Nagy gondot fordítunk az ünnepek alatt az ajándékokra, a karácsonyi dekorációra, fára és az ünnepi menü megtervezésére. De mi van az illatokkal?
Hajlamosak vagyunk elhanyagolni az otthonunkat uraló illatokat, pedig ezek sokszor mélyebb nyomot hagynak bennünk, mint maga a látvány. Nincs is jobb, mint amikor belépünk egy lakásba, amit hívogató, melegséget árasztó illat leng körül. Hogy hogyan érhetjük ezt el? A sütőben sülő mézeskalács, gesztenye vagy a friss fenyőillat megteszi helyettünk a dolgát, de ha például nordmann vagy műfenyővel rendelkezünk, és idén nincs időnk sütni, érdemes házilag készíteni egy-egy illatozó díszt vagy karácsonyi potpourrit.
Szegfűszeges narancs és mandarin
A legismertebb és közkedveltebb illatcsoda a narancsba szúrt szegfűszeg – és persze nem véletlenül. Olcsó, tartós és dekoratív. Aztán ott vannak még az illatgyertyák és a már említett potpourri, amit otthon is elkészíthetünk saját ízlésünknek megfelelően. Mindkettőbe érdemes fahéjrudat, szerecsendiót, szegfűszeget, vaníliát, narancsot és almát tenni, amit aztán még felturbózhatunk egy kevés illóolajjal – persze csak a természetes fajtából!
Melegítsük elő a sütőt 250 fokra. Nagyon vékonyan szeleteljük fel az almát és narancsot, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük (folyamatosan ellenőrizve) egy-másfél órát. Ha megszáradtak és kihűltek a gyümölcsök, keverjük össze a fűszerekkel, és rendezzük őket tálba, vagy tegyük egy zárható üvegbe, és adjuk karácsonyra szeretteinknek.
Ezek mellett nagyon szépen mutat a konyhában fellógatva vagy vázába téve egy nagy csokor friss fűszernövény is, hiszen ez is szuper illatú - lehet ez például rozmaring, de tálba téve a citrus gyümölcsök is kitűnőek.
Karácsonyi-citrusos párologtató
Ha a rozmaring és a citrus mellett döntünk, készíthetünk belőlük „párologtató folyadékot” is: 1-2 dl vízhez adjunk 1 dl almalevet, citrom- és narancskarikákat, rozmaringot, két teáskanál vaníliát, de kerülhet bele fahéjrúd, szegfűszeg, borókabogyó, még akár szárított levendula is. A lényeg, hogy alacsony lángon főzzük egy pár órát – akár akkor is, mikor épp nálunk vannak a vendégek. Egy idő után el is zárhatjuk, és rátehetjük a radiátorra!
Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.
Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...
Sütés nélküli nagyon finom kis desszert, és még nem is kerül sokba sem. Csak gondoltam egyet, mit is kéne készíteni, mivel kókuszreszelék mindig van idehaza......hát ezt találtam ki ...
A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...
A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.
Logikusnak tűnik, hogy amíg az ételünk szépen melegszik a mikrohullámú sütőben, addig mi elpakoljunk a szobában vagy leszaladjunk a szeméttel. De ahogy a gáztűzhelyen nem hagyunk ételt őrizetlenül – legalábbis csak kivételes esetekben –, úgy a mikrót sem jó ötlet működés közben magára hagyni.
Legyen szó húslevesről, fasírtról vagy pörköltről, a petrezselyem bármelyikben helyet kaphat, ahogy sok más magyaros fogásban is. Mégis aligha vagyunk tisztában azzal, hogy ezek a zöld levélkék valódi szuperélelmiszernek számítanak.
A karácsonyi sütemények szépsége felől nincs vita: a mák, dió, alma, kókusz, a különféle krémek és díszítések mind-mind varázslatos hangulatot teremtenek. Lássuk a legszebbeket!
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...