Te hogyan etted a menzás káposztás tésztát, cukorral? Nálunk szinte kivétel nélkül mindenki édesen fogyasztotta, maximum abban nem értettünk egyet, hogy kristály- vagy porcukorral finomabb. Én személy szerint imádtam a fogam alatt ropogó cukorkristályokat, és kifejezetten borsosan kedveltem. Aztán az évek folyamán változott a véleményem, ma már sósan eszem. Hogyan lehet a régihez hasonló boldogságélményt előcsalni mindenkiből egy alapvetően nagyon egyszerű fogással? Most erre kerestem a választ, nézzétek, mire jutottam.
Tészta
Tésztaételek közül mindenkinek más jött be jobban: főleg a túrós és a grízes tészták taroltak, csak utána jöttek a listán a mákos és a diós, a káposztásnak pedig csak kevesen örültek. Meglepő, amikor így megfordul a világ? Nem, egyáltalán nem, hiszen hosszú évek teltek el azóta, a sóskát és spenótot is megesszük már, és édes tésztákat maximum a gyerekeknek csinálunk. Kivétel a káposztás tészta, mert ez sósan-borsosan is nagyszerű. Ehhez a legjobb száraztészta a fodros kocka, de ha egyszer lesz időtök, nyújtsatok friss kockatésztát, ahogy nagymamám csinálta, az hét nyelven beszél!
Káposzta
Ne tartson vissza senkit, ha nem kap a képen látható kisebb, csúcsos káposztát, ez ugyan pontosan tökéletes egy négy fős adaghoz, de a nagyobb, sima káposztának is megvannak az előnyei. Ha már nekiállunk káposztát reszelni, vagy amit jobban kedvelek, mandolinon hajszál vékonyra vágni, akkor tíz perc vagy húsz, a különbség nem számít. A kissé besózott, kinyomkodott káposztát egy adagban le tudjuk pirítani, legfeljebb csak a felét használjuk fel az aznapi káposztás tésztához, a többit le tudjuk fagyasztani, ezzel megspórolva egy csomó időt és mancsolást a legközelebbi főzéskor.
A káposzta jól bírja a mélyhűtést, és mivel szálas, elég gyorsan fel is olvad majd, sőt rétesbe vagy haséba is tehetjük töltelékként.
Hagyma és cukor
Káposztapárolás előtt van még egy nagyon fontos alkatrész, amit mindenképpen meg kell pirítanunk, ez a vöröshagyma.
Kevés olajon (nem olíván) pároljuk, és itt csalhatunk: adhatunk hozzá egy kanál cukrot, hogy karamellizáljuk, vagy hagyhatjuk a természetes édességét kibontakozni.
Mindkét zöldség pont elég édes magában is, csak elő kell hívnunk belőlük a tudományukat, így lesz a legfinomabb a káposztás tésztánk.
Fotók és recept: Bagdi Gréta
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szépség Grétitől: