Így készíts 1 olcsó töltelékből 3 házias, káposztás süteményt

A káposztát sokan lenézik, „szegények zöldségének” titulálják – mindezt teljesen jogtalanul. Mint oly’ sok más alapanyag esetében, a lila és fehér fejeknél is igaz, hogy meg kell tanulnunk őket helyesen elkészíteni ahhoz, hogy igazán megszerethessük őket. Ezt pedig érdemes olyan területen kezdeni, ami alapvetően szimpatikusabb: például a káposztás süteményeknél!

Mindig meglepetésként ér, ha valaki nem tud a káposztás sütemények létezéséről…persze aztán, másodszor végiggondolva talán annyira mégsem. Lehet, hogy szocializáció kérdése, vagy egyszerűen a gasztronómiai nyitottságé, de engem sosem ért akkora sokként, hogy a levesekből, salátákból vagy a klasszikus káposztás tésztából ismert zöldség sütemények töltelékét is képezheti – de ugye, az ember sose csak magából induljon ki. Használja ki inkább ezt a helyzetet arra, hogy minél több helyre eljuttassa a káposztás sütemények pikáns evangéliumát. Én is próbálok így tenni az alábbi három recepttel, amelyek növekvő nehézségi szintjükkel lehetővé teszik, hogy kezdő-, haladó- és mesterszinten is belépjen, akinek szimpatikussá vált a káposztás sütemények koncepciója.

Így készíts 1 olcsó töltelékből 3 házias, káposztás süteményt

Minden sütemény alapja: a tökéletes káposztás töltelék

Ahhoz, hogy a káposztás süteményeink tényleg hívogatóak legyenek és kívánatosak, nem is annyira a tésztán kell dolgoznunk, hanem sokkal inkább a zöldséges tölteléken, ami a tésztában rejlik.

A káposzta ugyanis egy olyan alapanyag, ami egyszerre adhat borzasztóan unalmas és íztelen, de fantasztikusan komplex és izgalmas végeredményt is.

Mindez természetesen nem a véletlen műve, hanem egyes egyedül rajtunk áll – azon múlik, hogyan készítjük el a káposztát. Ahhoz, hogy tényleg értékelhető tölteléket alkothassunk a süteményeinkhez, érdemes kölcsönvenni egy-két profi fogást a káposztás tészta alapját adó párolt zöldség elkészítéséből.

A káposztás tészta is akkor lesz igazán finom, ha a zöldséget szinte karamellizáltra pároljuk. Ez persze nem ugyanaz a karamellizálás, mint a kandírozott gyümölcsök esetében (annak ellenére, hogy egy kevés cukrot itt is érdemes bevetni) – maga a folyamat a zöldségen belül megy végbe, a benne lévő cukrok karamellizálódnak a hő hatására.

Egy igazán szép, karamellizált káposzta a sütemények alapja / Fotó: Gerzsenyi Flóra

Az igazán finom párolt káposzta elkészítésének lépései:

  • A káposztához adjunk hagymát, ebből is fehér, főző fajtát, mert ez jobban karamellizálható.
  • Az olajon, fedő alatt, lassan párolt hagyma kellemesen édeskés ízt ad a káposztás töltelék alapjának.
  • A hozzáadott cukor édességet, míg a balzsamecet kellő mennyiségű fanyar kontrasztot hoz a töltelékbe.
  • A lassan, fedő alatt párolt káposzta először megpuhul, majd a nedvesség nagy részének távozása után pirulni kezd.
  • Az egyszer fűszerezés (só, bors) lehetővé teszi, hogy a töltelékben harsányan jelen legyen a karamellizált zöldség aromája.

Az íz mellett persze fontos az állag is: érdemes valamennyire „harapósra” hagyni a káposztaszálakat, hogy maradjon némi tartása a tölteléknek. Ez mindenkinél a személyes preferenciákon múlik és egy egyszerű kóstolással ellenőrizhető.

TIPP: Izgalmasabb állagot érhetünk el, ha nem reszeljük és gyaluljuk, hanem kézzel, egy éles kés segítségével szeljük fel a káposztát. Így lesznek benne hosszabb, rövidebb, vastagabb és vékonyabb szálak is.

Amennyiben a nedvesség elpárolgása után a káposzta le akarna ragadni, öntsünk egy leheletnyi vizet a serpenyőbe/fazékba, ezzel megelőzve a leégést. Miután a káposztás töltelékünket késznek nyilvánítottuk, hagyjuk teljesen kihűlni, és csak ilyen állapotban csavarjuk be az alábbi három tészta egyikébe.

Kezdőszint: gyors káposztás hasé leveles tésztából

Ha a töltelékünk szépen elkészült, határozhatunk arról, milyen süteményt szeretnénk vele készíteni. Ezt a döntést több tényező is befolyásolhatja: a rendelkezésre álló idő és energia, az alapanyagok, a konyhai tudás és elszántság.

A káposztás hasé receptjéért kattints a képre!

