Sok nemzet ünnepi konyhájában található valamilyen halas fogás karácsonykor is, itthon pedig szinte elképzelhetetlen halászlé és rántott hal nélkül az ünnep. Pedig rengeteg nemzet van, ahol épp karácsonykor nem kap ilyen központi szerepet a hal, eszik azt az év többi napján rengeteget, épp ezért másfajta ünnepi finomságokkal készülnek ebben az időszakban.
A skandinávok például valamilyen kiadós, sok fő számára elengedő húsfélét sütnek, az olaszoknál is készül ünnepi malac például, az angolok sült karácsonyi pulykájáról már nem is beszélve. A lényeg, hogy az ünnepre ha nem is a legdrágább, de mindenképp nagyon jó minőségű húsfélét választanak, ez lehet zsírosabb, sertésféle, vagy szárazabb fajta, ekkor viszont ügyelnek rá, hogy sokféle szósz, krém és ízes hozzávaló készüljön mellé.
Nem csak a sült pulyka és csirke létezik
Ha nem szeretjük a halat, és kicsit elrugaszkodnánk a sült pulyka-csirke és rántott hús vonaltól, érdemes valamilyen szaftos, ízes húsfélében gondolkodni. Ez lehet valamilyen tejszínes, rakott húsféleség, lehet göngyölt, töltött finomság – kerülhet a göngyölt hús közepébe magyaros kolbász, de akár darált mandula és pesto is, sőt vannak, akik aszalt szilvával vagy épp sárgabarackkal töltik a húst, amit aztán baconbe tekernek.
Wellington
Kipróbálhatjuk az egyik legelegánsabb húsételt, amely tényleg kifejezetten ünnepi fogás, sok helyütt készítik karácsonykor: a Wellington bélszínt, amihez nemcsak ez a drága húsféle, hanem kitartás, türelem és némi gyakorlat is szükségeltetik, ám mindenképp megéri a befektetett időt és energiát, mert csodás, komplex ételkölteményről van szó, amiben az egyben megsütött bélszín köré ízes sült gombaragu kerül, és az egész egy vajas tésztában sül össze – az odafigyelés azért lényeges, mert a hús sem készülhet alul, sem nem száradhat ki. A Wellingtont nem muszáj egyébként bélszínből készíteni, sertésszűzből is csodás, az alábbi videóban megmutatjuk az elkészítését:
Töltött káposzta
Ha a klasszikus, de még mindig húsos vonalnál maradnánk, ne felejtsük el a magyar konyha másik nagyszerű fogását, amely szintén sok helyütt készül ma is karácsonykor: ez a minden jóval megrakott töltött káposzta, ami akkor igazán finom, ha a töltelék mellé kerül megfelelő mennyiségű és sokféle füstölt húsféleség is. Az, hogy a töltelék, szaft és vágott káposzta aránya hogy alakul, általában a családi tradíciók döntik el.
Vegák, vegánok
Ha pedig a halaktól a húsokat kihagyva egyenesen átnyergelnénk a zöldségekre, és inkább vega vagy egyenesen vegán karácsonyi menüben gondolkodnánk, megint szinte nyert ügyünk van. Az egyben sült, sokféle olajos maggal és diófélével turbózott ünnepi karfioltól kezdve a vegán módon elkészített Wellingtonon át a különböző finom sajtokkal töltött zöldségekig nagyon sokféle, ünnepi, gazdag fogást készíthetünk hús nélkül is – a lényeg, hogy bátrak legyünk:
használjunk sokféle fűszert, balzsamecetet, durvára vágott diót, mogyorót és ne feledkezzünk meg a citrusfélékről vagy a gránátalmáról sem: salátákban, sült zöldségek díszítésére, gazdagítására remekül használhatók.
A lényeg a sokféle íz és állag: ha készül egy sült zöldséges főétel, kerüljön mellé valamilyen krém, ha valamit párolunk, akkor egészítsük ki valamilyen más ropogós állagú fogással – így lesz teljes az ízélmény hús és hal nélkül is.
Még több karácsonyi tipp itt: