Ilyen gyakran kell a kapszulás kávéfőzőt tisztítani

Sokan elfeledkeznek róla, pedig a kapszulás kávéfőzőket is rendszeresen takarítani kell. Ellenkező esetben rossz ízű lesz a kávé!

Sajnos a kávégépet takarítani kell, még akkor is, ha kapszulás. Ha hirtelen keserű lesz a kávé, ha elvesztette a gyümölcsös ízeket, ha nehezen folyik le, ha zavaros, zaccos az ital, ez mind azt jelenti, hogy nem úszunk meg egy jó kis pucolást. A jó hír, hogy mire végzünk vele, sokkal jobb ízű lesz a kávé! Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

A kávégép koszolódását jellemzően két dolog okozhatja

Egyrészt a vízkő, ezért javasoljuk mindig, hogy ha lehet, ne csapvizet használjunk! Egy egyszerű szűrőkancsó óriási ízbeli változásokat tud okozni, nem csak a kávéban, de a teában, leveseknél is egyaránt. Másrészt a kapszulából és a kávéból kioldódó dolgok. A kávé olaj hajlamos feltapadni, és idővel beavasodni - ettől lesz keserű az italunk -, és óhatatlanul mindig maradni fog egy kis zacc a gépben, ami letapadhat

– kezdte Lonkai Márton, a Steamhouse kávékapszulák egyik megálmodója.

Szerencsére mindkét problémát azonos módon lehet orvosolni

Át kell mosni a kávéfőzőt minden kávé után, és legalább havonta egyszer (vagy amikor látványosan érződik/rosszabb lesz a kávé) valamilyen tisztítószerrel is. Nagyon fontos, hogy minden kávékészítés előtt és után egy kis vizet "üresen" azaz kapszula nélkül átküldjünk a gépen. A kávé után közvetlen a kicsorgó víz eleje zavaros, zaccos lesz, ha ez nincs kitisztítva, ez mind a következő kávéba menne (és nyilván nem tenne jót a kávé ízének). Készítés előtt azért érdemes ugyanígy egy kis vizet átengedni, hogy felmelegedjen a rendszer, és az esetleg még benne maradt szennyeződések kijöjjenek - részletezte Juhász Bálint.

Kávéhabos profiterol

Sokak kedvenc olasz édessége házilag is elkészíthető, és bár teljes odafigyelést és egy féldélutánt igényel, a végeredményért mindenképpen megéri kipróbálni.

Dalgona kávé egyszerűen

A Dalgona kávé egy felhabosított kávé valójában. Instant kávé, cukor és víz elegye. Egy titka van, hogy mindenből ugyanannyi kell bele. Az indiai eredetű "felvert kávét" az internet ...

Full extrás jegeskávé

Koffein- és cukorutánpótlásra van szükségetek? Biztosíthatunk benneteket, hogy ez az elképesztő, full extrás jegeskávé-recept lesz a tuti befutó erre a célra. Sőt, ugyanolyan jó lesz, ...

Ezzel együtt érdemes legalább havonta (vagy ha sok kávét iszunk, hetente) vízkőteleníteni is. Minden gyártónak van saját maga által ajánlott és jónak tartott tisztító folyadék/tablettás megoldása, ami segít a gondon. Azonban ha nincs kéznél ilyen (vagy csak nem szeretnénk hosszú távon még egyszer elkölteni a gép árát), a legegyszerűbb patikai vagy közértben kapható kristályos citromsav (50 g-os zacskóban porként árulják) is megteszi, (ugyanis forró vízben feloldva nagyszerűen oldja a zsíros letapadt szennyeződéseket és a vízkövet is).

Egyszerűen szórjunk két csapott kiskanálnyi citromsavat a gép tartályába, töltsük tele vízzel a tartályt, majd mossuk át vele a gépet, amíg kifogy a tartály.

Ha teljesen kifogyott, mossuk el a víztartályt, majd egy teli víztartállyal (most már citromsav nélkül) mossuk át újra a gépet (nyomogassuk addig a gombot, amíg kiürül a víztartály) - mondta Lonkai Márton.

A folyamat végén jutalmazzuk magunkat egy kávéval, ami minden bizonnyal sokkal, de sokkal finomabb lesz, mint a takarítás előtti. Ha ezt havonta elvégezzük, azzal nem csak a kávénk lesz mindig finom, de a gépünket is védjük, hogy hosszú ideig dolgozzon nekünk!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...