Amennyiben idő és akarat szűkében állunk, és neadjisten még egy csomag leveles tészta is akad a hűtőben, hát uccu neki, süssünk egy nagy tepsi káposztás hasét!

Ízes vendégváró válhat belőle, de kirándulásra vagy piknikre is csomagolhatunk belőle, ahogy iskolai vagy irodai uzsonnának is simán beillik. Ráadásul a szinte édeskés káposztához kiválóan passzol majd a valamennyire szintén édesnek ható vajas, leveles tészta.

Érdemes kisebb falatkákat készíteni a tésztából, mert ezekből jobban esik majd a falatozás, és nem is kell egy hatalmas sütemény felé elköteleződni, ha megkínálnak.

A káposztás hasé receptjéért kattints a képre!

TIPP: A tésztát megtöltés előtt 15 perccel vegyük ki a hűtőből, így könnyebb lesz vele a munka. Ne csak a hasék tetejét, de a tészta szélét is kenjük be tojással, mielőtt lezárnánk: ez természetes „ragasztóként” viselkedik majd.

Itt a káposztás hasé teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Haladószint: puha káposztás csiga kelt tésztából

Persze nem kell mindig a könnyebb utat választani: ha szeretnénk, készíthetünk puha kelt tésztát is a káposztához, amiből megszülethetnek a legkülönösebb sós csigák, amiket valaha csak a világ látott.

A káposztás csiga receptjéért kattints a képre!

Miért is ilyen különösek ezek a csigák? A töltelék nehezen kategorizálható ízeiről már bőven volt szó az első részben, most vegyük inkább szemügyre a tésztát. Ez ugyanis valahol félúton áll a klasszikus édes kelt tészták (sok-sok vaj, tej, tojás, cukor) és a szerényebb kenyértészták (liszt, élesztő, só, víz) között.

Vaj helyett jóféle olívaolaj kerül bele, plusz egy tojás, és némi tejet is kap a massza, hogy ennyivel gazdagabb legyen. Mégsem megy el teljes gőzzel a „briósos” irányba, megmarad fél lábbal a sós kelt tészták világában.

Így a végeredmény egyszerre adja egy sós és egy édes sütemény hatását, ami ugyan elsőre káoszosnak hangozhat, de, mint minden étel esetében, itt is igaz: előbb kóstolni, aztán ítélkezni!

Nézd meg videón is a káposztás csiga elkészítését:

Itt a káposztás csiga teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Mesterszint: káposztás rétes házi húzott tésztából

Ha kellő módon ráérünk, még akár egy kelt tészta is könnyűnek mondható (végülis a robotgép is bedagaszthatja helyettünk, aztán meg már csak kelnie kell), valamint semmilyen kettes lista nem teljes egy harmadik elem hozzáadása nélkül: ezek miatt már alapból kénytelen voltam hozzáadni a káposztás rétest is a süteménybanzájhoz.

A káposztás rétes receptjéért kattints a képre!

Persze leginkább azért tettem ezt, mert a házi, húzott tésztával és karamellizált töltelékkel elkészített káposztás rétes egy olyan élmény, amit mindenkinek meg kell tapasztalnia egyszer az életben.

Természetesen nem mondom senkinek, hogy a házi réteskészítés könnyű feladat, sem azt, hogy gyors, de amennyiben épp idő, kedv és akart birtokában találjuk magunkat, egy kiváló módja lehet ezen energiák levezetésének.

Aki belevág a projektbe, feltétlenül fogadja meg az alábbi rétestippeket:

  • A rétestészta arányaira tényleg grammra pontosan figyeljünk: már egy kicsi eltérés is galibát okozhat a nyújtáskor, húzáskor. Figyeljünk oda, a mérlegünk mindig legyen pontos!
  • Dagasszuk ki alaposan a rétestésztát, mert csak akkor tudjuk majd szép vékonyra húzni, ha a benne lévő gluténszerkezet szép, erős.
  • De ne hagyjuk ki ennek a szerkezetnek a pihentetését sem: a legjobb, ha egy egész órát adunk a tésztának a relaxra.
  • Ez a pihentetés fedett helyen történjen, nehogy kiszáradjon a tésztánk. Ezt meggátolhatjuk a gombóc beolajozásával is.
  • Hagyjunk kellő helyet a tészta húzására: a legjobb, ha minden oldalról hozzáférünk a tésztához, így lesz csak igazán hajszálvékony.
  • Ne ijedjünk meg a kisebb szakadásoktól, ez még nem a világ vége, de azért a nagyobbakat próbáljuk meg elkerülni.
A káposztás rétes receptjéért kattints a képre!

Ha mindezeken a lépéseken túljutunk, már gyerekjáték a rétes összeállítása és kisütése – utána pedig már csak 15-20 perc türelemre lesz szükség, amelynek leteltével bele is kóstolhatunk a még langyos, aromás, gőzölgő, házi káposztás rétesünkbe. Nincs is ennél nagyobb élvezet!

Itt a káposztás rétes teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, receptek és videó: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket az egyszerű, házias recepteket is próbáld ki:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...