Vannak olyan ételek, amelyek nélkül nem lehet karácsonyozni. Azonban belegondoltunk-e már abba, hogy ennek néhány ünnepi íz az oka? Bizony, egyes fűszerek, gyümölcsök és más aromás hozzávalók kombinálásával belecsempészhetjük a karácsony minden utolsó szemcséjét bármilyen ételbe és italba.
Narancs és cékla
A mélybordó gyökérzöldség és a friss citrus meglepően jó barátok, mindegy, milyen környezetben használjuk őket. Mivel mindkettőnek vannak jellegzetes tulajdonságai ízben vagy színben, látványos és igazán ünnepi ételek készülhetnek velük.
A legegyszerűbb, ha egyben megsütjük a céklát, alufóliába csomagolva, héjastul. Az így megpuhult céklából készíthetünk:
- salátát, narancsgerezdekkel vagy narancslével a dresszingben
- krémlevest, frissen reszelt narancshéjjal
- mártogatóst, szendvicskrémet
- bármilyen nyers vagy főtt köretet
Egyéb kiegészítő ízek, ételek: fahéj, kömény, friss koriander, sült szárnyasok
Fahéj és alma
A nagy klasszikus, ami a karácsonyi időszakon kívül is hódít, a piték és más sütemények elengedhetetlen szereplője: az alma-fahéj párosa. De nem kell kizárólag az édességek világába zárnunk őket, főételekben is szerepelhetnek.
Például a fűszeres almapüré egyes sültek kísérője lehet, vagy a tepsis húsok mellé dobott almaszeletekre szórhatjuk a fahéjat. Ezen túl gondolkodhatunk még:
- fahéjjal megspékelt almasalátában
- fűszeres almalevesben
- házi fahéjas almachipsben
- almás-fahéjas italokban
Egyéb kiegészítő ízek, ételek: szegfűszeg, szerecsendió, dió, sült csirke, sertéssült, kacsacomb
Gesztenye és meggy
Ne csak a gesztenyepüré határozza meg a gondolkodásunkat az ősz és a tél kedvenc finomságáról. A sült gesztenye a desszertkrémen kívül más fogások fő- vagy mellékszereplője is lehet, az igazán karácsonyi élmény érdekében a meggyel kiegészülve.
Klasszikus, hangulatos ízpáros ez, ami több arcát is megmutathatja, mint gondolnánk. Használjuk ezt a két alapanyagot kreatívan, például így:
- sült gesztenyés köret és meggymártás, húsok mellé
- gesztenye és meggy egy komplex salátában, leveles zöldségekkel és friss öntettel
Egyéb kiegészítő ízek, ételek: rukkola, szegfűszeg, citromhéj
Dió és citromhéj
A dió több formában is beleszőtte magát a karácsonyi ünnepkör ízeibe: ott van a bejgliben, a hókifliben, a kalácsban, a zserbóban és a flódniban is. És legtöbbször az aromás, friss citromhéj társaságában teszi ezt.
Nagyon jól illenek egymáshoz, ezért ha tehetjük, használjuk őket más ételekben is. De hogyan? Többek között összedobhatunk:
- egy friss salátát, dióval megszórva és citromhéjjal az öntetben
- tölteléket húsokhoz vagy zöldségekhez, darált dióval és citromhéjjal
Egyéb kiegészítő ízek, ételek: sertéssült, kecskesajt, aszalt vörös áfonya, leveles zöldek
Aszalt szilva és vörösbor
Végül pedig egy igazán felnőttes kombináció következik: egy aszalt gyümölcsöt párosítunk egy testes borral. Ha a szilvát vörösborba áztatjuk, az amúgy is mélyen édes szilva megszívja magát az alkohollal, puha lesz, sőt, enyhén „rúgni” is fog.
Az így kapott alkoholos szilvának pedig szinte végtelen felhasználási módja adott:
- főzhetünk belőle krémlevest
- belesüthetjük piskótákba és egyéb süteményekbe
- készíthetünk belőle mártást sült húsokhoz
Egyéb kiegészítő ízek, ételek: kacsasült, csokoládé, narancs, mandula.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Segítünk a karácsonyi készülődésben: