Fűszerek, melyektől pikkpakk karácsonyi hangulatba kerülsz

Már csak pár hét van karácsonyig, ahogy pedig felgyúlnak az első karácsonyi fények, mi is egyre inkább kerülünk ünnepi lázba. A hangulatot nemcsak díszekkel, ízekkel is előidézheted, mutatunk néhány fűszert, amit felhasználva azonnal elindítod a WHAM!-től a Last Christmas-t.

A klasszikus karácsonyi ételek önmagukban jól ismert, hagyományos fűszereket tartalmaznak. Só, bors, fűszerpaprika, szárított vagy friss zöldfűszerek – őket már mindannyian jól ismerjük, mi lenne azonban, ha néhány igazi, karácsonyt idéző illatos és markáns fűszert is felhasználnánk idén az ünnepi menüben? A következő fűszerek nemcsak forralt borba és süteménybe illenek, akár főételekben is jól mutatnak, főleg, ha idén nem csak a halászlé-rántott hal-töltött káposzta triót választod!

Idézd meg illatokkal és ízekkel a karácsonyt!

Meleg érzetet keltő fűszerek

A melegítő fűszerek különleges hatással bírnak: erősítik a mikrokeringést, összehúzzák az ereket és mérsékelten emelik a vérnyomást, felpezsdítik a vérkeringést, ezáltal már önmagukban is felmelegítik az embert. Hogy mik ezek a fűszerek?

Fahéj

A fahéj itthon is jól ismert fűszer, mi magyarok hagyományosan süteményeket ízesítünk vele, a közel-keleti és észak-afrikai konyhában azonban íze és illata miatt is előszeretettel használják főételekben.

Nagyon jól passzol például egy egyszerű chilis babba vagy muszakába, de akár a karácsonyi párolt lilakáposztába is tehetsz egy kávéskanálnyit, így még ízletesebbé teheted vele a karácsonyi menüt, nem is beszélve a forralt borról (itt az egész fahéjat ajánljuk) és a mézeskalácsról, amibe kötelező tenni némi őrölt fahéjat.

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...

Krémes-szaftos muszaka

A muszaka a Balkán-félsziget és a Közel-Kelet legtöbb országában megtalálható rakott padlizsán neve. Országonként máshogyan készítik, a legismertebb verzió azonban a görög muszaka, ...

Vegán chilis bab

A chilis bab az egyik legegyszerűbb és legfinomabb egytálétel, amit lehetetlen megunni. Természetesen ezt is tökéletesen el lehet készíteni vegán módra, ráadásul az a legjobb benne, hogy ...

Szegfűszeg

Bár kevesen gondolnák, de az eredetileg Indonézia közelében lévő, a Maluku-szigetekről származó fűszernövény kicsempészéséért halálbüntetés járt a 18. században. A ma már minden közértben kapható, furcsa alakú, forralt bort és narancsot ízesítő fűszer főételeket is képes csodásan kiegészíteni, ha például idén igazi pho leves főzésére adnád a fejed vagy ázsiai csirkét készítenél. Mértékkel használd, a szegfűszeg ugyanis könnyen válik dominánssá.

Szerecsendió

A szerecsendió nem maradhat ki az idei karácsonyi főzőcskézésből. Egészben vagy porítva is megvásárolhatod, egy csipetnyi pedig simán mehet besamelbe, krumplipürébe és krémlevesekbe is.

Szerecsendiós sárgaborsó-krémleves

Sokan nem kedvelik a sárgaborsót, aminek valószínű okai a hajdani, iskolai menzás emlékekben keresendő. Viszont ha finoman elkészítjük, újra a rajongóivá válhatunk. Hűvösebb őszi ...

