minőségű diót?

A karácsonykor felhasználni kívánt diót érdemes még az ünnepek előtt beszerezni, amikor a gyümölcs (mert hogy a dió egy csonthéjas gyümölcs) húsa még édes, enyhén krémes, és még nem volt esélye megsavanyodni. A piacokat járva akár egész diókba is belefuthatunk, azonban ma már inkább az előre hámozott termés árusítása a gyakoribb.

A minőségi és jó dió vékony héjú

Ha a dió a héjában van, akkor egészben kell lennie, mechanikai sérülés nélkül. Vásároljunk egész, felaprítatlan diót, mivel így jobban látható, hogy milyen minőségű. Nem lehet penészes, foltos, a színe legyen kívül barnás, belül pedig és aranybarnás, enyhén sárgás. A jó dió feltörésekor nem keletkezik por.

Ha a diónak sajátos, olajos szaga van, az azt jelzi, hogy tavalyi, ebben az esetben keressünk tovább. A dió színe élénksárga. Az ilyen diót nem érdemes megvenni. Ha még héjas diót vásárolunk, fel kell ráznunk. Ha dübörög,kopog a belseje, akkor a termés régi. A friss diót nehezebb felhasítani, mint a tavalyit. Szintén figyelni kell a szárazságára, nem lehet nedves vagy nyirkos.

A már hámozott dió kényelmes választás, de figyelembe kell vennünk, hogy viszonylag gyorsan megromlik. Válasszunk olyan diót, amelyik dús (nincs kiszáradva) és világos; kerüljük az összezsugorodott vagy elszíneződött dióhúst, és figyeljünk arra, hogy a termés ne legyen avas (kóstolni minden piacon szabad), valamint még véletlenül se legyen penészes.

Tökéletes zserbó

A zserbó nem egy egyszerű műfaj - sok lépésből áll, és ha csak egy is félremegy, akkor vagy kiszárad, vagy nem sül át, és így tovább. Ha ezzel a recepttel próbálkoztok, biztosan jól ...

Diós és mákos bejgli 3. (Bejgli 6.)

Ez az egyik kedvenc karácsonyi süteményem, és mióta a cukrász suliban megtanultam megcsinálni, mindig sikerül. Azóta én csinálom a család azon tagjainak, akik nem bajlódnak vele.

Somlói galuska

Ritkán járunk cukrászdába, ha útba is vesszük a kedvenc helyünket, célirányosan tesszük: somlói galuskáért megyünk. Most először megpróbálkoztam az elkészítésével itthon. Kissé ...

Hogyan tároljuk?

Az egész diófélék szobahőmérsékleten több hétig elállnak, a pucolt dióféléket azonban azonnal hűtőszekrénybe kell helyezni. Még jobb, ha szorosan lezárt zacskóban lefagyasztjuk, így akár egy évig is eláll a gyümölcs.

Forrásunk volt


Ezeket a cikkeket is olvasd el!

Legújabb receptek

Mogyoróvajas hamburger

A recept a Troll a konyhában műsorral való együttműködésünk keretein belül valósult meg, és garantáltan trollmentes :)

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti Menü – Gyerekkedvenc ételek 7 napon át, amiket mi...

Vannak ételek, melyeket a gyerekek legtöbbje imád - néhány kivétellel, de ők, mint tudjuk, csak a szabályt erősítik. A gombóclevesek, a rántott csirke, bármi, ami nutellás vagy csokis, de a borsóleves is nagy kedvenc legtöbbjüknél. Ezen a héten nekik kedvezünk!

Top Receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!