A káposzták a kiskertben is sikeresen termeszthetők, és ezt jobb, ha mindenki tudja: mert otthon, házilag nevelgetett kelkáposztát, fejeskáposztát, kínai kelt, brokkolit, karalábét enni páratlan élmény! Most bemutatunk 7 káposztát, ami simán megterem a kertedben, és pikk-pakk a saját termésedből főzött frankfurti levesed, töltött káposztád vagy karalábés húsgombócod eszegetheted!
Kattints a képre, és nyílik a káposztagaléria!
7 káposzta, amit gond nélkül termeszthetsz a konyhakertedben
Kelkáposzta
Igaz, hogy tápértéke jóval jelentősebb, mint a fejes káposztáé, de a főzés közben keletkező íze és kissé kellemetlen illata miatt kevésbé népszerű alapanyag, valamint savanyítani sem lehet, és nyersen sem ehető. Tudtad, hogy a kelkáposztát már több mint ezer éve termesztik Európában? Termeszd hát meg te is otthon, a kertben, és főzd meg belőle a magyarkedvenc frankfurti levest.
Fejeskáposzta
Talán a legismertebb káposztaféle hazánkban: emlékszünk, ahogy nagyszüleink nagy erőkkel reszelték anno a káposztás cvekedlihez, de ő az, akit savanyításra is használhatunk a későbbi töltött káposztához. A kertben pedig simán megtermesztheted!
Kínai kel
A késő téli, kora tavaszi időszakban termő különleges kínai kel egyre elterjedtebb hazánkban is. Rokona a bok choy (bordáskel). Igen gyors fejlődésű, másodvetésre különösen alkalmas növény. Napa káposztának is hívják, és Ázsia-szerte fontos összetevője a wokos fogásoknak, de helyettesítheti a kelkáposztát is, sőt, nyersen is beletépkedhetjük a salátánkba!
Karalábé
Kishazánkban főleg zöldséglevesbe, húslevesbe kerül, illetve előszeretettel töltjük meg darált hússal is. A káposztafélék családjába tartozik, és ő is könnyen megterem a kertünkben. Értékes ásványi anyagban gazdag, és fajtársa a felsoroltak mellett a kelbimbó is. Nézd ezt az isteni töltöttkaralábé-receptet!
Brokkoli
A káposztafélék rokona a brokkoli is, mely Itáliából származik, és már a rómaiak korában is népszerűségnek örvendett. Európán kívül az Egyesült Államokban is szívesen fogyasztják, ahová az olasz bevándorlókkal került. Egészséges, magas az A-és C-vitamin-tartalma, mehet krémlevesekbe, köretként húsok mellé, de zöldségfasírt is válhat belőle!
Karfiol
A káposztafélék királynője a Földközi-tenger keleti tájáról származik. A karfiol energiatartalma és szénhidráttartalma alacsony, így energiaszegény étrendben, sőt, a cukorbetegeknek megfelelő diétákban is fontos szereplő lehet. Milliónyi főételben, levesben megállja a helyét, sőt, még karfiolrizs is válhat belőle!
Toszkán bableves sütőtökkel és fodros kellel (Zuppa Frantoiana)
Ez a toszkán leves az őszi étkezések megtestesítője, amely kéz a kézben jár az olasz olívabetakarítással, amikor friss, új zöld extra szűz olívaolaj készül. Ezt az ízekben és ...
Egyszerű rakott karfiol
Kis hűtés, ha kibírjátok, nem árt neki, akkor fantasztikusan lehet szeletelni, tálalni. Plusz tejfölt ér adni mellé, és a petrezselyemszórás is megdobja a látványt. Ez a legjobb melegen ...
Még több növényes, kertes cikk itt: