5 ízpáros, amitől minden ételnek karácsonyi hangulata lesz

Mitől lesz ünnep az ünnep? A hangulattól, a fényektől, a zenétől, esetleg valami titkos hozzávalótól, amit lehetetlen művien elkészíteni? A kérdésre talán nincs is konkrét válasz, azonban egy biztos: a lenti ízekkel garantáltan ünnepi kedvünk lesz.

Vannak olyan ételek, amelyek nélkül nem lehet karácsonyozni. Azonban belegondoltunk-e már abba, hogy ennek néhány ünnepi íz az oka? Bizony, egyes fűszerek, gyümölcsök és más aromás hozzávalók kombinálásával belecsempészhetjük a karácsony minden utolsó szemcséjét bármilyen ételbe és italba.

5 ízpáros, amitől minden ételnek karácsonyi hangulata lesz

Narancs és cékla

A mélybordó gyökérzöldség és a friss citrus meglepően jó barátok, mindegy, milyen környezetben használjuk őket. Mivel mindkettőnek vannak jellegzetes tulajdonságai ízben vagy színben, látványos és igazán ünnepi ételek készülhetnek velük.

A legegyszerűbb, ha egyben megsütjük a céklát, alufóliába csomagolva, héjastul. Az így megpuhult céklából készíthetünk:

  • salátát, narancsgerezdekkel vagy narancslével a dresszingben
  • krémlevest, frissen reszelt narancshéjjal
  • mártogatóst, szendvicskrémet
  • bármilyen nyers vagy főtt köretet

Egyéb kiegészítő ízek, ételek: fahéj, kömény, friss koriander, sült szárnyasok

Céklás-étcsokis brownie

Zöldséggel dúsítani a csokis süteményeket azért remek megoldás, mert a jócskán lejjebb tornázhatjuk vele a süti zsír- és szénhidráttartalmát, miközben a rosttartalmat pedig ...

Fahéj és alma

A nagy klasszikus, ami a karácsonyi időszakon kívül is hódít, a piték és más sütemények elengedhetetlen szereplője: az alma-fahéj párosa. De nem kell kizárólag az édességek világába zárnunk őket, főételekben is szerepelhetnek.

Például a fűszeres almapüré egyes sültek kísérője lehet, vagy a tepsis húsok mellé dobott almaszeletekre szórhatjuk a fahéjat. Ezen túl gondolkodhatunk még:

  • fahéjjal megspékelt almasalátában
  • fűszeres almalevesben
  • házi fahéjas almachipsben
  • almás-fahéjas italokban

Egyéb kiegészítő ízek, ételek: szegfűszeg, szerecsendió, dió, sült csirke, sertéssült, kacsacomb

Gesztenye és meggy

Ne csak a gesztenyepüré határozza meg a gondolkodásunkat az ősz és a tél kedvenc finomságáról. A sült gesztenye a desszertkrémen kívül más fogások fő- vagy mellékszereplője is lehet, az igazán karácsonyi élmény érdekében a meggyel kiegészülve.

Klasszikus, hangulatos ízpáros ez, ami több arcát is megmutathatja, mint gondolnánk. Használjuk ezt a két alapanyagot kreatívan, például így:

  • sült gesztenyés köret és meggymártás, húsok mellé
  • gesztenye és meggy egy komplex salátában, leveles zöldségekkel és friss öntettel

Egyéb kiegészítő ízek, ételek: rukkola, szegfűszeg, citromhéj

Ünnepi gesztenyekrémleves

Az édes gesztenyeleves sokak számára nagy kedvenc lehet, de a sós változata éppen olyan finom és könnyű az elkészítése...akár karácsonykor is!

Gesztenyés piskótarolád

Imádok piskótát sütni, de valahogy tekercset még nem készítettem. Most hogy újból itt az ősz, a kedvenc töltelékemmel álltam neki, és bátran ajánlom ezt a rögtönzött receptet ...

Dió és citromhéj

A dió több formában is beleszőtte magát a karácsonyi ünnepkör ízeibe: ott van a bejgliben, a hókifliben, a kalácsban, a zserbóban és a flódniban is. És legtöbbször az aromás, friss citromhéj társaságában teszi ezt.

Nagyon jól illenek egymáshoz, ezért ha tehetjük, használjuk őket más ételekben is. De hogyan? Többek között összedobhatunk:

  • egy friss salátát, dióval megszórva és citromhéjjal az öntetben
  • tölteléket húsokhoz vagy zöldségekhez, darált dióval és citromhéjjal

Egyéb kiegészítő ízek, ételek: sertéssült, kecskesajt, aszalt vörös áfonya, leveles zöldek

Aszalt szilva és vörösbor

Végül pedig egy igazán felnőttes kombináció következik: egy aszalt gyümölcsöt párosítunk egy testes borral. Ha a szilvát vörösborba áztatjuk, az amúgy is mélyen édes szilva megszívja magát az alkohollal, puha lesz, sőt, enyhén „rúgni” is fog.

Az így kapott alkoholos szilvának pedig szinte végtelen felhasználási módja adott:

Egyéb kiegészítő ízek, ételek: kacsasült, csokoládé, narancs, mandula.

Rumos-aszalt szilvás csirkemell

Honnan jött? Tegnap este bevertem fél liter rumot, reggel megkívántam valami könnyű, tavaszias, csirkés ételet. Rum adott volt, és a csirke is. A mazsola és a szilva gyümölcsös íze ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Segítünk a karácsonyi készülődésben:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...