A KÁPOSZTA nyáron is finom: készüljön belőle coleslaw, paradicsomos főzelék, cvekedli

Bár a káposztás ételek főszezonja általában télen jön el, amikor a savanyítással tartósított káposztából készülnek a nehéz, komoly finomságot. Ám nyáron is lehet, sőt érdemes káposztát fogyasztani, nemcsak mert egészséges, hanem mert frissen is finom.

Sokan a káposztára csak gyalulva, savanyú formában gondolnak, és eszükbe se jut, hogy bizony nyersen, akár a nyár közepén is bőven készülhetnek káposztából finomságok. Például a különböző barbeque-ételek és sültek, steakek kísérője Amerikában az elmaradhatatlan majonézes káposztasaláta, amivel coleslaw néven találkozhatunk külföldi receptekben. Ebben a krémes, tejfölös, mustáros-majonézes mártással kevert salátában sokszor gyalult répával keverik a salátát, de vannak, akik almát és hagymát is tesznek bele. A krém selymessége és a káposzta roppanóssága nagyszerű párost alkot, ami remek kísérője a grillezett ételeknek vagy hamburgereknek.

Klasszikus coleslaw

A nagy amerikai klasszikus, amit százféle módon lehet variálni. Ez egy alap, amit dúsíthatunk almával, vagy tehetünk extra fűszereket az öntetbe.

Gyors joghurtos coleslaw

Egy nagy fej káposztából próbáltam meg a legtöbbet kihozni. Az egyik fogás ez a gyors, hamis coleslaw sali lett, ezt bármikor megenném! A hajszál vékonyra vágott káposztát és reszelt ...

De készíthetjük ecetesen-édesen is, ilyenkor csak egy egyszerű vizes-ecetes mártással kell összekeverni a gyalult, friss káposztát – vannak, akik köménymaggal is fűszerezik, ha szeretjük, ki ne hagyjuk, remekül illik hozzá.

Reszeld le, sózd meg, edd meg!

Ha pedig valami egészen egyszerűre vágyunk, egyszerűen reszeljük le a zöldséget, és sózzuk meg, remek kiegészítője egy hideg vacsorának, de húsok mellé is nagyszerű.

Paradicsomos káposzta, a megosztó menzás étek

Szintén a friss káposztából készül az egyik legmegosztóbb ételünk, a paradicsomos káposzta, amely sokakban a menzák legsötétebb emlékeit idézi fel, mások pedig rajonganak érte. Nagy meglepetéseket okozhatunk ezzel a fogással, ha szánunk rá időt, és tényleg a legjobb alapanyagokból, nagyon kevés cukorral készítjük el:

pirítsuk meg a gyalult káposztát, vízben főzzük meg, de az első főzővizet öntsük le róla – így a növény puffasztó hatása teljesen eltűnik, utána pedig sok, jó minőségű paradicsomlével és fűszerekkel összefőzve egy olasz mártásokat idéző főzeléket kapunk, amelyhez a legjobban a fasirt illik, próbáljuk ki, nem fogunk csalódni.

Cvekedli

A másik klasszikus finomságunk a káposztás tészta, amely szintén megosztó étel, de nem azért, mert ne szeretné az emberek többsége. Inkább azon megy általában a vita, hogy édesen vagy sósan jobb-e. Mindegy, hogy porcukorral vagy épp sok borssal, sósan fogyasztjuk, mindenhogy remek hétköznapi ebéd készülhet belőle. A titka a jó alaposan lepirított, szinte karamellizált, egészen apróra vágott káposzta, amit akár vajas tésztába is tölthetünk, és kis batyukat formázva kisüthetünk. Isteni vendégváró nassolnivaló.

Házi káposztás rétes

Nem tudtam, mire vállalkozom, amikor eldöntöttem, hogy megsütöm a Főzősuli egyik cikkeként a házi rétest. Igen-igen, saját kezűleg gyúrt és nyújtott tésztáról beszélek, igaz, ...

Egyes vidékeken a töltött káposztát nemcsak savanyú, hanem édes formában is fogyasztják, vannak, akik paradicsomosan, máshol kapros, fehér, akár tejfölös mártással – ezekben az ételekben nem a pikáns savanyúság dominál, hanem a káposzta friss édes íze, amely legalább olyan finom, mint a nehezebb, sok füstölt hússal dúsított változata.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több nyári alapanyag itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...