Ilyen gyakran kell a kapszulás kávéfőzőt tisztítani

Sokan elfeledkeznek róla, pedig a kapszulás kávéfőzőket is rendszeresen takarítani kell. Ellenkező esetben rossz ízű lesz a kávé!

Sajnos a kávégépet takarítani kell, még akkor is, ha kapszulás. Ha hirtelen keserű lesz a kávé, ha elvesztette a gyümölcsös ízeket, ha nehezen folyik le, ha zavaros, zaccos az ital, ez mind azt jelenti, hogy nem úszunk meg egy jó kis pucolást. A jó hír, hogy mire végzünk vele, sokkal jobb ízű lesz a kávé! Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

A kávégép koszolódását jellemzően két dolog okozhatja

Egyrészt a vízkő, ezért javasoljuk mindig, hogy ha lehet, ne csapvizet használjunk! Egy egyszerű szűrőkancsó óriási ízbeli változásokat tud okozni, nem csak a kávéban, de a teában, leveseknél is egyaránt. Másrészt a kapszulából és a kávéból kioldódó dolgok. A kávé olaj hajlamos feltapadni, és idővel beavasodni - ettől lesz keserű az italunk -, és óhatatlanul mindig maradni fog egy kis zacc a gépben, ami letapadhat

– kezdte Lonkai Márton, a Steamhouse kávékapszulák egyik megálmodója.

Szerencsére mindkét problémát azonos módon lehet orvosolni

Át kell mosni a kávéfőzőt minden kávé után, és legalább havonta egyszer (vagy amikor látványosan érződik/rosszabb lesz a kávé) valamilyen tisztítószerrel is. Nagyon fontos, hogy minden kávékészítés előtt és után egy kis vizet "üresen" azaz kapszula nélkül átküldjünk a gépen. A kávé után közvetlen a kicsorgó víz eleje zavaros, zaccos lesz, ha ez nincs kitisztítva, ez mind a következő kávéba menne (és nyilván nem tenne jót a kávé ízének). Készítés előtt azért érdemes ugyanígy egy kis vizet átengedni, hogy felmelegedjen a rendszer, és az esetleg még benne maradt szennyeződések kijöjjenek - részletezte Juhász Bálint.

Ezzel együtt érdemes legalább havonta (vagy ha sok kávét iszunk, hetente) vízkőteleníteni is. Minden gyártónak van saját maga által ajánlott és jónak tartott tisztító folyadék/tablettás megoldása, ami segít a gondon. Azonban ha nincs kéznél ilyen (vagy csak nem szeretnénk hosszú távon még egyszer elkölteni a gép árát), a legegyszerűbb patikai vagy közértben kapható kristályos citromsav (50 g-os zacskóban porként árulják) is megteszi, (ugyanis forró vízben feloldva nagyszerűen oldja a zsíros letapadt szennyeződéseket és a vízkövet is).

Egyszerűen szórjunk két csapott kiskanálnyi citromsavat a gép tartályába, töltsük tele vízzel a tartályt, majd mossuk át vele a gépet, amíg kifogy a tartály.

Ha teljesen kifogyott, mossuk el a víztartályt, majd egy teli víztartállyal (most már citromsav nélkül) mossuk át újra a gépet (nyomogassuk addig a gombot, amíg kiürül a víztartály) - mondta Lonkai Márton.

A folyamat végén jutalmazzuk magunkat egy kávéval, ami minden bizonnyal sokkal, de sokkal finomabb lesz, mint a takarítás előtti. Ha ezt havonta elvégezzük, azzal nem csak a kávénk lesz mindig finom, de a gépünket is védjük, hogy hosszú ideig dolgozzon nekünk!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...