Kardamom

A vanília és a kardamom olyan, mint az édes konyha sója és borsa. A kettő kombinációja felerősíti a sütemények ízét. Adj egy kis kardamomot a palacsintatésztához, joghurthoz, turmixhoz, és azonnal aromásabb és ízletesebb lesz az eredmény. A kardamom önmagában is édes, és akár egy egész zöld kardamommagot is elrághatsz, hogy megtisztítsd a szádat a rossz íztől.

Narancsos-kardamomos kuglóf

Már régóta tervezgettem, hogy kuglófot akarok sütni, csak nem volt hozzá sütőformám. Majd gyanútlanul vásároltam az esti vacsorához a boltban, ahol hirtelen a megláttam egy egész ...

Körtés-csokis kocka

A süteménynek az az érdekessége, hogy a körte nem egészben vagy darabokban került a tésztába, hanem reszelve. Szeretem ezt a receptet, mert nagyon egyszerűen elkészíthető, nem kell ...

Narancslekvár karácsonyra

Nagyiék lefüleltek minket, amikor karácsonyi ajándékokat készítettük nekik, úgyhogy a meglepetés érdekében gyorsan kellett valami más ötlet. Régebben készítettem narancslekvárt ...

Gyömbér

A gyömbér íze nagyon különböző attól függően, hogy milyen fajtát használsz. A friss gyömbér nem tipikus meleg hatású fűszer, hanem nagyon intenzív és erős, csípős ízű. Az őrölt változat viszont aromás és illatos. A gyömbér önmagában talán nem annyira karácsonyi hangulatú, de jól párosítható a többi fűszerrel, ezért gyakran társítják a karácsonyi főzéshez. A gyömbér mindennek jól áll kezdve a levesektől az ázsiai fűszerezésű húsokon át egészen a süteményekig.

Barbár csirke

A barbár elnevezés ugyan a sörre utal, de tényleg barbárra sikerült ez a csirke. Mint tudjuk, minden sörnek megvan a maga íze, színe és illata - nos ez a sör mézzel ízesített, enyhén ...

Fűszeres linzer házi szilvalekvárral

Amikor áprilisban Kata barátnőm esküvőjére 300 ilyen linzert kellett legyártanom, megfogadtam, hogy nem sütök idén több linzert. De aztán a korai sötétedés, és az idei első adag ...

Magától értetődik, hogy ezek a fűszerek inkább a desszertekben fordulnak elő - legalábbis a magyar konyhában, de ha az indiai és a közel-keleti konyha felé fordulunk, akkor ezeket a fűszereket mindenféle ízletes módon használhatjuk.

A marhapörköltet például fűszerezhetjük egy kis szegfűszeggel és fahéjrúddal is, mivel ezek jó párosok a sötét hússal. Ízt és aromát adhatsz a rizs és a gabonafélék egész szegfűszeggel, fahéjrúddal és kardamommaggal való főzésével is. Akár azt is kipróbálhatod, hogy a húsgombócokhoz adsz egy kis őrölt fűszert, vagy a csirkemellre szórsz egy keveset a sütőben sütés előtt. Végül a gyökérzöldségek, például a paszternák, a sárgarépa, a zeller és az édesburgonya is csodálatosak némi meleg fűszerrel, sóval és olajjal megdobva.

Levesbe, teába, forralt borba is mehet egy kis csillagánizs

Csillagánizs

A Kínában őshonos gyógy- és fűszernövény jellegzetes íze és illata miatt kiválóan használható sütemények, gyümölcslevesek, ázsiai meleg levesek, kompótok, édes borok és teák készítéséhez. Íze kissé hasonlít a medvecukorra, édes, ánizsos és földes ízek találkoznak benne. Bár ez már nem kifejezetten egy meleg hatású fűszer, nagyon jól szuperál süteményekben és ázsiai levesekben. Ne feledkezz meg az olyan finomságokról sem, mint a narancs, narancshéj, a vanília és a citrom, ezek elengedhetetlenek ahhoz, hogy előhozd az igazi karácsonyi ízeket.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több karácsonyi recept és cikk itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...