Nagy gondot fordítunk az ünnepek alatt az ajándékokra, a karácsonyi dekorációra, fára és az ünnepi menü megtervezésére. De mi van az illatokkal?
Hajlamosak vagyunk elhanyagolni az otthonunkat uraló illatokat, pedig ezek sokszor mélyebb nyomot hagynak bennünk, mint maga a látvány. Nincs is jobb, mint amikor belépünk egy lakásba, amit hívogató, melegséget árasztó illat leng körül. Hogy hogyan érhetjük ezt el? A sütőben sülő mézeskalács, gesztenye vagy a friss fenyőillat megteszi helyettünk a dolgát, de ha például nordmann vagy műfenyővel rendelkezünk, és idén nincs időnk sütni, érdemes házilag készíteni egy-egy illatozó díszt vagy karácsonyi potpourrit.
Szegfűszeges narancs és mandarin
A legismertebb és közkedveltebb illatcsoda a narancsba szúrt szegfűszeg – és persze nem véletlenül. Olcsó, tartós és dekoratív. Aztán ott vannak még az illatgyertyák és a már említett potpourri, amit otthon is elkészíthetünk saját ízlésünknek megfelelően. Mindkettőbe érdemes fahéjrudat, szerecsendiót, szegfűszeget, vaníliát, narancsot és almát tenni, amit aztán még felturbózhatunk egy kevés illóolajjal – persze csak a természetes fajtából!
Melegítsük elő a sütőt 250 fokra. Nagyon vékonyan szeleteljük fel az almát és narancsot, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük (folyamatosan ellenőrizve) egy-másfél órát. Ha megszáradtak és kihűltek a gyümölcsök, keverjük össze a fűszerekkel, és rendezzük őket tálba, vagy tegyük egy zárható üvegbe, és adjuk karácsonyra szeretteinknek.
Ezek mellett nagyon szépen mutat a konyhában fellógatva vagy vázába téve egy nagy csokor friss fűszernövény is, hiszen ez is szuper illatú - lehet ez például rozmaring, de tálba téve a citrus gyümölcsök is kitűnőek.
Karácsonyi-citrusos párologtató
Ha a rozmaring és a citrus mellett döntünk, készíthetünk belőlük „párologtató folyadékot” is: 1-2 dl vízhez adjunk 1 dl almalevet, citrom- és narancskarikákat, rozmaringot, két teáskanál vaníliát, de kerülhet bele fahéjrúd, szegfűszeg, borókabogyó, még akár szárított levendula is. A lényeg, hogy alacsony lángon főzzük egy pár órát – akár akkor is, mikor épp nálunk vannak a vendégek. Egy idő után el is zárhatjuk, és rátehetjük a radiátorra!
Szükségünk van olyan alapanyagokra, amelyek természetesen is feltöltik vitaminraktárainkat. Erre kiváló megoldás például a citrusok fogyasztása. Ezúttal a salátátokba csempészünk némi narancsot!
Most sok helyen olcsóbb az áfonya, csapj le rá, és tedd tortába: ha közeleg egy családi szülinap, ha nem, mindenképp sikere lesz, és imádni fogja, aki kóstolja!
Ugyan szép őszünk van, de a hideg csak be-bekúszik a napjainkba. Védekezhetünk ellene sállal-sapkával, meleg teával, vagy talán a módszerek leghatásosabbikával: ízletes és melengető komfortételekkel.