A káposztás tészta, amitől a „cukros" és a „borsos" tábor is boldog lesz

’Régen utáltuk, ma kedveljük’ fogások léteznek, és az idő előrehaladtával egyre több ilyenbe futunk bele. Ha valaha nem szeretted, adj egy esélyt a káposztás tésztának, érdemes, meglátod!

Te hogyan etted a menzás káposztás tésztát, cukorral? Nálunk szinte kivétel nélkül mindenki édesen fogyasztotta, maximum abban nem értettünk egyet, hogy kristály- vagy porcukorral finomabb. Én személy szerint imádtam a fogam alatt ropogó cukorkristályokat, és kifejezetten borsosan kedveltem. Aztán az évek folyamán változott a véleményem, ma már sósan eszem. Hogyan lehet a régihez hasonló boldogságélményt előcsalni mindenkiből egy alapvetően nagyon egyszerű fogással? Most erre kerestem a választ, nézzétek, mire jutottam.

Káposztás tészta - receptért kattints a képre

Tészta

Tésztaételek közül mindenkinek más jött be jobban: főleg a túrós és a grízes tészták taroltak, csak utána jöttek a listán a mákos és a diós, a káposztásnak pedig csak kevesen örültek. Meglepő, amikor így megfordul a világ? Nem, egyáltalán nem, hiszen hosszú évek teltek el azóta, a sóskát és spenótot is megesszük már, és édes tésztákat maximum a gyerekeknek csinálunk. Kivétel a káposztás tészta, mert ez sósan-borsosan is nagyszerű. Ehhez a legjobb száraztészta a fodros kocka, de ha egyszer lesz időtök, nyújtsatok friss kockatésztát, ahogy nagymamám csinálta, az hét nyelven beszél!

Káposzta

Ne tartson vissza senkit, ha nem kap a képen látható kisebb, csúcsos káposztát, ez ugyan pontosan tökéletes egy négy fős adaghoz, de a nagyobb, sima káposztának is megvannak az előnyei. Ha már nekiállunk káposztát reszelni, vagy amit jobban kedvelek, mandolinon hajszál vékonyra vágni, akkor tíz perc vagy húsz, a különbség nem számít. A kissé besózott, kinyomkodott káposztát egy adagban le tudjuk pirítani, legfeljebb csak a felét használjuk fel az aznapi káposztás tésztához, a többit le tudjuk fagyasztani, ezzel megspórolva egy csomó időt és mancsolást a legközelebbi főzéskor.

A káposzta jól bírja a mélyhűtést, és mivel szálas, elég gyorsan fel is olvad majd, sőt rétesbe vagy haséba is tehetjük töltelékként.

Káposztás tészta - receptért kattints a képre

Hagyma és cukor

Káposztapárolás előtt van még egy nagyon fontos alkatrész, amit mindenképpen meg kell pirítanunk, ez a vöröshagyma.

Kevés olajon (nem olíván) pároljuk, és itt csalhatunk: adhatunk hozzá egy kanál cukrot, hogy karamellizáljuk, vagy hagyhatjuk a természetes édességét kibontakozni.

Mindkét zöldség pont elég édes magában is, csak elő kell hívnunk belőlük a tudományukat, így lesz a legfinomabb a káposztás tésztánk.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...